Waldorfska pedagogija u službi odgoja slobodnih ljudskih bića

Waldorfska odgojiteljica Antonija Krčelić donosi nam osnove ove pedagogije i otkriva detalje o crowfunding kampanji Tajni vrt koja je u tijeku.

Waldorfska pedagogija, na kojoj se temelje svi waldorfski vrtići i škole, jedinstvena je metoda obrazovanja, stvorena u svrhu odgoja slobodnih ljudska bića sposobnih samostalno odrediti smisao i smjer vlastitog života. Njen idejni začetnik je dr. Rudolf Steiner. Najvažnija pedagoška načela Rudolfa Steinera, a time i waldorfske pedagogije, navode:

  • poštovanje prema duhovnom podrijetlu djeteta,
  • odgoj onoga što čovjek donosi sa sobom,
  • uzimanje u obzir vrsta temperamenata,
  • sedmogodišnja razdoblja,
  • sveobuhvatno shvaćanje,
  • osposobljavanje osjetila te samoodgoj odgojitelja.

Kad je riječ o odgojitelju, postoje dva vrlo važna osnovna principa u waldorfskom odgoju, a to su uzor i oponašanje te ritam i ponavljanje. Od odgojitelja se očekuje da je, kada radi s djecom, uvijek u dobrom raspoloženju, mirna i čista, vedra uma, da širi oko sebe ozračje uravnoteženosti, radosti i mira. Sve što dijete nauči u najranijim godinama života, uči oponašanjem, stoga je na odgojiteljima velika odgovornost tijekom tog prvog razvojnog razdoblja da stvarno budu s djetetom, s potpunim interesom, velikom toplinom, istinskim poštovanjem i iskrenom željom da pomognu tom malom ljudskom biću u njegovom životnom putu. Odgojitelj se maksimalno trudi svu svoju pozornost usmjeriti na djecu i na ono što se u svakom trenutku s njima događa.


U waldorfskoj pedagogiji cilj je stvoriti ugodnu okolinu koja odiše čistoćom, sigurnošću i toplinom obiteljskog okruženja. Koriste se posebne tehnike oslikavanja prostora nježnim i prozirnim bojama, s ciljem postizanja prirodnosti i prozračnosti, a izbjegavaju se plakati i panoi koji oduzimaju pažnju djeci i umanjuju dječju kreativnost. Umjetna rasvjeta se koristi samo u slučaju krajnje potrebe. Osim vizualnog karaktera prostora, pažnja se pridaje i osjetilu mirisa, korištenjem eterčnih ulja, te osjetilu zvuka, ali ne kroz umjetne izvore, već isključivo kroz govor i pjesmu djece i odgojitelja.

Materijali koji se koriste za izradu igračaka su isključivo prirodni poput drva, vune i svile, kako bi djeca kroz igru razvijala svoja osjetila i upoznala materijale u svom izvornom obliku, kakvi se mogu naći u prirodi. Izbjegavaju se oni artificijelni koji samo oponašaju prirodne, a poseban naglasak stavlja se i na jednostavnost oblika, kako bi se učinio odmak od onih koji su gotovo na razini karikature te kao takvi djetetu skreću pažnju od stvarne slike. U waldorfskoj pedagogiji rijetko se koriste slikovnice, a pri odabiru onih koje jesu u upotrebi, velika pažnja pridaje se ljepoti ilustracija. Sve je podređeno razvoju djetetovih osjetila u skladu s prirodom te načelu da je sam proces učenja utkan u igru, tako da čak i dijelovi namještaja imaju funkciju igračke.

 

Antonija Krčelić, idejna začetnica projekta Tajni vrt i magistra ranog i predškolskog odgoja te diplomirana waldorfska odgojiteljica; majka dvoje djece

 

Projekt Tajni vrt crowdfundingom prikupio skoro 30 tisuća kuna u manje od tjedan dana

Cilj otvaranja obrta Tajni vrt, čija je osnovna djelatnost čuvanje predškolske djece u obiteljskom okruženju po načelima waldorfske pedagogije. Uz dvije odgojiteljice, obrt će moći primiti do 12 djece i nalazit će se u Zagrebu. Waldorfska pedagogija pruža djeci potporu u ostvarenju svih svojih potencijala, a glavni cilj ove holističke pedagoške metode jest težnja
za usklađivanjem uma, duše i tijela, razvija međusobno uvažavanje, slobodu izričaja te potiče samostalnost i kreativnost djeteta. U Tajnom vrtu djeci će se osigurati okruženje od ekoloških i prirodnih sirovina, zdrava i organska prehrana te individualan pristup svakom djetetu. Važno je naglasiti da je u Zagrebu takvih vrtića i programa vrlo malo pa je potražnja za
waldorfskim vrtićima nadmašila dosadašnje kapacitete. Ovaj projekt, osim odgojiteljske funkcije i holističkog programa, pridonosi zajednici u užem i širem smislu, plemenitog je karaktera te je na dobrobit cijelome društvu.

Tajni vrt će djeci osigurati:
– Radostan svakodnevni boravak i povratak u kolektiv
– Razvoj individualnosti, kreativnosti i samopouzdanja
– Zdrave, nutricionistički pripremljene vegetarijanske obroke od ekološki uzgojenih i
cjelovitih namirnica
– Toplinu obiteljskog zajedništva i doma
– Usvajanje znanja kroz rad i oponašanjem inspirativne okoline
– Ples, igru, istraživanje vanjskog svijeta u svrhu poticanja svih osjetila
– Rast i razvoj u ljubavi

 

Više o projektu i načinu kako da podržite da se ostvari čitajte na sljedećoj poveznici.

 


Tekst i foto:
Antonija Krčelić; privatni album

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

Nešto potpuno jedinstveno u svijetu: hrvatska aplikacija Pričalica

Ako ste dosad vi bili jedina "audio-aplikacija" svojoj djeci prije spavanja, stiže pomoć, i to…

10 najvećih dječjih strahova

Strahovi su neizbježan dio života. Često su povezani s fazama u razvoju svakog djeteta. Što…

Stariji brat utječe negativno na razvoj govora mlađeg djeteta?

Logično je ako mislite da će dijete koje ima starijeg brata ili sestru odrasti u…

Dijete zadržava stolicu! Zašto?

Sve se češće susrećem s pitanjima roditelja o vršenju nužde kod djece, zašto dijete ne…