Sviranje instrumenta ili likovna radionica u djetinjstvu- više uspjeha u odrasloj dobi

Učenje sviranja instrumenta, učenje pjevanja ili pak likovne radionice i radionice glume nisu beskorisne aktivnosti kako se danas mnogima čini. Djeca koja su se na taj način usavršavala i zabavljala, kasnije u životu kreativnije rješavaju probleme na poslu

Vjerojatno ste se barem jednom mjesečno, potaknuti općom devalvacijom svih vrijednosti u našem društvu i gledajući što se zbiva oko vas, pomislili da ste odlaskom u glazbenu školu ili na likovnu grupu u djetinjstvu samo gubili dragocjeno vrijeme. Učini vam se ponekad, zar ne, da ste više mogli postići da ste gledali tv, igrali igrice ili pak listali tinejdžerske časopise. Nekoć su ovakve aktivnosti značile puno više od ispunjavanja slobodnog vremena i jedne od manira finog građanskog odgoja, a danas se sve manji broj djece upisuje u glazbene škole, na likovne i lutkarske radionice ili pak glumački studio. Razlozi su brojni, ali se kriju ponajviše u tome da su beskorisne ili nemaju previše smisla. No, istraživanja govore da nije tako.

Studija Sveučilišta Michigan u Americi pokazuje da osobe koje su uspješne u svome poslu, kao i primjerice one koje su vizionari u svojoj struci ili su pak patentirale neke izume, bile su kao djeca osam puta više od svojih vršnjaka angažirane u umjetničkim aktivnostima tijekom školovanja. Znanstvenici su otkrili da je čak 93 posto uspješnih ljudi koje su uzeli kao uzorak išlo u djetinjstvu i adolescenciji na satove glume i pisanja, kreativne radionice ili glazbene škole i sviralo neki instrument.

Ovi rezultati dali su znanstvenicima za pravo da zaključe kako umjetničke aktivnosti u doba našeg odrastanja itekako imaju smisla, jer formiraju naše kreativno mišljenje, pomažu nam ne samo u školi jer razvijaju naše radne navike, maštu i kreativnost, nego i kasnije, na poslu, kada trebamo rješavati probleme ili kreirati i implementirati novu poslovnu strategiju.

Tekst: I.Ć.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Djeci trebaju roditelji i edukatori koji će im omogućiti 'vjetar u leđa'

Donosimo vam vrlo zanimljiv intervju s psihologinjom Ksenijom…

Četiri aktivnosti kojima mališani nikako ne mogu odoljeti!

Tamo negdje kad već krenu puzati ili hodati,…

U potrazi za malim MozArtima

Promatrajući djecu kad im približimo glazbu, vidimo da…

Pročitajte i:

prilagodba na jaslice i vrtic

Još malo pa krećemo u jaslice i vrtić! Kako preživjeti prilagodbu?

Sve je bliže taj dan kad će vaš mališan krenuti u jaslice/vrtić. Taj veliki dan,…

Isprobajte odličan trik uz koji možete čitati djetetove misli

Ako se do sada niste previše bavili mađioničarstvom, ovaj trik uz pomoć kojeg možete 'čitati'…

Prkosno dijete? Razoružajte ga u tri koraka!

Prkosna djeca predobro poznaju svoje roditelje. Dinamika u koju takvo dijete i roditelj upadnu recept…

kako se spasiti kad te netko potapa

Naučite dijete kako se osloboditi neplivača koji i sebe i njega potapa!

Čak i ako ste se pobrinuli da vaše dijete nauči plivati i da pliva bez…