Jesu li stariji muškarci jednako plodni kao u mladosti? Smije li se žena nakon seksa tuširati? Mnogo je mitova povezanih sa seksom, plodnošću i začećem. Testirajte svoje znanje!

1. Za vrijeme plodnog razdoblja u mjesecu žene su atraktivnije i privlačnije.

TOČNO: Kosa se sjaji, koža je čišća i žena ima oko 1 kg manje.

NETOČNO: Žene su kratko prije plodnog razdoblja najprivlačnije.

2. Kad parovi žele povećati šanse za začećem, trebali bi imati seksualne odnose samo svaki drugi do treći dan.

TOČNO: Samo kod apstinencije od dva do tri dana od odnosa do odnosa kvaliteta sperme je optimalna.

NETOČNO: Znanstvenici nisu našli dokaz da je potrebno raditi pauzu od dva ili tri dana između odnosa da bi se postiglo začeće. Iako pauza može djelovati na kvalitetu sperme, češćim odnosima se ne smanjuje šansa za začećem.

3. Doživi li žena orgazam, povećava se šansa za začećem.

TOČNO: Kontrakcije maternice usisavaju spermu i dovode je brže do cilja.

NETOČNO:Iako dobro zvuči, ova teorija je srušena.

4. Najbrži spermij oplođuje jajašce.

NETOČNO: Čitavi tim spermija radi na tome da probije ovojnicu jajašca sve dok ne nastane pukotina kroz koju se jedan provuče.

TOČNO: Najbrži plivač prodire u jajašce.

5. Poslije seksa žena bi trebala ostati ležati i naravno ne tuširati se jer će tako sperma izaći iz rodnice i neće dospijeti do jajašca.

TOČNO: Najbolje je pored toga da žena pod stražnjicu postavi jastučić (ili podigne noge u zrak radeći svijeću) i tako ostane najmanje pola sata.

NETOČNO: Dio sperme koji izađe iz rodnice ne smanjuje šansu za začećem.

6. Muškarci su plodni i u starijoj dobi.

NETOČNO: Od 35. godine intenzivnije pada kvaliteta spermija.

TOČNO: Muškarci su jednako plodni čitav život.

7. Samo seks neposredno prije ili poslije ovulacije mogu dovesti do začeća.

TOČNO: Spermiji mogu preživjeti maksimalno jedan dan u rodnici.

NETOČNO: Žena može zatrudnjeti čak i ako je odnos bio nekoliko dana prije ovulacije.

8. Žene sa snažnim menstruacijskim izljevima mogu lakše zatrudnjeti.

NETOČNO: Jake mjesečnice mogu, upravo suprotno, upućivati na poremećaje ciklusa koji mogu otežati začeće.

TOČNO: Jako mjesečno krvarenje pokazuje da je s ciklusom sve u redu.

9. Zdrava prehrana povećava plodnost.

NETOČNO: To što čovjek jede, nema utjecaja na njegovu plodnost.

TOČNO:Alkohol, primjerice ima štetan utjecaj. Također povišen inzulin u krvi kod pretilih žena može utjecati na manju proizvodnju jajašaca kod žena.

10. Kad žena želi začeti i roditi dijete, oko sebe vidi samo trudnice i majke s djecom.

TOČNO: Razlog su njezine godine i krug prjatelja i rodbine koji su u sličnim životnim razdobljima.

TOČNO: Ali razlog je fenomen "selektivne percepcije". Tko želi dijete, zamjećuje samo trudnice jer se na njih koncentrira.

... nastavak na sljedećoj stranici...

11. Pušenje smanjuje ženinu plodnost za deset godina.

NETOČNO: Smanjena plodnost nije do sada dovedena u vezu s pušenjem.

TOČNO: Pored toga i muški pušači imaju manje spermija u spermi i slabije su kvalitete.

12. Žene koje su dugo vremena koristile kontracepcijskie tablete, često imaju problema sa začećem.

NETOČNO: Nakon prestanka korištenja kontracepcijskih tableta može proteći nekoliko mjeseci dok se ciklus ne ustali. No žene koje su se hormonalno štitile od trudnoće, ne moraju čekati dulje na trudnoću od ostalih žena.

TOČNO: Budući da je ciklus nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih tableta poremećen, žena mora često dulje čekati na željeno dijete.

SRUŠITE SVOJE MITOVE I SAZNAJTE ISTINU!

1.

Za vrijeme plodnog razdoblja u mjesecu žene su atraktivnije i privlačnije. Kosa se sjaji, koža je čišća i žena ima oko 1 kg manje.

2.

Znanstvenici nisu našli dokaz da je potrebno raditi pauzu od dva ili tri dana između odnosa da bi se postiglo začeće. Iako pauza može djelovati na kvalitetu sperme, češćim odnosima (svaki dan) ne smanjuje se šansa za začećem. Zanimljiv podatak: zdravi parovi imaju po jednom ciklusu 25% šanse za začeće.

3.

Iako teorija da će žena, doživjevši orgazam, povećati šansu za začećem, dobro zvuči i još uvijek je poprilično proširena, ona je opovrgnuta i netočna.

4.

Nije istina da najbrži spermij oplođuje jajašce jer mnogi spermiji stignu do jajašca prije no što je ono oplođeno. Tada svi oni koji su doplivali do cilja (jajašca) pokušavaju probiti njegovu ovojnicu sve dok ne nastane pukotina kroz koju se jedan od njih provuče. U tom trenutku dolazi do oplodnje.

5.

Također je proširena teorija da bi žena poslije seksa trebala ostati ležati i naravno ne tuširati se jer će tako sperma izaći iz rodnice i neće dospijeti do jajašca. Dio sperme koji izađe iz rodnice normalan je prirodno uračunat gubitak koji ne smanjuje šansu za začećem.

6.

Iako muškarci mogu biti plodni i u starijoj dobi, dokazano je da od 35. godine života intenzivnije pada kvaliteta spermija.

7.

Natočno je da samo seks neposredno prije ili poslije ovulacije može dovesti do začeća. Žena može zatrudnjeti čak i ako je odnos bio nekoliko dana prije ovulacije.

8.

Netočno je da žene sa obilnim menstruacijskim izljevima mogu lakše zatrudnjeti. Jake mjesečnice mogu, upravo suprotno, upućivati na poremećaje ciklusa koji mogu otežati začeće.

9.

Točno je da zdrava prehrana povećava plodnost. Alkohol, primjerice ima štetan utjecaj. Također povišen inzulin u krvi kod pretilih žena može utjecati na manju proizvodnju jajašaca kod žena.

10.

Kad žena želi začeti i roditi dijete, oko sebe vidi samo trudnice i majke s djecom. Razlog tome je fenomen "selektivne percepcije" odnosno usmjerenosti na ono što želimo i zanemarivanje svega ostalog. Tko želi dijete, zamjećuje samo trudnice jer se na njih koncentrira.

11.

Točno je da pušenje smanjuje ženinu plodnost za deset godina. Pored toga i muški pušači imaju manje spermija u spermi i slabije su kvalitete.

12.

Netočno je da žene koje su dugo vremena koristile kontracepcijske tablete, često imaju problema kod začeća. Nakon prestanka korištenja kontracepcijskih tableta može proteći nekoliko mjeseci dok se ciklus ne ustali. No žene koje su se hormonalno štitile od trudnoće, ne moraju čekati dulje na trudnoću od ostalih žena.