kako nagovoriti dijete da krene kuci

Umjesto „Još pet minuta“ radije recite…

Koliko puta ste svojim klincima pokušali olakšati odlazak iz parka rečenicom „Još pet minuta pa krećemo kući“? I onda vidjeli da to baš ne funkcionira. Čak biste ih pustili deset minuta, ali oni su i dalje bivali iznenađeni, razočarani i zbunjeni vašim zahtjevom da se krene...

Zaista je istina da djeci treba dati mogućnost da prihvate odvajanje od igre u koju su se možda baš zadubili, da završe ono što su započeli, da se pozdrave s prijateljima, no je li ova rečenica zaista ono što im pomaže u odvajanju od tih aktivnosti kojima su se upravo svim svojim bićem predali? Čini se da ne previše, jer djeca nemaju pojam o vremenu. Jednako kako jedan četverogodišnjak još uvijek možda ima problema s pojmovima sutra ili prekjučer tako ne zna koliko je to ustvari pet ili deset minuta. A ako ne znaju koliko je to, vaše upozorenje ustvari ništa ne znači.

Najava je poželjna, ali s drugom mjernom jedinicom za vrijeme

Roditelji na društvenim mrežama savjetuju djetetu reći sličnu najavnu rečenicu, ali s drugim mjernim jedinicama vremena. Umjesto da kažete još pet minuta, recite djetetu da može još pet, sedam puta napraviti ono što trenutno radi. Još pet spuštanja toboganom, još pet kula od pijeska, još pet puta skočiti u bazen, još pet krugova biciklom… i tako ćete dati djetetu pojam o vremenu koje ono može razumjeti.

kako nagovoriti dijete da krene kuci

Dobra mjera

Iz iskustva govorenja ovakve rečenice također ćete naći pravi broj koji najbolje djeluje kod vašeg djeteta. Roditelji govore kako često manje od pet puta djeluje premalo, a više od pet, recimo sedam puta, je toliko da djeci to izgleda jako puno i taman koliko mogu bez problema izbrojiti. Naravno bit će tu mudrica koji će otezati ili stati na broju šest, ali tada recite:"Vidim da ne želiš iskoristiti sedmi put na koji imaš pravo, onda krećemo odmah!" Vidjet ćete da će odmah krenuti brzo ispuniti i sedmi spust toboganom i sretni pojuriti s vama kući zadovoljni jer ste ima dali taj mali dar igranja ‘još malo, mama’ za kraj."

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

poticanje inteligentnog djeteta

Probudite potencijal pametnog djeteta i učinite ga genijalcem

Inteligenciju djeci poklanjamo putem gena. Prema stavu znanstvenika taj dio pameti gotovo je nemoguće 'povisiti'…

Najčešće zablude i predrasude o govoru dječaka i djevojčica

Progovaraju li dječaci uistinu kasnije od djevojčica, kada dijete uključiti u terapiju, je li poželjno…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

izrada djecje sminke

Izradite domaću šminku za igru ili za maškare

Bilo da se radi o maškarama ili dječjem rođendanu, djeca vole glumiti i igrati se…