odgoj djece

Ne ignorirajte svoje dijete

Izoliranje djeteta za kaznu i prekidanje kontakta, udara u samu srž povezanosti i duboko pogađa dijete te ostavlja dugoročne posljedice. Zato pripazite kako kažnjavate dijete...

Zamislimo samo kako se osjećamo u situacijama kada dođemo doma, a partner šuti, ne gleda nas i ne razgovara s nama. To ignoriranje obično pamtimo kao jako bolne situacije.

Kad ignoriramo osobu pa tako i dijete uskraćujemo na neko vrijeme ljubav ili prijetimo uskraćivanjem ljubavi, šaljemo poruku da naša ljubav nije bezuvjetna, nego da ima svoju cijenu: poželjno ponašanje. To radimo kada se god durimo i ignoriramo dijete jer je bilo zločesto. Šutnjom mu jasno poručujemo da smo nezadovoljni njime i da nije dobro.

Istu poruku šaljemo i spominjanjem da ćemo otići ako ne prestane, glumljenjem da odlazimo ili slanjem djeteta u kut da razmisli o onome što je učinilo. Te su metode moćne i djeca će najvjerojatnije reagirati onako kako želimo samo zato da obnove kontakt s nama. Nema ništa bolnije za ljudsko biće, a pogotovo za dijete koje mora biti povezano, od suočavanja s odvajanjem. Zato su zatvori i samice najgore kazne.

Djetetu se u takvim situacijama aktivira prirodni alarm i najveći strah od ostavljenosti te instinkt za očuvanje povezanosti pa pristaje na sve. Pri tome se u njemu ukorjenjuje dubok osjećaj nesigurnosti i uviđa da povezanost s roditeljem nije sigurna, da ne može biti siguran da će roditelj uvijek biti uz njega i da je odgovornost za očuvanje povezanosti na njemu. Njegov sustav prepoznaje da MORA biti dobro kako bi vratilo roditelja u odnos, a prije toga je spontano željelo biti dobro roditelju kojem je vjerovalo.

Djeca jačeg temperamenta i osjećaja sebe podivljaju u sobi u koju su ih odvojili te vrište ili razbacuju stvari u bijesu, a neka potisnu frustraciju i vrate se izjavljujući da će biti dobra samo da im oprostimo. Vrlo često u idućih nekoliko sati dijete izbaci bijes i frustraciju agresijom na nekog slabijeg od sebe, ali mi obično ne povezujemo te dvije situacije.
Kratkotrajni učinci i postizanje željenog ponašanja nisu ni približno vrijedni dugoročnih posljedica, koje su neizbježne ako dijete “odgurujemo” od sebe.

Tekst: Tomislav Kuljiš, Centar Prirodno roditeljstvo, www.prirodnoroditeljstvo.com
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Pokušajte spriječiti kolike

Iako to ne jamči potpuni uspjeh, bračni par…

Prirodno roditeljstvo - ima li i loših strana?

Časopis Time je prije nekog vremena na naslovnici…

mama i kćer

7 načina kako biti odlična mama

Biti mama bez sumnje je zahtjevan posao. Kako…

mama i beba

Temelji bliskosti roditelja i djeteta

Čvrsta emotivna veza između djeteta i roditelja gradi…

Pročitajte i:

prijateljstva

Prva vrtićka prijateljstva: Zašto su važna?

Sigurno vas zanima tko je najbolji djetetov prijatelj u vrtiću. U tako ranoj dobi djeca…

jednostavne igračke

Djeci trebaju jednostavne igračke

Pomislila sam to jedan od prošlih vikenda kad sam gledala svoje klince kako se igraju,…

nemirna djeca

Kako preživjeti večer kad djeca upale turbo?

Oko 18 sati poslije podne naša djeca odjednom ubace u 6. brzinu, upale turbo koji…

kako hvaliti dijete

Zašto djeci ne govoriti "Bravo, ti si genijalac!"?

Vaše dijete se trudi i baš je uporno i na kraju uspijeva ubaciti kockice kroz…