Pravila ponašanja kad skačemo na trampolinu

Trampolin je uvijek zvijezda zabave. Tko ga ima u vrtu, taj je sretnik, a koliko je zabavan govori i činjenica da je postao sastavni dio zabave na rođendanima u igraonicama, ima ga u svakom lunaparku i na svakom događanju u parkovima. Na što pripaziti kod skakutanja na trampolinu kako bi se izbjegle moguće nezgode

Skakanje na trampolinu ne samo da je vrlo zabavno, već je poticajno i za motorički razvoj. Onaj tko skače vježba koordinaciju i osjećaj za ravnotežu. Osim toga na njemu se mogu izvoditi najrazličitiji skokovi i trikovi, što je interesantno posebice djeci. Da bi skakanje, međutim, bilo sigurno i završilo s osjećajem ugode i zadovoljstva, a ne u ozljedama, potrebno je pridržavati se određenih pravila ponašanja:

  1. Djeca u dobi od otprilike 6 godina savladala su koordinaciju tijela u tolikoj mjeri da relativno bezbrižno mogu skakutati na trampolinu. Manja djeca, naravno ovisno o djetetovoj spretnosti, imaju manju težinu i slabu koordinaciju pa ih snaga odbacivanja lakše iznenadi i baci onamo kamo nisu očekivala.
  2. Neka na trampolinu skače samo jedno dijete, odnosno izbjegnite da skaču u dvoje ako su manji i jasno je da su nespretni.
  3. Zatvorite sigurnosnu mrežu, tako da dijete ne može ispasti.
  4. Lančiće, ogrlice,narukvice, vezice i cipele uklonite prije ulaska na trampolin. Mogu se potrgati i kuglice se rasuti te izazvati padove.
  5. Zabranjeno je jesti prilikom skakanja. Bomboni, grickalice, žvakače gume - sve to izvadite prije ulaska na trampolin.
  6. Zabranjeno je iskakanje direktno s trampolina jer doskok na tvrdu podlogu može biti opasan i vrlo bolan.
  7. Neka dijete skače u sredini, a ne sa strane kako ne bi propalo među opruge. Po mogućnosti nabavite trampolin čije opruge su zaštićene i obložene.
  8. Oko trampolina treba biti čist prostor bez ikakvog drveća, klupica, stolova i sl…, a trampolin treba biti na ravnoj podlozi i stabilan.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

dijete na trampolinu

Hop! Hop! Ups! Au! – Na trampolinu s oprezom!

Skakanje na trampolinu izgleda super jednostavno i silno…

Pročitajte i:

Nešto potpuno jedinstveno u svijetu: hrvatska aplikacija Pričalica

Ako ste dosad vi bili jedina "audio-aplikacija" svojoj djeci prije spavanja, stiže pomoć, i to…

10 najvećih dječjih strahova

Strahovi su neizbježan dio života. Često su povezani s fazama u razvoju svakog djeteta. Što…

Stariji brat utječe negativno na razvoj govora mlađeg djeteta?

Logično je ako mislite da će dijete koje ima starijeg brata ili sestru odrasti u…

Dijete zadržava stolicu! Zašto?

Sve se češće susrećem s pitanjima roditelja o vršenju nužde kod djece, zašto dijete ne…