Siguran boravak na suncu za svijetlu put

Svijetla put zahtijeva ozbiljnu zaštitu jer je osjetljiva, na suncu se vrlo brzo zacrveni i teško tamni

Nakon konzultacija sa dermatologom ili ljekarnikom ustanovili ste da pripadate fototipu I ili II odnosno imate svijetlu put što znači da vam se koža kod izlaganja suncu zacrveni i vrlo teško tamni? Jeste li time osuđeni na boravak u hladu i ste prisiljeni zaboraviti na sve one aktivnosti koje su vezane uz boravak na moru ili jezeru, a u kojima tako uživate? Naravno da ne, ali postoje pravila kojih se morate pridržavati, a postoje i sredstva koja je preporučljivo primjenjivati:

 

  • Ne izlažite se direktnom sunčanju u razdoblju od 10-16 sati

  • Nosite šešir velikog oboda i sunčane naočale sa UVA i UVAB zaštitom

  • Prije izlaganja suncu kožu treba potaknuti da aktivira vlastiti zaštitni mehanizam. To je stvaranje melanina, pigmenta zaslužnog za tamnjenje kože. Ljudi svjetle puti imaju značajno manje melanina, a korisno je i upamtiti da ga sa godinama sve manje stvaramo.

  • Obavezna primjena krema s visokim faktorom zaštite, nužno ju je nanjeti bar pola sata prije izlaganja suncu u debljem sloju i obnavljati zaštitu svakih 2 sata

 

Posljedice kod loše zaštite kože

Najvažnije je izbjeći opekotine. Opekotine od sunca su upale kože koje nastaju prekomjernim izlaganjem suncu. Neka područja kože postaju crvena, topla i vrlo osjetljiva, a nakon toga se pojavljuju mjehuri. Opekotine se mogu pojaviti i za oblačnog ili maglovitog vremena. Opekotine trajno oštećuju kožu, i to ne samo površinski dio već i one dublje slojeve. Posljedice su dramatične, gubitak elastičnosti tkiva, pa koža izgleda naborano i staro. Mogu se pojaviti i sunčane keratoze-hrapava, crvena mjesta na koži izloženoj suncu, stvaranje trajnih pjega, zadebljanja na površini kože.

 

Pripazite s fotosenzitivnim preparatima

Mnogi kozmetički proizvodi (sapuni, šamponi, dezodoransi, parfemi, pa i kreme za sunčanje) izazivaju snažnu reakciju na koži kod izlaganja suncu. Crvenilo je na tim mjestima jače i nakon kratkog vremena se pojavljuju mjehuri, a nakon zacijeljivanja mogu ostati smeđe mrlje. Treba biti oprezan i sa alergijama na sunce. One se mogu pojaviti odmah, ali i nakon nekoliko dana u vidu sitnih crvenih točkica, koje mogu biti i ispunjene tekućinom i često puta izazivaju svrbež.

 

Kako odabrati najbolji proizvod za vlastitu kožu?

Kako se snaći u ogromnoj ponudi na našem tržištu? Pitajte za savjet svog ljekarnika, a sredstvo birajte prema tipu vaše kože. Ako imate masnu kožu nemojte koristiti ulja i masne kreme jer će zatvoriti pore i mogu izazvati upalu te pojavu akni.

Koža je organ koji se redovito, uspješno obnavlja, ali se pretjeranom izlaganju suncu uništava upravo taj sloj kože, koji je ključan za njenu obnovu. Oštećenja se nažalost zbrajaju i nakupljaju svake godine i mogu se pojaviti ozbiljni zdravstveni problemi.

Kako si pomoći?

Proizvodima za sunčanje, namjenjenim osobama svjetle, osjetljive puti iz LERBOLARIA koja su ugodne teksture, nemaju toksični, iritirajući ili fotosenzibilni učinak, a pružaju, najvišu moguću zaštitu.

KREMA ZA SUNČANJE S ULJEM ZLATNE PALME LERBOLARIO– vioki zaštitni faktor 50, za lice i tijelo, vodootporna

 

Tagovi:

Vezano uz temu

Bezbrižno dječje ljeto uz L´ERBOLARIO

Sunce donosi zdravlje i život, a djeci kad…

Pročitajte i:

Sve ljetne opasnosti

Opekline, sunčanica, toplotni udar, ubodi insekata, ozljede, ljetne viroze... uz uživanje i odmor na plaži,…

Piccolosole kolekcija za zaštitu djece od sunca L'erbolario

Najbolja zaštita za male plivače i istraživače u plićaku Teško je obuzdati naše malene kad…

Preplanuli ten za tamnopute osobe uz L’ERBOLARIO

Ljeto je konačno stiglo, nije baš onako kako smo zamislili, ali sunčanih je dana sve…

Sigurno izlaganje suncu

Sunce je izvor života i bitan faktor zdravlja. Izlaganje suncu može imati i povoljan i…