ljubav prema djeci

‘Volim vas jednako!’ – Vrijeme je da promislite i iskreno odgovorite djeci!

Ako ste ponosni roditelji najmanje dvoje djece sigurno su vas već pitala ili će to tek napraviti: Koga voliš više? Mene ili seku? No, rečenica koju im često dajete pretvara se u problem koji to ustvari uopće ne mora biti, ako ste iskreni...

Većina roditelja osjeća određenu nelagodu kad im dijete postavi ovo pitanje. Ona dolazi zbog činjenice da ne želite povrijediti nijedno dijete, želite da se oboje ili svi osjećaju ravnopravno i jednako voljeno. No nelagoda vas muči i stoga što ustvari ne želite priznati da su vaši osjećaji prema svakom djetetu drukčiji. Najvažnije u svemu tome, jest da djeca osjete tu vašu nelagodu i zbog toga i vaš:"Volim vas jednako" neće uvjeriti u to i doživjet će ju kao laž. Da, upravo smo srušili i ovaj tabu i više nemate izgovor da im odgovarate ovako generički.

Dakle, što napraviti umjesto da dajete djeci ovu otrcanu i neiskrenu rečenicu?

Istina je da svako dijete volite na drugi način. I to nije nešto od čega bi trebalo bježati, već naprotiv, osvijestiti tu činjenicu, prihvatiti je i biti ponosan na to. Čim počnete razmišljati o tome što ustvari jest istina i kako ćete ju prenijeti djetetu, već ste napravili enorman korak prema većoj bliskosti sa svakim djetetom.

Nemojte uspoređivati djecu

Poanta je da stvarno razmislite kako ih to volite.

Volim te jer si ti prekrasno biće, pravi mali čovjek. Jedva sam te dočekala da se rodiš i da te zagrlim. Volim te jer se puno smiješ, jer si uporan, lijepo crtaš, voliš plesati sa mnom, jer si živahan, veseo, jer voliš jesti voće, jer jako lijepo pjevaš, jer se baš lijepo igraš s drugom djecom, jer super pričaš viceve…

ljubav prema djeci

Svakako izbjegnite uspoređivati svoju djecu jer će se tako uvijek netko osjećati loše, a drugi likovati. Radije istaknite njihove pojedinačne vrline, prednosti i talente - nešto što odlikuje samo njih kao pojedince, a opet nešto što je toplo i izlazi iz vašeg srca. Ovakve izjave ljubavi ujedno vas vode i na sklizak teren jer smo skloni voljeti vrline, isticati ono što mi volimo kod djece, a sve ostalo što spada u njihove mane, to zaobilazimo. Pripazite jer djeca tako gube samopouzdanje i mogu misliti da nisu vrijedna vaše ljubavi ako pokazuju svoje mane. Stoga im na lijep način možete dati do znanja da volite i njihove mane jer je to potvrda pravog prihvaćanja djeteta kao pune osobe. Često nam taj dio teško polazi za rukom, ali tek kad prihvatimo dijete u punini njegovog bića, tek tada će osjetiti da ga zaista volimo.

Volim te kad si mrgud, kad si ljuta, volim te jer si velika, neumorna pričalica, volim te i kad me ne slušaš…

Ako ovako pristupite razgovoru s djecom, ona će zaista i povjerovati u to što govorite jer će osjetiti istinu u vašim riječima. Ovakvim iskrenim razgovorom veće su šanse da ćete svi doživjeti taj trenutak kao emotivno i ispunjujuće iskustvo ljubavi.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Početak i (bes)kraj Svemira moji su osjećaji prema vlastitoj djeci

U pozadini povremenih vijesti gdje se stvari u…

Pročitajte i:

poticanje inteligentnog djeteta

Probudite potencijal pametnog djeteta i učinite ga genijalcem

Inteligenciju djeci poklanjamo putem gena. Prema stavu znanstvenika taj dio pameti gotovo je nemoguće 'povisiti'…

Najčešće zablude i predrasude o govoru dječaka i djevojčica

Progovaraju li dječaci uistinu kasnije od djevojčica, kada dijete uključiti u terapiju, je li poželjno…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

izrada djecje sminke

Izradite domaću šminku za igru ili za maškare

Bilo da se radi o maškarama ili dječjem rođendanu, djeca vole glumiti i igrati se…