Psovke privlače djecu – kako reagirati na njih?

Što napraviti kada vaš petogodišnjak stalno ponavlja ružne reči? Kako da mu "zabranite“ psovanje?

U sprječavanju psovanja – bilo kakva fizička kazna, pa ni zatvaranje djetetovih usta, nemaju nikakav učinak. Zapravo, ne postoji takvo ponašanje ili postupak djeteta koji biste vi mogli opravdano kazniti na ovakav način. Ne radi se samo o tome da se ovakve roditeljske metode nazivaju nasiljem, već o tome što one u dugoročnom roku nemaju rezultate. Vi možete postići da se dijete poslije ovakve kazne smiri, ušuti, da do daljnjeg ne psuje. Ali, ono ničime nije zaslužilo ovu kaznu. Ono samo ponavlja ono što je čulo od nekog drugog. Ako ga kaznite zbog toga, stvarate rizik da ga sutra kaznite kada se vrati iz vrtića s nekim novim nepoželjnim izrazima, ili možda kada neku ružnu riječ čuje od vas, ili nekog drugog. Jasno, ne možete kažnjavati ni druge osobe iz djetetovog okruženja.

Psovke ne zaslužuju kaznu

Psovke, ružne riječi, poštapalice, žargon… sastavni su dio komunikacije. Nemojte ih braniti djetetu, jer ga time onesposobljavate da se snalazi u vanjskom svijetu. Pa što ako ponekad opsuje? Podrazumijeva se da to ne treba biti pravilo, niti poticano od okoline (posebno se dječacima tolerira takav rječnik i komentira kao simpatičan ili frajerski, čime se izravno njeguje takvo izražavanje i dalje). Osnovni razlog zašto ne treba kažnjavati psovanje na grub način je taj što će djetetu tako, po principu “zabranjenog voća”, upravo ove riječi postati najslađe i najdraže.

Ignoriranje je najbolji lijek

Najbrži način da dijete preraste ovu fazu je da mu dopustite da ih izgovara bez straha od vaše kazne. Umjesto kazne, pokušajte ovakav rječnik ignorirati. Većina djece predškolskog uzrasta (upravo u ovom uzrastu je ponavljanje psovki ili ružnih riječi izazov) pokušava isprovocirati reakciju svojih roditelja. Istovremeno, misle da će biti još veći i u vašim (kao što su u vlastitim) očima, ako koriste rječnik odraslih.

Budite dobar primjer

Međutim, ako po vašem mišljenju dijete pretjeruje, postoji nekoliko mogućih oblika zaustavljanja. Najprije mu jasno i nedvosmisleno recite da ne želite to slušati. Dalje, budite sigurni da ste dobar primjer, to jest da od vas ili vaše najbliže okoline ne može tako nešto čuti. Objasnite mu da, kada je u društvu s vama, mora koristiti odgovarajuće riječi, baš kao što ih koristite i vi. To je slično kao što postoje pravila ponašanja u kući, i pravila ponašanja u vrtiću, ili pravila kod bake…

Soba za psovanje

Ako vaš razgovor i dalje ne bude imao efekta, primjerena kazna je da odredite mjesto gdje se ove riječi mogu koristiti, i kada ih dijete počne izgovarati, jednostavno ga pošaljite u tu prostoriju. Prije nego što to učinite, upozorite dijete što će se dogoditi. Recite mu: “Zaista ne želim više slušati riječi koje upotrebljavaš. One su ružne, nepristojne i nimalo mi se ne sviđaju. Od sada, svaki put kada ih želiš koristiti, idi u… (svoju sobu, kupaonicu…) i tamo ih izgovaraj, kada si sam. Ali, kada se vratiš ovamo, u društvo, u svoju obitelj, molim te da se razgovaraš uobičajeno, bez psovanja i ružnih izraza”.

 

Tekst: Jelena Holcer, pedagoginja
Izvor: yumama.com
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Nagrade i kazne u odgoju - kako ih ispravno koristiti?

Da bi nagrade i posljedice ostvarile svoju punu…

Poražavajući podaci o nasilju nad djecom

Najvećim izvješćem o nasilju nad djecom obuhvaćeno je…

Pročitajte i:

Što kad klinci teško razlikuju 'lijevo' i 'desno'?

Slijediti upute za putovanje, krenuti trčati u pravu stranu na sportu ili skrenuti biciklom –…

škakljanje

Volite škakljati dijete? Radije nemojte...

Škakljanje izaziva smijeh, ali to ne znači da je ugodno i da nas zabavlja. Upravo…

tezina majcinstva

Nikad nisam mislila da će uloga majke biti tako teška

Autorica ovog teksta doslovno je istresla dušu na papir. Njezine konkretne rečenice otkrivaju koliko joj…

Kako možete povećati djetetovu empatiju?

Empatija je sposobnost uživljavanja i razumijevanja situacija, doživljaja i osjećaja drugih. Za empatiju se često…