Sunce je izvor života i bitan faktor zdravlja. Izlaganje suncu može imati i povoljan i štetan učinak, ovisno o dužini i učestalosti izlaganja, o intenzitetu svjetla i osjetljivosti pojedinca

Pozitivno djelovanje sunca na nas
Umjereno izlaganje suncu ima povoljan učinak na ljudski organizam jer potiče složeni mehanizam tvorbe vitamina D koji regulira metabolizam kalcija i fosfata i zato je važan za sprečavanje rahitisa i osteoporoze. Osim toga sunčanje potiče: cirkulaciju, povećava stvaranje hemoglobina i melanina te potiče debljanje rožnatog sloja i jačanje otpornosti kože prema štetnim utjecajima iz okoline. Uz navedeno poboljšava se i osjećaj fizičke i mentalne sposobnosti. A nije za zanemariti ni činjenicu da obasjani sunčevim zrakama gotovo da ne možemo biti depresivni.




Štetno djelovanje sunca
Za štetno djelovanje sunčevog zračenja na ljudsku kožu odgovorna su ultraljubičasta zračenja tipa A i B.
UV-A zračenje prodire kroz kožu, oštećuje stanice i time ubrzano stari kožu te potiče većinu fotodinamičnih reakcija. Izaziva oštećenja DNA stanica i vezivnog tkiva te pojačava kancerogeno djelovanje UV-B zračenja.
UV-B zračenje potiče tvorbu melanina i izaziva direktnu pigmentaciju. Nakon dužeg izlaganja suncu dolazi do oštećenja stanica, ali i krvnih žila. Na koži se pojavljuju mjehuri, javlja se jaka bol, a koža se nakon nekoliko dana ljušti. Nastaju i kronična oštećenja koja se tijekom života akumuliraju.




Posljedice nezaštićenog sunčanja
Štetno se djelovanje sunca javlja se pri čestom i nekontroliranom izlaganju nezaštićene kože. Akutna su oštećenja vidljiva kao crvenilo kože, pojava plikova, fotoalergijskih i fototoksičnih reakcija te smanjenje imuniteta.




Prevencija štetnog djelovanja
Da bi se izbjegla štetna djelovanja sunca kod posebno zahtjevne kože (dječje, kože s madežima, s ožiljcima i oštećenjima te one sklone stvaranju mrlja) najbolje je izbjegavati sunčanje u razdoblju između 11-16 h te upotrebljavati primjerene jače faktore.



L´erbolario Sun kolekcija za cijelu obitelj


L´erbolario je proizveo niz proizvoda na prirodnoj osnovi uz primjereno doziranje UVA i UVB filtera i na taj način spriječio štetno zračenje. U nastanku proizvoda iznimno se pazilo da se zadovolje preporuke Europske komisije za reguliranje pokazatelja zaštite od sunca. Takve preporuke između ostalog propisuju razmatranje proizvoda za zaštitu od sunca, ali samo i isključivo onih preparata koji su u stanju pružiti zaštitu od UVA i UVB zračenja veću od 6.



Iz široke palete L´erbolario proizvoda, svaki će tip kože biti zadovoljen pojedinim proizvodom. Uz maksimalnu zaštitu dobit ćete željeni rezultat i uživati u preplanulosti vaše kože.





SPF 6 ulje za sunčanje sa ekstraktom nevena, jojobe i orahovim ljuskama





SPF 25+ krema za zaštitu lica a aloe verom i oraščićem makadamija
SPF 15 krema za ubrzano tamnjenje kože sa uljem jojobe





ž


SPF 50+ Krema za sunčanje s uljem zlatne palme





SPF 30 i SPF 50+ Krema za djecu s uljem breskvine koštice i ekstraktom nevena






PROIZVODI BEZ FAKTORA



  • mast za brzo tamnjenje s mrkvom, orahovom ljuskom i alojom



  • Svjetlucava krema za poslije sunčanja s uljem zlatne palme i aloe verom



  • Krema nakon sunčanja s ječmom i karite maslacem u ulju argana



Foto: Thinkstock