Kada ćemo zatrudnjeti?

Nemoguće je unaprijed predvidjeti kad će pokušaji para da zatrudni uroditi plodom. O tome odlučuje čitav niz faktora

Prije svega su važni starost partnera, njihovo opće zdravstveno i psihičko stanje kao i zdravlje njihovih reproduktivnih organa. Važno je pored toga i koliko često dolazi do odnosa, žive li partneri zajedno, odnosno jesu li u ključne dane često odvojeni. Svi ti faktori mogu utjecati na to kad ćete zatrudnjeti te povećati odnosno smanjiti šanse za začećem.

 

No, kao i u svemu i kod ove teme postoje statistike. Normalni zdravi parovi imaju po jednom ciklusu 25% šanse za začeće dok se taj postotak u jednoj godini penje na 75% do 85%. Međutim, čak i kod normalnih i potpuno zdravih parova može potrajati i dulje od godine dana dok ne uspiju prirodno žačeti.

 

 

Evo nekoliko savjeta kako povećati šanse za začeće:

1. Odlučite li se da želite zatrudnjeti, opušteno krenite u taj pothvat. Seks neka bude vrijeme za uživanje, strast i za predavanje partnera jedno drugome. Ako ste tek krenuli, maksimalno se opustite i uživajte jedno u drugome i činjenici da iz tog uživanja možete stvoriti novi život.

 

2. Na osnovu spoznaja o tome koliko dugo žive spermiji u maternici i koliko dugo je jedno jajašce sposobno za oplodnju, može se zaključiti kako 2 do 3 odnosa tjedno u razdoblju od 6 mjeseci najčešće rezultira trudnoćom.

 

Ako već razmišljate o tim činjenicama, to vjerojatno znači da s začaćem ne ide sve tako glatko i smatrate da je sljedeći korak koncentracija na određene dane u mjesecu. Svakako pokušajte voditi ljubav u razdoblju kad pretpostavljate da su plodni dani vašeg ciklusa, no ne isključujte ni ostale dane.

 

Dokazano je da plodno razdoblje varira od žene do žene i ne mora se uopće poklapati s prosjekom koji kaže da 14. dana ciklusa dolazi do ovulacije.

 

Na pitanje u anketi na našem portalu: “Koliko vam je dugo trebalo za zatrudnite?” odgovorili ste:
Manje od 3 mjeseca: 58,13%
Oko pola godine : 20,2%
Više od 1 godine: 9,36%
Više od 2 godine: 6,4%
Nismo uspjeli prirodno: 5,91%

3. Ako nakon 6 mjeseci pokušavanja niste zatrudnjeli, to još uvijek ne znači da nešto nije u redu s vama ili partnerom. Ali sigurno nećete pogriješiti, obavite li sada prvi razgovor s vašim ginekologom o toj temi.

Seks u ritmu svaki drugi dan zbog začeća

Mnogi parovi nakon višemjesečnih pokušaja da zatrudne uđu u začarani krug seksa zbog začeća. Seks tada može izgubiti svoju primarnu čar i postaje obaveza koju par mora obaviti svaki drugi ili treći dan ne bi li “pokrio” plodno razdoblje ciklusa. Ženama začeće tada zna postati opsesija, a muškarci ili uživaju jer ionako imaju veći libido ili pak postanu “donatori” sjemena zbog čega osjećaju pritisak.

Inzistiranje s bilo koje strane, a da se jedna strana pritom ne osjeća dobro, može opteretiti vezu i katkada je čak i ugroziti. Razgovarajte o tome i potrudite se osvijestiti da ste vas dvoje prije svega par koji se voli te da je seks dio vaše intime i odnosa, a ne samo sredstvo kako biste začeli!

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

10 grešaka koje mogu utjecati na začeće

Ako pokušavate ostati u drugom stanju, ne dozvolite…

7 znakova nadolazeće ovulacije

Većina žena poželi u jednom trenutku postati majkom.…

Dobar trenutak za trudnoću

Dobar dan. Zadnju menstruaciju imala sam 24.4., a…

Nezaštićeni odnos na plodni dan

Dobar dan, imam jedno pitanje. Ovako, dečko je…

Pročitajte i:

utjecaj kontracepcijskih tableta na plodnost

Utječu li godine uzimanja kontracepcijskih tableta na plodnost, trudnoću i plod?

U današnje doba mlade djevojke se često odlučuju za kontracepcijske pilule i koriste ih godinama…

'Pa, možete usvojiti' i slične bolne rečenice koje žene mogu čuti nakon spontanog pobačaja

U seriji fotografija "Projekt Benjamin", tužne majke i očevi dijele bolne rečenice koje su im…

zvakaca guma za odredivanje plodnosti

Jednostavan način određivanja plodnih dana - pomoću žvakaće gume!

Zamislite da prožvačete žvakaću gumu i ona vam kaže jeste li plodni ili niste. Zvuči…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…