povrce i voce u prehrani

Voće i povrće! Jedu li ih vaša djeca dovoljno?

Iako nutricionisti savjetuju pet porcija voća i povrća na dan, pitanje je koliko se i sami držimo tog savjeta, a kamoli koliko uspijevamo takav jelovnik nametnuti djeci. Djeca jedu premalo voća i povrća i uz to ga previše ni ne vole. Može li se tu išta napraviti?

Od špinata rastu mišići, banane nam daju brzu energiju, a mrkve jačaju vid. Gotovo svako voće i povrće ima pozitivno djelovanje na naše zdravlje. Dodatna prednost je i ta da dolaze u nizu boja i oblika te okusa. U pravilu su i siromašni kalorijama. Pored toliko prednosti, ustvari začuđuje kako djeca ne vole jesti voće i povrće. Ni vaše nije puno drukčije? Možda vam pomognu sljedeći savjeti:

5 porcija voća i povrća na dan

Svi bismo svaki dan trebali pojesti svježe voće i povrće. Nutricionisti savjetuju čak 5 porcija voća i povrća dnevno u što spada i kuhano i svježe voće i povrće. Taj savjet nije toliko teško ispuniti ma koliko vam se to na prvi pogled činilo. Počnimo recimo sa svježim jagodama i žitaricama ujutro za doručak ili nekoliko prutića mrkve za užinu. Zatim tikvice kao prilog za ručak, ukusan smoothie od banane za poslijepodne i zdjelica zelene salate uz večeru. Mnogo je mogućnosti kako voće i povrće uključiti u dnevni jelovnik. Budući da je izbor velik, nije teško osmisliti varijacije te kombinirati vrste voća i povrća koje vaše dijete voli jesti.

Što svježije to bolje

Hranjive tvari se nažalost gube pohranom. Zato bi svježe voće i povrće trebalo koristiti u većim količinama kako biste iskoristili što više vitamina. Pored toga mnogi vitamini i hranjive tvari nalaze se upravo neposredno ispod kore pa je uputno jesti i koru svega što se može jesti s korom (prednost dati ekološki uzgojenoj hrani). Dobra alternativa svježem voću i povrću su duboko zamrznute namirnice koje se zamrzavaju odmah nakon ubiranja te brzim postupkom čime se pospješuje očuvanje vitamina. Prednost zamrznutih namirnica je ta da se mogu kupiti i upotrijebiti po potrebi. No kod zamrznutih namirnica treba pripaziti na skrivene dodatke kao što su šećer ili vrhnje koji lako mogu namirnicu učiniti vrlo kaloričnom.

Dobro porcioniranje

Komadić jabuke će brzo nestati u djetetovim ustima, a komadić paprike biti ukusniji ako se umoči u neki fini umak od jogurta. Svakako je to privlačnije i zanimljivije nego da ste tu papriku skuhali. Djeca će često radije pojesti sirovo povrće nego kad ga skuhate i radije će pojesti komadiće voća nego cijelu voćku. Često ne žele pojesti neku voćku zato što ima košticu ili im se ne dopada struktura povrća iako im je sve to ustvari ukusno. U tom slučaju je najbolje ponuditi voće ili povrće u nekoj drugoj formi. Napravite juhu od buče, graška, mrkvice, cvjetače, brokule ako dijete ne želi cjelovito povrće ili smoothie od voća.
Važan kriterij da dijete redovito konzumira voće i povrće u svom svakodnevnom jelovniku svakako je okus. Djetetu mora biti ukusno to što jede. Što mu se dopada, a što ne, dijete će vam s vremenom otkriti ili to možete saznati kad ste u trgovini i kupujete voće i povrće.

Voće i povrće mora biti svakodnevno prisutno i vidljivo

Pored toga je važna činjenica i to da povrće i voće moraju biti na obiteljskom stolu stalno prisutni. To je jednako važno kao i to da se svaki dan moraju prati zubići. Ako pazite na to da pripremate voće i povrće te se trudite da dijete pojede svaki dan barem nekoliko porcija, voće i povrće će postati nešto što se u prehrani podrazumijeva. Podržite to tako što ćete u kući uvijek imati voće i povrće na stolu te kad ste na izletu ili na putovanju uvijek ponijeti voća i povrća za osvježenje.

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

prehrana djece

Koliko puno djeca trebaju jesti?

Uvijek treba imati na umu da na dan…

obiteljski stol

Moje dijete neće jesti!

Odbija obroke, jede samo ono što želi i…

Zdravo i brzo za djecu i roditelje

Đođite i uživajte u zdravim i ukusnim receptima…

Pročitajte i:

noćno mokrenje u krevet

Po danu suho, po noći mokro? Koji su sve mogući razlozi za noćno mokrenje u krevet?

Svako dijete ima svoj tempo razvoja. Neka djeca brzo skinu pelene, a drugoj treba malo…

kako nagovoriti dijete da krene kuci

Umjesto „Još pet minuta“ radije recite...

Koliko puta ste svojim klincima pokušali olakšati odlazak iz parka rečenicom „Još pet minuta pa…

ljetna organizacija rada u vrtiću

Ljetna organizacija rada vrtića - nove tete, prostor, prijatelji i svojevrsna ponovna adaptacija - jeste li spremni?

Ljeto je početak svega lijepoga, odmora i bezbrižnosti. Školarcima je škola gotova, godišnji odmori su isplanirani,…

rijec "ne" je pocetak razgovora

Kako učiniti da dijete bude otporno na odbijanje odnosno riječ „NE“?

Imate li i vi malog ljutka koji na vaše „NE“ doživi napad bijesa, lupa, viče…