Želite bebu? Prestanite pušiti!

Studije pokazuju da bi muškarci koji žele obitelj trebali prestati pušiti. Naime, muškarci koji puše su čak dvije trećine manje plodni od nepušača.

Muškarci koji žele zasnovati obitelj odnosno povećati šanse za začeće trebali bi prestati pušiti, kaže jedna studija. Uz brojne druge opasnosti duhana, istraživači su otkrili da su okorijeli pušači za dvije trećine manje plodni od nepušača.

Studiju je vodio dr. Lani Burkman, stručnjak za plodnost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Buffalou. Doktor Burkman kaže da pušenje ne uzrokuje neplodnost, ali da muškarci koji puno puše mogu računati na nekoliko godina uzaludnih pokušaja prije nego se dogodi željena trudnoća. “Njihova plodnost je drastično smanjena”, kaže Burkman.

Spermiji pušača manje učinkoviti

Studija, predstavljena na sastanku Američkog društva za reproduktivnu medicinu, uspoređivala je uzorke sperme 18 pušača sa sličnom skupinom muškaraca koji nikada nisu pušili. Kao dio ispitivanja, istraživači su podijelili zaštitnu opnu koja pokriva žensko jajašce i stavili ih u posebnu laboratorijsku zdjelicu. Uzorci sperme pušača testirani su na polovici ovojnice jajašca, a uzorci nepušača na drugoj polovici. Uspjeh je ocijenjen prema sposobnosti spermija da se zalijepe na vanjsku ovojnicu.

U vremenu koje je potrebno da jajašca obave svoju “magiju”, dvije trećine uzoraka sperme pušača nije uspjelo probiti vanjsku ovojnicu jajašca, što dovodi do zaključka da pušači teže postižu oplodnju.

Zaključeno je da muškarci, koji puše 18 ili više cigareta dnevno najmanje dvije godine, imaju tek jednu četvrtinu snage oplodnje koju imaju nepušači. Oni koji su pušili manje, imali su uzorke spreme koji su bolje funkcionirali. To dovodi do zaključka da već smanjenjem broja dnevno popušenih cigareta muškarc može bitno utjecati na svoju plodnost, a potpunim prestankom pušenja šanse za oplodnjom su najveće.

Preporučujemo

Pročitajte i:

zvakaca guma za odredivanje plodnosti

Jednostavan način određivanja plodnih dana - pomoću žvakaće gume!

Zamislite da prožvačete žvakaću gumu i ona vam kaže jeste li plodni ili niste. Zvuči…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…

posvajanje djece

Udruga Adopta: Pojam „posvojenje“ ne smije biti zloupotrijebljen za trgovinu djecom

Adopta, udruga za potporu posvajanju, snažno se zalaže za unaprjeđenje posvojenja, ali se protivi svakom…

Kako ponovo pokrenuti menstrualni ciklus?

Menstruacija može početi izostajati iz različitih razloga. Ako je želite ponovo uspostaviti, za to postoji…