kako nagovoriti dijete da krene kuci

Umjesto „Još pet minuta“ radije recite…

Koliko puta ste svojim klincima pokušali olakšati odlazak iz parka rečenicom „Još pet minuta pa krećemo kući“? I onda vidjeli da to baš ne funkcionira. Čak biste ih pustili deset minuta, ali oni su i dalje bivali iznenađeni, razočarani i zbunjeni vašim zahtjevom da se krene...

Zaista je istina da djeci treba dati mogućnost da prihvate odvajanje od igre u koju su se možda baš zadubili, da završe ono što su započeli, da se pozdrave s prijateljima, no je li ova rečenica zaista ono što im pomaže u odvajanju od tih aktivnosti kojima su se upravo svim svojim bićem predali? Čini se da ne previše, jer djeca nemaju pojam o vremenu. Jednako kako jedan četverogodišnjak još uvijek možda ima problema s pojmovima sutra ili prekjučer tako ne zna koliko je to ustvari pet ili deset minuta. A ako ne znaju koliko je to, vaše upozorenje ustvari ništa ne znači.

Najava je poželjna, ali s drugom mjernom jedinicom za vrijeme

Roditelji na društvenim mrežama savjetuju djetetu reći sličnu najavnu rečenicu, ali s drugim mjernim jedinicama vremena. Umjesto da kažete još pet minuta, recite djetetu da može još pet, sedam puta napraviti ono što trenutno radi. Još pet spuštanja toboganom, još pet kula od pijeska, još pet puta skočiti u bazen, još pet krugova biciklom… i tako ćete dati djetetu pojam o vremenu koje ono može razumjeti.

kako nagovoriti dijete da krene kuci

Dobra mjera

Iz iskustva govorenja ovakve rečenice također ćete naći pravi broj koji najbolje djeluje kod vašeg djeteta. Roditelji govore kako često manje od pet puta djeluje premalo, a više od pet, recimo sedam puta, je toliko da djeci to izgleda jako puno i taman koliko mogu bez problema izbrojiti. Naravno bit će tu mudrica koji će otezati ili stati na broju šest, ali tada recite:"Vidim da ne želiš iskoristiti sedmi put na koji imaš pravo, onda krećemo odmah!" Vidjet ćete da će odmah krenuti brzo ispuniti i sedmi spust toboganom i sretni pojuriti s vama kući zadovoljni jer ste ima dali taj mali dar igranja ‘još malo, mama’ za kraj."

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

noćno mokrenje u krevet

Po danu suho, po noći mokro? Koji su sve mogući razlozi za noćno mokrenje u krevet?

Svako dijete ima svoj tempo razvoja. Neka djeca brzo skinu pelene, a drugoj treba malo…

ljetna organizacija rada u vrtiću

Ljetna organizacija rada vrtića - nove tete, prostor, prijatelji i svojevrsna ponovna adaptacija - jeste li spremni?

Ljeto je početak svega lijepoga, odmora i bezbrižnosti. Školarcima je škola gotova, godišnji odmori su isplanirani,…

rijec "ne" je pocetak razgovora

Kako učiniti da dijete bude otporno na odbijanje odnosno riječ „NE“?

Imate li i vi malog ljutka koji na vaše „NE“ doživi napad bijesa, lupa, viče…

10 načina kako ne izgubiti kontrolu i ne vikati na djecu

Teško vam je u svakodnevnom životu sačuvati mir i živce jer vas djeca stalno iskušavaju.…