Stariji brat utječe negativno na razvoj govora mlađeg djeteta?

Logično je ako mislite da će dijete koje ima starijeg brata ili sestru odrasti u poticajnom jezičnom okruženju i brže razvijati svoje jezične vještine od prvorođenog djeteta. Ipak, nekoliko studija je pokazalo upravo suprotno: usvajanje jezika kod djeteta sa starijim bratom ili sestrom je ili bez pozitivnog utjecaja ili čak sporije od djeteta koje je jedinac...

Studija je, međutim, donijela još jedno iznenađenje. Djeca koja imaju starijeg brata imat će sporiji jezični razvoj jer upravo braća negativno utječu na jezične vještine svojih mlađih braće i sestara, pokazala je studija koju je proveo istraživački tim iz CNRS-a, AP-HP-a, EHESS-a, ENS-a i INSERM-a. Također je otkriveno da djeca koja su odrasla sa starijom sestrom imaju identičan razvoj kao i djeca bez starije sestre, dakle utjecaj sestre je neutralan odnosno svakako nije ni pozitivan niti negativan.

Do takvih zaključaka istraživači su došli proučavajući podatke 1000 djece praćene s dvije, tri i pet i pol godina. Djeca su testirana u raznim jezičnim kategorijama kao što su vokabular, sintaksa i verbalno rasuđivanje. Djeca koja imaju starijeg brata imala su u prosjeku dvomjesečni zastoj u razvoju jezika u usporedbi s djecom sa starijom sestrom.

Znanstvenici imaju dvije teorije

Prva govori da će starije sestre biti spremnije razgovarati sa svojom mlađim braćom i sestrama od starije braće jer time nadoknađuju to što su njihovi roditelji manje dostupni. Druga hipoteza bila bi da se starije sestre manje natječu za roditeljsku pažnju od starije braće.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Ustanovljeno je da niste biološki otac djeteta? Što dalje?

U novom pravnom savjetu iznose se opcije razvoda braka nakon što se otkrije da suprug…

Potaknite djecu na razvoj odgovornosti i ispunjavanje obaveza!

Početak škole za neku je djecu vrijeme uvođenja prvih ozbiljnijih obaveza i preuzimanja odgovornosti. Pomozite…

Vodič za radost jednog jogija

Čovjek mora shvatiti da je on ptica u otvorenom kavezu. Život vam je sve opcije…

Dr. Bruce Lipton: Kako odgajati dijete prvih sedam godina života?

Donosimo vam dio iz intervjua s dr. Bruceom Liptonom, američkim molekularnim biologom koji uskoro gostuje…