Što kad klinci teško razlikuju ‘lijevo’ i ‘desno’?

Slijediti upute za putovanje, krenuti trčati u pravu stranu na sportu ili skrenuti biciklom – to može biti teško ako ne znate točno gdje je lijevo, a gdje desno. Kako djeca uče razliku i kako pobijediti problem zamjenjivanja strana koji mnogi zadrže i u odrasloj dobi

Razlikovati lijevo i desno je vještina koju djeca uče s vremenom. No, nju ne svladaju svi - čak 20 do 30% odraslih ima problem sa stranama bilo da ih zamjenjuju ili moraju svaki puta kratko promisliti kako bi ih imenovali. Uz malo upornosti, taj se problem može ublažiti još u djetinjstvu.

Zašto neka djeca imaju problem?

Evolucijska pedagoginja Andres Anderer smatra da do problema sa stranama dolazi najčešće u ranom razvoju djeteta. Ako se određene kretnje i pokreti, kao što je primjerice puzanje, držanje i ljuljanje na roditeljskim rukama, rolanje po podu, pokazivanje i dohvaćanje, posjedanje i ustajanje, prohodavanje… ne izvježbaju ili ne iskuse u dovoljnoj mjeri, to se negativno odražava na sposobnost prostorne orijentacije odnosno na razlikovanje lijevog i desnog.

Problem s određivanjem strana je uglavnom bezopasan i takva djeca trebaju samo stotinku duže od drugih da odrede stranu. No, katkad je ovaj problem jedan od znakova ADHD-a.

Katkad se javlja i uz problem legastenije kod kojeg dijete teško povezuje zvuk slova s njegovim grafičkim znakom. Neka djeca koja imaju problem s lijevo/desno pišu s obje ruke i ne oslanjaju se samo na jednu, imaju problema s koncentracijom i računanjem ili s razumijevanjem pročitanih tekstova.

Jasno je da se problem lošeg razlikovanja strana lijevo/desno stoga treba sagledati u cjelokupnom kontekstu s drugim simptomima kako bi se donosilo bilo kakve ozbiljnije zaključke.

problem nerazlikovanja lijeve od desne strane kod djece

Ovako se uči lijevo/desno

Vježbe kroz kretanje

Djetetu koje ima ovaj problem moguće je pomoći vježbama i to onim u kojima se kreće, tjelesno istražuje prostor i učvršćuje sve pojmove gore-dolje, naprijed-nazad, lijevo-desno… Koristite ih i izgovarajte djetetu kad god se kreće ili ga želite animirati na pokret. Možete raditi i ove vježbe:

  • Dok stojite lijevu ruku svinite u laktu i njime dotaknite koljeno desne noge.
  • Dok stojite podižite lijevu ruku postrani prema gore, a s druge strane na isti način podižite desnu nogu. Promijenite strane.
  • Kad učite prelaziti cestu, uvijek ponavljajte djetetu kako prvo mora pogledati lijevo pa desno.
  • Hodajte na sve četiri što također razvija prostorno razmišljanje.

Vježbajte kroz igru

  • Traženje:"Što vidiš desno od drveta?". "Gdje stoji šalica - lijevo ili desno od tanjura?"
  • Kolaž: dajte djetetu stare novine i neka izreže sve desne cipele i neka ih zalijepi na jedan papir. Za svaku točnu cipelu dobiva jedna bod. Katkad je problem što istovremeno objašnjavamo djetetu i jednu i drugu stranu. Zato pokušajte par dana vježbati samo primjerice s lijevom stranom, a zatim prijeđite na desnu.
  • Narukvica: zavežite narukvicu djetetu na lijevu ruku i pitajte ga svako toliko na kojoj mu je ruci narukvica.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

5 zabavnih aktivnosti koje možete s djecom raditi vani

Većini djece možda će biti dovoljno par čaša i kantica s vodom da se dugo…

znanstveni eksperimenti za djecu

Napravite zmiju od sapunice! I još mnogo ideja za male znanstvene eksperimente s djecom

Ako tražite ideje za jednostavne znanstvene eksperimente koje možete napraviti s vašim djetetom, nećete pogriješiti…

kako ne drzati djeci predavanja

Želite li da dijete sluša više, za početak prestanite govoriti!

Izbjegnite zvocanje djeci jer ni vi ga niste baš cijenili. Dapače, već kao djeca ste…

djeca obozavaju kisu i lokvice

Možemo li s klincima van po kiši? Naravno! Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća!

Kad kiša pada konstantno kao što to u posljednje vrijeme čini, mnogi od nas radije…