pregled kod liječnika

Ne plašimo se ići liječniku!

Vaše dijete pretrne kad spomenete doktora i u čekaonici se pretvara u pravog vražička? Dijete se plaši nepoznate situacije i čovjeka u kuti i to je normalno. Pokušajte mu pomoći odagnati veliki strah koji osjeća.

Posjet liječniku stresan je i za dijete i za roditelja pa je važno da se oboje pripreme za taj događaj. Mala djeca se prije svega plaše nepoznatih situacija i ljudi i zato im treba malo opisati što ih očekuje.

Važno je biti iskren u opisivanju postupaka, ali izostaviti uznemirujuće pojedinosti. Ako dijete prvi put treba vidjeti liječnika, opišite mu ga (ima bijelu kutu), najavite mu što će liječnik raditi. Opišite mu ordinaciju, sestru, što će ga liječnik pitati, kakvi su mirisi u toj sobi, koja boja prevladava, kakve zvukove može čuti. Često čujemo roditelje kako djecu tješe govoreći im da ih neće boljeti, iako znaju da će im vaditi krv i da to boli. Ne lažite i ne hrabrite dijete na način da pikanje ništa ne boli. Istina je da injekcija sigurno malo boli i nikom pa ni djetetu nije ugodna, ali ta je bol mala i svi je prežive.

Objasnite mu što će otprilike doživjeti: što ga može malo uplašiti ili boljeti. Kako biste mu pomogli prevladati strah, pokažite suosjećanje s njegovim osjećajima i prepoznavanje njihove opravdanosti. Svojem dvogodišnjaku možete čitati jednostavne slikovnice koje prikazuju ambulante, uobičajene predmete, npr. injekcije, stetoskop, zubarski stolac i sl.

Kupite mu komplet liječničkih igračaka i ponudite sebe za pacijenta, a poslije neka liječi plišane igračke. Pokažite mu kako se pregledava grlo, uho, nos, sluša rad srca.

igračke

Pregled kod doktora nije kazna za dijete

Često čujemo prijetnje: "Ako budeš zločest, dobit ćeš injekciju." Ili: "Ako ne popiješ ove vitamine, razboljet ćeš se i morat ću te odvesti liječniku." Zbog takvih rečenica djeca izjednačavaju posjet liječniku s kaznom i opravdano će se još dugo bojati pregleda.

U ordinaciji

  • Ako je dijete nemirno, držite ga u krilu ili, ako mora leći ili sjediti samostalno, održavajte kontakt s njim držeći ga za ruku i mazeći po glavi.
  • Ako morate izići iz ordinacije, ostavite mu omiljenu igračku ili dekicu.
  • Uvijek vodite računa o tome da se dijete ugleda na vas. Ako osjeti vašu brigu, strah i tjeskobu, vrlo će vjerojatno njegov strah postati još izraženiji, a iskazat će ga plakanjem, vikanjem ili bijesnim ispadima.
  • Nakon ulaska u ordinaciju, radosno pozdravite liječnika. Dijete se vodi logikom: ako je drag vama, drag je i njemu.
  • Ako se dijete stisne uz vas, namjestite radosno lice. Nemojte reagirati tako da ga još čvršće privinete uza se (to je za njega znak da će se dogoditi nešto strašno, ali mama je uz njega i zaštitit će ga). Radije olabavite stisak, pa će i dijete otpustiti svoj.

Tekst: Mirna Petretić, prof. psihologije, Unicef, Telefonsko savjetovalište “Telefončić” Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Mama, bojim se doktora!

Mnoga djeca se uplaše čim čuju za liječnika,…

Pročitajte i:

Svjetski dan vida - probleme s vidom rješavati u ranoj dječjoj dobi!

Svako dijete bi trebalo oftalmološki pregledati do treće godine djetetova života. Pri svakoj sumnji u…

Razvoj grafomotoričkih vještina - prvi crteži

Grafomotorika je motorička aktivnost koja se odnosi na držanje olovke i pisanje. Definicija je jednostavna,…

Igrom do pravilnog izgovora glasa

Ispravljanje krivog izgovor glasa ili glasova odvija se kroz nekoliko koraka i o tome koliko…

Crtež puno govori o djetetu - naučite ga dešifrirati

Boje na crtežima vaše djece puno govore o njihovu unutarnjem svijetu, osjećajima, mislima i senzacijama…