Preplanuli ten za tamnopute osobe uz L’ERBOLARIO

Ljeto je konačno stiglo, nije baš onako kako smo zamislili, ali sunčanih je dana sve više i sve nas češće upozoravaju da je UV indeks visok i da budemo oprezni

UV indeks je uveden radi bolje informiranosti, a onda i moguće prevencije štetnog djelovanja sunca. On označava količinu UV zračenja koje odgovara određenom djelovanju na kožu. Izražava se brojčano od 1-10. Pitate se vrijedi li to za sve? I za one koji pripadaju fototipu IV, one sretnike koji nikada nisu izgorjeli na suncu, kojima se koža nikada ne ljušti, čija se koža nikada nije ni zacrvenila. Naravno da vrijedi, samo su oni u prednosti jer mogu biti dulje izloženi sunčanim zrakama, odnosno manje su osjetljivi na tzv. akutni utjecaj sunca.

Ali postoji i dugotrajni, kumulativni učinak, koji je mnogo opasniji. Najbolja fotozaštita za svih je ne izlaganje suncu od 10-16 sati. Suncu se nikako ne treba izlagati ako je netko u obitelji imao melanom, ili ako je koža puna madeža. Posljednjih godina je veliki porast alergija na sunce, a razloga je mnogo. Veća je osjetljivost organizma na zagađenost okoliša u kojem živimo, a zbog uništenosti ozonskog omotača propušta se sve više ultraljubičastih zraka koje izazivaju alergijsku senzibilizaciju. Te reakcije se mogu pojaviti kod svake osobe, neovisno o fototipu.

Alergijske reakcije na sunce
Razlikujemo fototoksične i fotoalergijske reakcije. Fototoksične reakcije mogu nastati kao posljedica kontakta naparfimirane kože i sunca. Pojavljuju se vrlo ružne smeđe mrlje koje se ne mogu ukloniti ili se pojavljuje neugodan svrbež. Takve reakcije mogu nastati i kod uzimanja nekih lijekova, pa prije odlaska na more provjerite kod svog ljekarnika lesu li vaši lijekovi fototoksični. Fotoalergijske reakcije se pojavljuju na izloženim djelovima tijela i mogu se pojaviti već s prvim suncem u proljeće. Obično je pogođeno prsište, podlaktice i područje potkoljenica kod žena. Pojavljuju se sitni prištići i vrlo često svrbež. Osobe koje su sklone alergijama moraju jako paziti koja sredstva za zaštitu koriste, jer već sama ta sredstva mogu izazvati alergijsku reakciju. Proizvodi L’ ERBOLARIA sadrže prirodne supstancije, provjerene kvalitete i klinički potvrđene djelotvornosti.

Sunčanica prijeti tamnoputima
Osobe tamne puti misle da im sunce ne može naštetiti jer nikada ne dobiju opekotine, pa često nesmotreno izlažu glavu suncu i zato češće dobivaju sunčanicu. Tijelo održava svoju temperaturu stalnom složenim mehanizmima, a najvažniji je znojenje. Kad je vruće, kada smo izloženi suncu, kroz kožu protječe veća količina krvi. Dio tekućine iz krvi hlapi i izlučuje se, a tako ohlađena krv se vraća u tijelo. To je razlog zašto osobe s povišenim tlakom, a neovisno o fototipu, moraju biti posebno oprezne. Isti se proces odvija i u području glave, posebice je opasno za tamnokose ljude. Žile u mozgu se pod utjecajem topline šire i dolazi do nateknuća i niza neugodnih simptoma, koje nazivamo sunčanicom. Zato uvijek na suncu stavite neko pokrivalo za glavu.

Osobe čija koža dobro podnosi sunčanje i nisu sklone pojavi crvenila i upale, moraju kožu zaštiti. Ta zaštita ne mora biti u obliku visokih faktora, ali to moraju biti sredstva koja će kožu hraniti, činiti je gipkom, davati joj dodatnu vlagu.

L’ERBOLARIO KREMA ZA UBRZANO TAMNJENJE

sadrži faktor 15, s uljem jojobe. Sadrži i maslinovo ulje pa jamči koži gipkost i vlažnost

L’ERBOLARIO ULJE ZA SUNČANJE

sadrži faktor 6, znaći da je namjenjen osobama s fototipom 4 i osobama čija je koža već stvorila vlastitu zaštitu. Ovo ulje sadrži mješavinu ulja koja kožu hrane i hidriraju, održavaju gipkost i napetost. Primjena novih tehnologija omogućila je stvaranje takvog ulja koje ne zamašćuje, ne prlja, ne čini kožu skliskom i ono što je najvažnije, pijesak se ne lijepi za kožu.

L’ERBOLARIO SOLEOMBRA

je krema za sunčanje u hladu ili za njegu kože poslije sunčanja. Sadrži karite maslac i ulje argana koji u sebi imaju zaštitne filtere od štetnog zračenja. Ova krema vraća koži vlagu i elastičnost.

Pročitajte i:

Sve ljetne opasnosti

Opekline, sunčanica, toplotni udar, ubodi insekata, ozljede, ljetne viroze... uz uživanje i odmor na plaži,…

Piccolosole kolekcija za zaštitu djece od sunca L'erbolario

Najbolja zaštita za male plivače i istraživače u plićaku Teško je obuzdati naše malene kad…

Siguran boravak na suncu za svijetlu put

Svijetla put zahtijeva ozbiljnu zaštitu jer je osjetljiva, na suncu se vrlo brzo zacrveni i…

Bezbrižno dječje ljeto uz L´ERBOLARIO

Sunce donosi zdravlje i život, a djeci kad su uz more i veliko veselje. No,…