Dolazak djeteta neminovno donosi promjene u životu. No, čini se da ih žene puno brže postaju svjesne i lakše ih prihvaćaju. Kako je s tatama?

Tate nemaju direktno iskustvo trudnoće i ma koliko se trudili biti prisutni i uživiti se u cijeli proces, njima često preostaje samo vjerovati ženi i naći utjehu oko pitanja o životu nakon rođenja djeteta koja ih plaše. A koji su to strahovi? Tate pronađite se u sljedećim iskustvima!



1. "Moja plaća neće biti dovoljna!"


"Moja je supruga zaposlena i sada će na porodiljni. Nemam pojma kako ćemo nas troje preživjeti s tolikim troškovima, a praktički samo s jednom plaćom nakon šestog mjeseca djetetova života." Ilan



Povratak u stvarnost!


Većina budućih tata preuveličavaju strah oko nadolazećih troškova i obiteljskih financija i prije no što se beba rodi. Naravno, mora se priznati da će neki izdaci kao što su krevetić, kolica i autosjedalica, biti malo veći. No, nerijetko se neke od ovih stvari jednostavno materijaliziraju u vašem domu jer imate prijatelje i rodbinu kojima krevetić više nije potreban ili je njihovo dijete već preraslo prvu autosjedalicu. Niste se ni okrenuli već su mnogi troškovi nestali kao rukom odnešeni. Kad se dijete rodi najveći izdatak koji ćete imati vjerojatno su pelene. Tu nema pomoći. Možete se eventualno odlučiti za platnene pelene koje se peru, no kod kojih ćete morati uračunati povećane troškove, struje i vode. Ali, to ćete preživjeti. Utjeha je da ćete ostale stvari, primjerice robicu sigurno posuđivati kako će dijete rasti.



Savjet: Pokušajte izbjeći misli o tome da vaša žena troši vaš novac.




2. "Već se sada osjećam zapostavljeno, a kako će to tek strašno biti kad se beba rodi?!"


"Čitam knjige o trudnoći i bebema. To je jedini način da se nekako uključim u čitavu priču s trudnoćom. Žena sa mnom ne može pričati o trudnoći kao što to može s prijeteljicama koje su rodile. Kad ih tako slušam kako se zabavljaju preko telefona i kako s njima dijeli svoje misli, ja sam sa strane. A kad se dijete rodi tada će me njih dvije potpuno zaboraviti." Krešimir



Povratak u stvarnost!


Čim dijete stigne, vaša žena će svu svoju pažnju usmjeriti na njega. Povremeno ćete se osjećati kao višak jer će glavna komunikacija biti između mame i bebe, a vi ćete moći samo promatrati i uskakati kao pomoćna radna snaga. Bez panike, sada je potrebno imati strpljenja. Vaša žena se fizički oporavlja od porođaja i vi joj niste na listi prioriteta. Pored toga se oboje tek pokušavate snaći u zahtjevima roditeljstva i prilagođavate novom životnom ritmu. Taj organizirani kaos će potrajati neko vrijeme. Kad se uspostavi određena životna rutina, žena će se polako početi okretati i prema vama. Do tada uživajte u djetetu i budite potpora. Jer nagrada će sigurno biti slatka.



Savjet: Naučite kako ćete biti koristan u kućanstvu i zaista to i budite. Trudite se pomagati ženi tijekom trudnoće, brinite za nju, ponekad je izmasirajte, a kad se beba rodi uključite se odmah u njegu i budite prisutni. Tako se niti u jednom trenutku nećete osjećati isključeno.




3. "Izgubit ću slobodu i svoje vrijeme!"


"Zbog posla puno putujem, često me nema kod kuće. Nedavno sam nakon posla završio na tulumu. Naravno da ga nisam mogao propustiti, ali kad sam se vraćao kući, obuzeo me golem osjećaj krivnje." Filip



Povratak u stvarnost!


Vaš će se društveni život dolaskom bebe za početak smanjiti. Osim toga prijatelje ćete početi dijeliti na one s djecom i one bez djece. Sada i vi konačno imate priliku shvatiti vaše prijatelje koji su postali tate i na neko vrijeme se povukli iz društevenog života. Ulaskom u klub tata prirodno ćete manje misliti na izlaske i zabavu jer i vi rođenjem djeteta prolazite promjenu. Spontano ćete se okretati prema prijateljima koji imaju slične životne uvjete i interese, a to će biti oni s djecom. Neozbiljne zabave vam više neće biti bitne jer ćete uživati u vašem djetetu i potpuno novim vrstama zabave.



Savjet: Mislite li da niste još sve probali u životu i da nešto propuštate? Vrijeme za takve misli odavno je prošlo!




4. "Nikada više neće biti seksa!"


"Žena mi je u sedmom mjesecu i cijelo vrijeme sam napet i nervozan jer je njezin libido ispario i sve se događa puno rjeđe nego prije. Već sad strahujem kako će mi biti kad dođe dijete?" Marko



Povratak u stvarnost!


Teško je utješiti buduće tate koji zbog trudnoće uživaju u seksu nešto rjeđe, a nakon porođaja moraju čekati najmanje 6 tjedana. Ali, nema druge! Morat ćete se strpjeti i za to vrijeme pružiti ženi psihičku podršku kako bi se ona ponovno dobro osjećala u svom tijelu. Budite pažljivi i nježni, recite joj da vam je i dalje lijepa i privlačna. S vremenom će ona osjetiti potrebu da se vaš seksulani život ponovno vrati. Vjerujte, seks će joj omogućiti da se ponovno osjeća kao žena, a ne samo majka.



Savjet: Želite je oraspoložiti i stvoriti ugođaj koji bi doveo do seksa? Pričajte o bebi i pružite joj podršku. Preuzmite dio poslova koje ona inače obavlja u kućanstvu i time joj pokažite da ste uz nju. Mogli biste se iznenaditi kako oprano posuđe ili pripremljen ručak mogu djelovati upravo kao afrodizijak.