Cura ili dečko?

Začeti određeni spol djeteta mnogim bi roditeljima bilo ispunjenje najveće želje. Na žalost ili na sreću, još ne postoji metoda koja bi nam jamčila stopostotni uspjeh, ali savjeti postoje…

Otkad je čovjeka i vijeka, postoji i želja roditelja da na neki način sami odaberu spol djeteta koje žele začeti. Narodna mudrost u tom je smislu prepuna savjeta, teorija, legendi i formula koje se kreću od onih posve nevjerojatnih i šaljivih pa do onih koje možda, ipak, imaju određenog uspjeha. Jedete li puno orašastog voća i pijete li crni čaj i mlijeko, rodit ćete djevojčicu. Ako hranu puno solite i jedete puno banana i rajčice, rodit ćete dječaka. Ili, vodite li ljubav u misionarskom položaju, tad ćete začeti djevojčicu, dok vam malo “neuobičajeniji” položaj straga sigurno donosi dječaka. Možete se za pomoć obratiti i Mjesečevu kalendaru te za punog Mjeseca raditi na djevojčici, a na neparne datume na dječaku.

Ovakvih i sličnih savjeta je bezbroj, ali sve njih krasi jedna važna činjenica – ne jamče uspjeh, a on često biva puka slučajnost. Nažalost, čini se da je to jedino na što se možemo osloniti jer medicina ne nudi odgovor na pitanje kako doći do željenog spola. Ona, doduše, jest u stanju istaknuti određene statističke podatke koji mogu govoriti u prilog određenom ponašanju para ili iz donirane sperme izdvojiti spermije “po spolu”, no radi se o moralno i etički upitnom postupku koji je kod nas zabranjen i ne provodi se ni kod umjetnih oplodnji gdje je sperma dostupna za analizu. Jedini slučaj kad je opravdano medicinski određivati spol budućeg djeteta jest u slučajevima kad se u obitelji pojavljuju genetski nasljedne bolesti koje se prenose samo na djevojčice ili samo na dječake. No, to područje treba i zakonski urediti pa te metode još nisu dostupne.

Nema jamstva

Razlog zašto nema univerzalnog odgovora kako na prirodan način utjecati na spol, zacijelo je skriven u kompleksnosti trenutka samog začeća. Mnogo je činjenica koje su nam poznate o začeću, ali vjerojatno i mnogo nepoznatih koje su često presudne. Za povećanje izgleda da dobijete dijete željenog spola svakako je od presudne važnosti znati kad imate ovulaciju.

Ako imate pravilne cikluse, tad ćete to već i sami znati prepoznati po promjenama u svojemu tijelu (možda vam od pomoći može biti i kalendar ovulacije), a ako to ne znate, uvijek možete taj datum određivati metodom svakodnevnog mjerenja temperature te testovima dana ovulacije. Točan datum ovulacije polazna je točka svim teorijama. Samo pripazite! Želja za utjecanjem na spol djeteta mogla bi smanjiti mogućnost da do začeća uopće dođe. Jer možda baš vi i vaš partner možete začeti samo na taj način koji je određenim savjetom eliminiran. Zato radije budite prirodni, spontani i uspješni, nego proročunati i na kraju razočarani. Danas kad parovi sve češće traže pomoć medicine ne bi li uspjeli začeti toliko željeno dijete, možda je bespredmetno govoriti o posebnim željama za začećem djevojčice ili dječaka. Zar nam na kraju nije najvažnije da imamo zdravu djecu, ma kojeg spola bila.

Za one koji bi ipak željeli utjecati na spol postoje savjeti:

Kako se rade djevojčice?

ženska jajna stanica “x” + muški spermij “x” = DJEVOJČICA

  • Spermiji s “x” kromosomom sporiji su, ali zato otporniji, što znači da mogu dulje preživjeti u rodnici. Zato za djevojčicu treba imati odnose do tri dana prije dana ovulacije kad s odnosima treba prestati. Time će se kroz tri dana dok se sperma još zadržava u maternici, smanjiti broj preživjelih y-spermija (dječak), dok će sporiji x-spermiji (djevojčice) polako, ali sigurno stići do cilja.

  • Želite li povećati šansu za rođenje djevojčice, što češće vodite ljubav. Česti odnosi smanjuju postotak y-spermija u spermi pa x-spermiji imaju veće šanse. Zato neki kažu da se u miru rađa više djevojčica jer su odnosi redovitiji i češći, a poslije rata kad muževi dugo apstiniraju, nakon njihova povratka kući, rađa se više dječaka.

  • Čini se da na preživljavanje spermija utječe i pH-kiselost vaginalne flore. Rodnica većinu neplodnog dijela ciklusa ima kiseli pH što brže uništavay-spermije. Ako vodite ljubav nekoliko dana prije ovulacije, y-spermiji zbog kiselog pH-faktora brže pogibaju, što omogućuje x-spermijima da dulje imaju šansu oploditi jajašce.

  • Kiselost vagninalne flore može se pojačati prehranom. Jedete li mliječne proizvode, LGG-jogurte te pijete mineralnu vodu s magezijem, na taj način svakako povećavate šanse x-spermijima.

  • Penetracija u misionarskom položaju nije toliko duboka pa y-spermiji zbog kiselije flore u tom područuju brže stradavaju nego što bi stradavali pred samim ulazom u maternicu gdje je sluz maternice lužnatija.

Kako se rade dječaci?

Ženska jajna stanica “x” + muški spermij “y” = DJEČAK

  • Želite li začeti dječaka, trebate maksimalno iskoristiti pozitivne karakteristike y-spermija. Ti spermiji imaju manu kratkog životnog vijeka, no njihova je golema prednost što su brži od x-spermija. Zato se treba suzdržati od odnosa sve do jednoga dana prije ovulacije. Tako ćete bržim y-spermijiima (dječak) omogućiti da imaju veće šanse preživljavanja od x-spermija, te prvi doplivaju do jajašca.

  • Čini se da apstinencija, suzdržavanje od spolnih odnosa, odnosno odnos bez ejakulacije, pomažu u začeću dječaka. Naime, zbog rjeđeg izbacivanja (manja proizvodnja), sperma postaje sve bogatija y-spermijima pa se u kombinaciji s odnosima u danu neposredno pred ovulaciju, odnosno na dan ovulacije šanse za začećem dječaka povećavaju.

  • Kako se bliži dan ovulacije, prirodna pH-kiselost rodnice opada, flora postaje sve lužnatija, što pogoduje preživljavanju svih spermija, no budući da suy-spermiji brži, samim time su i u prednosti.

  • Kiselost flore se prirodno smanjuje kako se dan ovulacije bliži. No, ona se može smanjiti i prehranom koja izaziva lužnatiju floru u rodnici. Preporučuje se prehrana bogata bananama, rajčicama, cvjetačom, krumpirom te konzumacija mlijeka i mineralne vode bez magnezija.

  • Odnos u položaju “straga” omogućuje dublji prodor penisa te izbacivanje spermija na samom ulazu u maternicu, gdje su sluz i flora lužnatijeg faktora. Brži y-spermiji tako imaju najpogodnije uvjete za prolaz i otvoren put da privi stignu do jajašca te ga oplode.

AKo ste već trudni i željeli biste znati kojeg je spola dijete, narodna mudrost ima odgovore OVDJE!

Preporučujemo

Pročitajte i:

utjecaj kontracepcijskih tableta na plodnost

Utječu li godine uzimanja kontracepcijskih tableta na plodnost, trudnoću i plod?

U današnje doba mlade djevojke se često odlučuju za kontracepcijske pilule i koriste ih godinama…

'Pa, možete usvojiti' i slične bolne rečenice koje žene mogu čuti nakon spontanog pobačaja

U seriji fotografija "Projekt Benjamin", tužne majke i očevi dijele bolne rečenice koje su im…

zvakaca guma za odredivanje plodnosti

Jednostavan način određivanja plodnih dana - pomoću žvakaće gume!

Zamislite da prožvačete žvakaću gumu i ona vam kaže jeste li plodni ili niste. Zvuči…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…