odgoj djece

Ne ignorirajte svoje dijete

Izoliranje djeteta za kaznu i prekidanje kontakta, udara u samu srž povezanosti i duboko pogađa dijete te ostavlja dugoročne posljedice. Zato pripazite kako kažnjavate dijete...

Zamislimo samo kako se osjećamo u situacijama kada dođemo doma, a partner šuti, ne gleda nas i ne razgovara s nama. To ignoriranje obično pamtimo kao jako bolne situacije.

Kad ignoriramo osobu pa tako i dijete uskraćujemo na neko vrijeme ljubav ili prijetimo uskraćivanjem ljubavi, šaljemo poruku da naša ljubav nije bezuvjetna, nego da ima svoju cijenu: poželjno ponašanje. To radimo kada se god durimo i ignoriramo dijete jer je bilo zločesto. Šutnjom mu jasno poručujemo da smo nezadovoljni njime i da nije dobro.

Istu poruku šaljemo i spominjanjem da ćemo otići ako ne prestane, glumljenjem da odlazimo ili slanjem djeteta u kut da razmisli o onome što je učinilo. Te su metode moćne i djeca će najvjerojatnije reagirati onako kako želimo samo zato da obnove kontakt s nama. Nema ništa bolnije za ljudsko biće, a pogotovo za dijete koje mora biti povezano, od suočavanja s odvajanjem. Zato su zatvori i samice najgore kazne.

Djetetu se u takvim situacijama aktivira prirodni alarm i najveći strah od ostavljenosti te instinkt za očuvanje povezanosti pa pristaje na sve. Pri tome se u njemu ukorjenjuje dubok osjećaj nesigurnosti i uviđa da povezanost s roditeljem nije sigurna, da ne može biti siguran da će roditelj uvijek biti uz njega i da je odgovornost za očuvanje povezanosti na njemu. Njegov sustav prepoznaje da MORA biti dobro kako bi vratilo roditelja u odnos, a prije toga je spontano željelo biti dobro roditelju kojem je vjerovalo.

Djeca jačeg temperamenta i osjećaja sebe podivljaju u sobi u koju su ih odvojili te vrište ili razbacuju stvari u bijesu, a neka potisnu frustraciju i vrate se izjavljujući da će biti dobra samo da im oprostimo. Vrlo često u idućih nekoliko sati dijete izbaci bijes i frustraciju agresijom na nekog slabijeg od sebe, ali mi obično ne povezujemo te dvije situacije.
Kratkotrajni učinci i postizanje željenog ponašanja nisu ni približno vrijedni dugoročnih posljedica, koje su neizbježne ako dijete “odgurujemo” od sebe.

Tekst: Tomislav Kuljiš, Centar Prirodno roditeljstvo, www.prirodnoroditeljstvo.com
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Pokušajte spriječiti kolike

Iako to ne jamči potpuni uspjeh, bračni par…

Prirodno roditeljstvo - ima li i loših strana?

Časopis Time je prije nekog vremena na naslovnici…

mama i kćer

7 načina kako biti odlična mama

Biti mama bez sumnje je zahtjevan posao. Kako…

mama i beba

Temelji bliskosti roditelja i djeteta

Čvrsta emotivna veza između djeteta i roditelja gradi…

Pročitajte i:

ljetna organizacija rada u vrtiću

Ljetna organizacija rada vrtića - nove tete, prostor, prijatelji i svojevrsna ponovna adaptacija - jeste li spremni?

Ljeto je početak svega lijepoga, odmora i bezbrižnosti. Školarcima je škola gotova, godišnji odmori su isplanirani,…

rijec "ne" je pocetak razgovora

Kako učiniti da dijete bude otporno na odbijanje odnosno riječ „NE“?

Imate li i vi malog ljutka koji na vaše „NE“ doživi napad bijesa, lupa, viče…

10 načina kako ne izgubiti kontrolu i ne vikati na djecu

Teško vam je u svakodnevnom životu sačuvati mir i živce jer vas djeca stalno iskušavaju.…

prica za laku noc

Ušuškajte ih i ispričajte im savršenu priču za laku noć

Ako ne pričate priče i ne čitate nikakve slikovnice i bajke barem prije spavanja, onda…