ljubomora između djece

Stalne prepirke, svađa i tuča? Što napraviti kad su djeca ljubomorna?

Gotovo sva djeca se u odnosu na svog brata ili sestru osjećaju zakinutima. Koji su razlozi za ljubomoru i kako ublažiti konflikte?

Borba oko trivijalnosti i stalne prepirke među djecom slamaju mnoge roditelje. "Troše" vas konstantnim prepirkama, natjecanjima, odmjeravanjima tko će dobiti više na tanjuru, tko će dobiti veći tanjur, čiji je kolač veći… I sigurno se pitate u čemu griješite? A ustvari se radi o vašem stavu o cijeloj situaciji. Prvi korak u smanjenju ljubomore između djece jest da shvatite njezin izvor.

Razlozi za pojavu ljubomore

Kod dječjih svađa nam se često čini da su počele zbog gluposti jer djeca se svađaju doslovno oko svega. Ali za njih je to pitanje mjesta u obitelji i sasvim je prirodno da osjećaju ljubomoru pokušavajući se što bolje pozicionirati. Istovremeno svako dijete želi prisnost i zaštitu roditelja pa su braća i sestre koji to isto žele stalna prepreka i konkurencija.

No, nije samo ljubav roditelja predmet ljubomore. Dijete želi znati tko je ono. Svjesno je da je izgledom i talentima drukčije od drugih. Pritom prepoznaje da postoje vještine i osobine koje je korisno imati jer donose ugled i priznanje. Ljubomora se stoga javlja i kao izraz nesigurnosti djeteta oko toga tko je ono ustvari, što su mu jake i slabe strane i kako to ono samo treba vrednovati u odnosu na vrednovanje okoline što je u ranom djetinjstvu krug obitelji.

ljubomora između djece

Posebne situacije za rivalstvo

Starije dijete obično preplavi osjećaj rivalstva prema mlađem koje privlači puno roditeljske pažnje. Starije dijete dolaskom drugog djeteta po prvi je puta prisiljeno dijeliti roditeljsku ljubav. Imate li dvoje djece koja su rođena s malom dobnom razlikom i istog su spola, računajte na najžešće konflikte. U ovom slučaju ljubomora se javlja zbog stalnog uspoređivanja u izgledu, talentima, igračkama, prijateljima…

Savjeti za roditelje:

  • nemojte okrivljavati dijete za osjećaje ljubomore
  • pokušajte razumjeti zašto se tako ponaša
  • prepoznajte da je i djeci teško zbog te situacije
  • nemojte često uspoređivati svoju djecu, radije ih osnažujte u njihovim pojedinačnim jakim stranama.

Potičite jake strane svakog djeteta

Vjerojatno ste primijetili da vaše dijete negativnim ponašanjem pokušava pridobiti pažnju? Pokušajte vidjeti djetetove vrline, podržite ih i time ga potaknite u njegovom daljnjem razvoju. Posebno kod djece između koje je mala dobna razlika pomaže razdvajanje interesa. Svojim hobijima i prijateljima mogu lakše istaknuti svoju osobnost. A time se automatski oslabljuje potreba za natjecanjem jer se različitost jasno vidi i drugi je percipiraju. Pomažu i jasna pravila, primjerice što se smije i od koje dobi.

Na kraju svakako zapamtite da iako priželjkujete harmoniju u kući, ljubomora i rivalstvo između djece uvijek je dio života obitelji s više djece.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

5 zabavnih aktivnosti koje možete s djecom raditi vani

Većini djece možda će biti dovoljno par čaša i kantica s vodom da se dugo…

znanstveni eksperimenti za djecu

Napravite zmiju od sapunice! I još mnogo ideja za male znanstvene eksperimente s djecom

Ako tražite ideje za jednostavne znanstvene eksperimente koje možete napraviti s vašim djetetom, nećete pogriješiti…

kako ne drzati djeci predavanja

Želite li da dijete sluša više, za početak prestanite govoriti!

Izbjegnite zvocanje djeci jer ni vi ga niste baš cijenili. Dapače, već kao djeca ste…

djeca obozavaju kisu i lokvice

Možemo li s klincima van po kiši? Naravno! Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća!

Kad kiša pada konstantno kao što to u posljednje vrijeme čini, mnogi od nas radije…