noćno mokrenje u krevet

Po danu suho, po noći mokro? Koji su sve mogući razlozi za noćno mokrenje u krevet?

Svako dijete ima svoj tempo razvoja. Neka djeca brzo skinu pelene, a drugoj treba malo duže. U najvećem broju slučajeva djeca će do 5. godine uspjeti i noć prespavati bez mokrenja, odnosno probuditi se kad moraju piškiti. Do deset posto sedmogodišnjaka i oko pet posto desetogodišnjaka još uvijek po noći piški u krevet...

Mokrenje u krevet (enureza) može imati i organske i mentalne uzroke. Kod djece koja nikada nisu bila suha noću, mogu se tražiti sljedeći uzroci:

  • Obiteljsko nasljeđe

Ako je jedan roditelj imao taj problem, onda je rizik djeteta da piški u krevet 43 posto. Ako su pogođeni otac i majka, vjerojatnost se povećava do 80 posto. Bez “nasljednih” opterećenja samo je 15 posto djece pogođeno ovim problemom.

  • Problemi razvoja

Dubok san

Roditelji djece koja piške u noću u krevet često potvrđuju kako je njihovo dijete vrlo teško probuditi. To su potvrdile i studije u laboratorijima za spavanje. Takva djeca se ne probude unatoč ispunjenosti mjehura i prespavaju signale tijela.

Sporo sazrijevanje živčanog sustava

Živčani putovi kod djece nisu u potpunosti razvijeni, što im može otežati da se probude zbog punog mjehura koji se prazni bez svjesne kontrole.

ADHD povećava vjerojatnost mokrenja u krevet

Istraživanja u SAD-u pokazuju da oko 30 posto djece s dijagnozom ADHD-a ima ovaj problem. U kontrolnoj skupini bez ADHD-a oko deset posto djece je imalo problem. U djece s ADHD-om dolazi do poremećaja obrade podražaja u mozgu. Podražaji crijeva i mjehura ne ulaze ispravno u mozak pa djeca nastavljaju spavati unatoč punom mjehuru.

noćno mokrenje u krevet

  • Premali mjehur

S jedne strane mjehur može biti premalen zbog genetike, a s druge, djeca koja malo piju imaju malen i neizvježban mjehur. On se ne mora širiti toliko jer ima premalo tekućine koja prolazi kroz njega. Pravilo za izračunavanje veličine mokraćnog mjehura je starost u godinama pomnožena s 30 ml, na primjer, petogodišnje dijete može pohraniti 150 ml tekućine u mokraćnom mjehuru - nešto manje od čašice jogurta.

  • Nedostatak ADH hormona

Dok bebe mogu stalno piškiti u bilo koje doba dana ili noći, proizvodnja urina kod odraslih se noću smanjuje na trećinu. Takvo odmaranje noću omogućuje hormon ADH (antidiuretski hormon). Djetetov organizam još uvijek mora naučiti lučiti hormon koji kontrolira ravnotežu tekućina u tijelu.

  • Puno tekućine uvečer

Djeca koja malo piju u prvom dijelu dana, a navečer su žedna, noću češće piške u krevet. Stoga, treba piti oko tri četvrtine tekućine koju tijelo treba tijekom dana i to prije 17 sati. Najbolje napitke bez šećera, jer šećer veže tekućinu u tijelu i razgrađuje se noću.

  • Organski problemi

Infekcija mjehura ili čak prvi znakovi dijabetesa mogu biti okidači mokrenja u krevet. Pedijatar treba isključiti potencijalne bolesti.

  • Emocionalni čimbenici

Ponekad djeca idu u krevet s mnogo tuge. Na primjer, zbog rastave roditelja, preseljenja jednog roditelja, smrti djeda. Ako je to razlog, ne brinite. Bol će proći, dijete će naučiti nositi se sa situacijom i prestati mokriti u krevet.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Kako se tumače poruke dječjih tegoba i bolesti

Iako se čini da djeca imaju premalo razvijen…

Mokre plahte zbog polaska u školu

Polaskom u školu iz temelja se mijenja djetetov…

Mokrenje u krevet

Imam kćer od tri godine. Nakon rođenja malog…

noćno mokrenje

Noćne poteškoće s mokrenjem

Nokontroliranje mokrenja tijekom noći nije tako rijedak problem…

Pročitajte i:

prilagodba na jaslice i vrtic

Još malo pa krećemo u jaslice i vrtić! Kako preživjeti prilagodbu?

Sve je bliže taj dan kad će vaš mališan krenuti u jaslice/vrtić. Taj veliki dan,…

Isprobajte odličan trik uz koji možete čitati djetetove misli

Ako se do sada niste previše bavili mađioničarstvom, ovaj trik uz pomoć kojeg možete 'čitati'…

Prkosno dijete? Razoružajte ga u tri koraka!

Prkosna djeca predobro poznaju svoje roditelje. Dinamika u koju takvo dijete i roditelj upadnu recept…

kako se spasiti kad te netko potapa

Naučite dijete kako se osloboditi neplivača koji i sebe i njega potapa!

Čak i ako ste se pobrinuli da vaše dijete nauči plivati i da pliva bez…