djeca i mobiteli

Psiholog upozorava: mnogi roditelji propuste naučiti djecu ovu važnu vještinu

Naš moderni svijet prepun je odvraćanja pozornosti. Na svakom koraku vreba mobitel, tablet ili televizor kako bi nas odvratili od onoga što u stvari želimo raditi. Odrasli neprestano hvataju svoje mobilne telefone, a i djeci je danas prirodno uzeti digitalnu zabavu kada im je dosadno. Ovakav razvoj brine profesora sa Stanforda i psihologa Nir Eyala...

Njegov je dojam da mnogi roditelji danas ne uspijevaju osnažiti svoju djecu da budu autonomna u kontroliranju vlastitog vremena – iako je ta sposobnost jedna od najvažnijih u našem modernom digitalnom dobu. “U budućnosti će na svijetu postojati dvije vrste ljudi: oni koji će dopuštati da im se odvrati pozornost i da im život kontroliraju drugi, i oni koji će s ponosom isticati da ekrani nad njima nemaju moć”, objašnjava Nir Eyal za CNBC.

Kako smatra, naučiti mališane da ne uzimaju i dodiruju pametne telefone nije tako jednostavno. Posebice kad ni mi odrasli nismo u tome niti čvrsti niti odlučni. Ali ako se sami potrudimo i osvijestimo činjenicu da druženje s digitalnim svijetom oduzima vrijeme od stvarnog života, aktivnosti i druženja tada je to mudrost koju svakako treba prenijeti i djeci.

Kako dijete maknuti s mobitela i li kompjutora?

Najbolji način da osnažimo djecu je, prema psihologu, pustiti ih da sami odaberu koliko vremena će provesti na mobitelu. Dopustiti im to, ogroman je dar - čak i ako pogriješe s vremena na vrijeme, greška će biti važan dio procesa učenja. Važno je da im date moć odluke, jer samo tako će u praksi učiti kontrolirati svoje ponašanje i organizirati svoje vrijeme i koncentraciju na određenu stvar koju žele raditi.

djeca i mobiteli

Psiholog Eyal je to sa svojom kćerkom napravio ovako

Kad je sa samo 5 godina djevojčica počela zahtijevati svoje "iPad time", rekao joj je sljedeće:"Što više vremena provedeš na ekranu, manje ćeš vremena imati za prijatelje, za igranje ili za mamu i tatu." Nakon toga, on i njegova supruga razgovarali su s djevojčicom o tome koliko vremena dnevno želi provesti na ekranu. Dogovorili su se za 45 minuta (što je odgovaralo 2 serijama za djecu na Netflixu). “Najvažnije je da su to njena pravila, a ne naša i da ne osjeća kao da je "zločesti tata" odlučio za nju", rekao je psiholog. Njegova kćer je nakon tog razgovora bila jako zadovoljna i imala osjećaj da je postigla odličan dogovor s roditeljima. Čak su odredili i da će sama namjestiti kuhinjski timer za točno praćenje dogovorenih 45 minuta. Tog se dogovora držala, a roditelji su imali dovoljno vremena za druženje s njom.

Psiholog za kraj naglašava kako je važno da sami budemo svjesni činjenice da je tehnologija dizajnirana tako da na angažira i oduzima vrijeme, a to je iznimno važno prenijeti djeci. Također je vrlo važno osnažiti njihovu vlastitu vjeru u snagu koju imaju da se obrane od primamljivih ekrana. Njihova je odgovornost, ali i pravo da koriste svoje vrijeme pametno.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

treba li nam kapa

Ima li rješenja kad dijete ne želi kapu staviti na glavu?

Hladno je. Vjetrovito je. Definitivno je vrijeme za kapu! Dijete ove majke to vidi drugačije…

djecji tantrumi

Smirite djetetov ispad bijesa uz ovaj savjet za samo jednu minutu!

Prema poznatom američkom pedijatru dr. Harveyu Karpu razlozi zašto ne možemo i ne znamo smiriti…

previse igracaka

Riješite se suvišnih djetetovih igračaka na ovaj jednostavan način

Svi imamo ovaj problem – djeca imaju previše igračaka. Kuće su nam prepune plastike preko…

odgoj djece u Svedskoj

7 koraka do opuštenijeg odgoja po uzoru na švedske roditelje

Šveđani su u mnogim stvarima drugačiji od nas. Možda je to i tajna njihovog uspjeha.…