prica za laku noc

Ušuškajte ih i ispričajte im savršenu priču za laku noć

Ako ne pričate priče i ne čitate nikakve slikovnice i bajke barem prije spavanja, onda odmah počnite. Ako to činite, onda ste možda već i ispričali ovakvu priču – bajku o proteklom djetetovom danu. Ona će odlično uvesti dijete u miran san

Dakle, krenite:"Bio jednom jedan dječak kojeg je ujutro probudilo sunce. Odmah je dotrčao mami i zagrlili su se za dobro jutro, a onda je odjurio popiškiti se. Pjevajući su otišli u kuhinju i zajedno spremili jaja i fini kakao za doručak. (Marko) je mami pomagao mućkati jaja, a mama je…"

Mogli biste se osjećati malo luckasto dok ćete pričati ovakvu priču, no samo se opustite i prepustite djetetu. Pričajte o svim smiješnim stvarima koje su se dogodile, primjerice kako je ujutro seka obula čizmice s krznom, a vani je bilo jako toplo ili kako su se poslijepodne igrali ‘Čovječe ne ljuti se’. Nemojte razmišljati da je takva priča djetetu dosadna, banalna i nezanimljiva. Dapače! Naravno svaka priča može biti dosadna ako se pripovjedač dosađuje ili ne priča sa željom i strašću. Posvetite se tih nekoliko minuta svom djetetu u potpunosti i zaboravite na brige.

Pričate li priču o danu svaku večer kad ih ušuškavate ta će priča postati vaš ritual

Djetetu će davati osjećaj zaokruživanja dana, podvlačenja crte i sumiranja uspjeha i neuspjeha, postignuća, novih iskustava, pogrešaka. Pričat ćete ju u trećem licu i dijete će sigurno lakše prihvatiti emocije povezane s danom, sagledati ih s vremenskim odmakom s određene mentalne distance. Tu je vaša uloga važna jer im u tim dijelovima priče možete reći kako je sve u redu, kako su takvi osjećaji normalni i kako ih svi ponekad imamo, kako ste vi uvijek tu da mu pomognete ili pak saslušati dijete ako vam nešto želi reći. Priča će vas spontano zbližiti.

I još pozitivnoga iz ovakve priče

Često se kaže kako treba biti zahvalan za ono što imamo i što nam se tijekom dana dogodilo ili što smo iskusili jer će nas zahvalnost učiniti sretnijima i zadovoljnijima. Mi, odrasli se moramo stalno podsjećati na to, ali ako se koncentrirano natjeramo da se svega prisjetimo, i velikih i naizgled malih stvari, gesta, trenutaka, ljudi i tome učimo i dijete tada ćemo mu dati vrijedan alat u životu kako biti sretniji.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

prilagodba na jaslice i vrtic

Još malo pa krećemo u jaslice i vrtić! Kako preživjeti prilagodbu?

Sve je bliže taj dan kad će vaš mališan krenuti u jaslice/vrtić. Taj veliki dan,…

Isprobajte odličan trik uz koji možete čitati djetetove misli

Ako se do sada niste previše bavili mađioničarstvom, ovaj trik uz pomoć kojeg možete 'čitati'…

Prkosno dijete? Razoružajte ga u tri koraka!

Prkosna djeca predobro poznaju svoje roditelje. Dinamika u koju takvo dijete i roditelj upadnu recept…

kako se spasiti kad te netko potapa

Naučite dijete kako se osloboditi neplivača koji i sebe i njega potapa!

Čak i ako ste se pobrinuli da vaše dijete nauči plivati i da pliva bez…