U potrazi za malim MozArtima

Promatrajući djecu kad im približimo glazbu, vidimo da spontano reagiraju - čine pokrete rukama, pjevaju, plešu - reagiraju svim svojim bićem, a rezultat je radost i sveukupno zadovoljstvo djeteta. Maleni su, ali ako im dopustimo da se slobodno izraze, odrastaju u velike, jer su veliki koliko im je samopouzdanje veliko

Istraživanja pokazuju da aktivno uključivanje djece u glazbene aktivnosti u najranijoj dobi pomaže u većim postignućima djece u komunikacijskim vještinama, umjetnosti i znanosti općenito te obostrano razvija neuronsku mrežu mozga važnu za razvoj motoričkih, afektivnih i kognitivnih sposobnosti.
Glazbeni se talent najranije očituje od svih talenata, a sukladno s time govorimo o ritmičko-glazbenoj inteligenciji, tj. sposobnosti prepoznavanja tonaliteta i tonova uz osjećaj za ritam i tempo (brzinu izvođenja nekog glazbenog djela).
Cilj glazbene kulture u dječjim vrtićima je da odgajatelj/voditelj oplemeni djecu glazbom i jako je važno ponuditi djeci kvalitetnu glazbu što ranije.
U svakoj kulturi, diljem svijeta, već od najranijeg djetinjstva glazba je važan dio razvoja i poduke djeteta, izvor druženja, igre i zabave. Naučiti živjeti s glazbom cjeloživotno je zadovoljstvo. Glazba nas istovremeno ispunjava, usrećuje, tješi, zabavlja i uči.

mother and child play musical instrument in nursery, Image: 274500087, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Kako podržati djetetovu sklonost prema glazbi?

Najveći dar koji možete prenijeti svom djetetu je pomoći mu da shvati da je divno i posebno baš onakvo kakvo je. Roditelji, ne morate biti glazbeno obrazovani da biste pomogli djetetu da razvije svoje glazbene sposobnosti. Dovoljno je da mu budete podrška kada nakratko izgubi interes za pjevanje ili instrument koji je odabralo. Rad s djecom zahtijeva stručnost, ali i ljubav. U glazbenoj kulturi djeca putem osmišljenih glazbenih aktivnosti upoznaju mogućnosti glazbenog govora, izražavaju se zvukovnim sredstvima-glasom, zvukovima tijela i udaraljkama.

Tako je na primjer projekt Mali Mozart u osnovi zamišljen kao glazbena igraonica u svrhu promicanja glazbenog odgoja, ali istovremeno omogućuje bolju povezanost i komunikaciju između djeteta i roditelja kao i toleranciju i odnos između djece različitog uzrasta.

Prvenstveno kroz Orffov instrumentarij, dječji zbor, mali orkestar, obradu melodije, ritma i harmonije, dramatizaciju, uporabu lutaka i aplikacija, slušanje glazbe uz ples, slušanje glazbe uz likovno izražavanje, uglazbljivanje stihova, osluškivanje i oponašanje, upoznavanje dječjih pjesmica, igara s pjevanjem, Mali Mozart je mjesto gdje dijete razvija urođene stvaralačke potencijale, kao i međuljudsku komunikaciju. Od malih nogu približavamo ih vrijednostima koje će kao zdravu bazu ponijeti sa sobom u život.

Children with music instruments. Musical education for kids. Colorful wooden art toys. Little girl and boy play music. Kid with xylophone, guitar, flute, violin. Early development for toddler and baby, Image: 269584253, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Glazbom do pozitivne komunikacije

Ciljevi ovakve vrste radionica je promicanje, razvitak i unaprijeđenje kulture i glazbenog odgoja te poticanje pozitivne komunikacije među djecom i odraslima. Posebne glazbene aktivnosti ostvaruju se kroz pjevanje, sviranje, pokret, slušanje glazbe i kreativni izraz. Glazbeni sadržaji nude se spontano, kako bi djeca što spontanije reagirala. Namijenjene su djeci od 3 do 8 godina.
Poseban naglasak programa pridaje se glazbeno uobličenim predstavama i koncertima (ovisno o očekivanoj dobi djece) na kojima se interaktivno, kroz igru, obrađuju osnovni elementi iz glazbe i predstavljanje instrumenata, uloga u orkestrima, ponašanje na koncertima na urnebesno zabavan način.
Programom se želi dati podrška djetetovom cjelovitom razvoju. Razvijanjem glazbenih sposobnosti djece želi se stvoriti trajni interes za glazbu, pjevanje, sviranje, stvaranje i želju za nastavkom glazbenog obrazovanja. Isto tako, razvija se interes za klasičnu glazbu. Posebne zadaće su razvijanje sposobnosti auditivne glazbene komunikacije, a u glazbenoj slušaonici upoznaju vrijedna glazbena umjetnička ostvarenja.
U izradi programa je, osim stručne literature, pomoglo i višegodišnje iskustvo iz provođenja glazbenih aktivnosti i, najviše, nastave u glazbenoj školi i iskustva s radionica Orff Schulwerk te radionica i seminara muzikoterapije.

Tekst: Eva Lukšić, akademska glazbenica, profesorica i odgajateljica, voditeljica projekta Mali Mozart

Foto: Profimedia

 

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

VIDEO: Tata i kćer napravili neodoljiv duo

Pjesma 'Girl Like You' grupe Maroon 5 spojila…

Artionice za djecu u Klovićevim dvorima

Odlična prilika da se vaše dijete upozna s…

Proljetna radionica izrade i puštanja Zmajeva

Uljepšajte si proljetni vikend i iznenadite svoje najmlađe…

ALOHA mentalna aritmetika - besplatne radionice za djecu od 4 do 13 godina!

Prijavite svoje dijete na besplatnu radionicu gdje će…

Pročitajte i:

djeca i mobiteli

Psiholog upozorava: mnogi roditelji propuste naučiti djecu ovu važnu vještinu

Naš moderni svijet prepun je odvraćanja pozornosti. Na svakom koraku vreba mobitel, tablet ili televizor…

kako lakse pospremati igracke

Ovaj trik za skupljanje razbacanih igračaka vrijedi znati!

Problem s razbacanim igračkama roditeljima je i predobro poznat. Na kraju svakog dana stan je…

Pomozite djetetu da stekne osnovne higijenske navike

Koje bi higijenske navike dijete predškolskog uzrasta trebalo usvojiti i kako mu pomoći u tome,…

Poučna priča iz života: Boks u bratskom ringu

Katkad ne znamo što se krije iza dječjih provokacija i bratskih svađa jer djeca ne…