leće

Može li dijete nositi leće?

Suprotno predrasudama, u izvanrednim situacijama djeca kontaktne leće ponekad trebaju početi nositi već u ranoj dojenačkoj dobi. Međutim, ako nije riječ o kakvoj težoj patologiji, nego se, na sreću, radi o uobičajenim problemima vida, roditelji su često u nedoumici oko toga kada je najbolji trenutak da se njihovoo dijete riješi naočala i počne nositi leće.

“Kao i kod svake ovakve odluke potrebno je razmotriti prednosti i mane. Kontaktne leće kod djece nose se iz istih razloga kao i kod odraslih. Leće ispravljaju greške vida, ugodne su oku, dijete nema kompleks nošenja naočala, a omogućuno mu je slobodno kretanje, bavljenje sportom i rekreacijom”, objašnjava oftalmolog dr. Dean Šarić.

Iako mnogi očekuju probleme kod privikavanja djeteta na učenje skidanja i stavljanja leća, ono traje vrlo kratko i djeca ih rado prihvaćaju.

Za svako dijete postoji odgovarajuća kontaktna leća
Postoje različiti tipovi kontaktnih leća: od onih jednodnevnih, potom leća za produljeno nošenje do onih koje se mijenjaju u različitim vremenskim rasponima… Također postoje osim klasičnih dioptrijskih i leće za korekciju astigmatizma i drugih anomalija vida. Doista je uz modernu ponudu teško naći razloge protiv nošenja leća već u ranoj dječjoj dobi. “Kontaktne leće pokazuju naročitu prednost i praktično su nezamjenjive kod djece koja se intenzivno bave sportom. Padanje i oštećivanje naočala, a naročito mogućnost ozljeđivanja dovoljni su razlozi za prelazak na kontaktne leće”, kaže dr. Šarić te naglašava da bavljenje sportovima u vodi nije razlog nenošenju leća jer danas postoje leće s kojima dijete može bezbrižno u bazen ili more.

lece

Riješite dijete potencijalnog kompleksa naočala
Ne treba zanemariti ni psihološke aspekte – nošenjem naočala dijete je često izvrgnuto poruzi vršnjaka, te može imati značajnih problema u razvoju samosvijesti i snažne osobnosti. Izborom kontaktnih leća, dijete dobiva i određene nove obaveze: postavljanje, skidanje i održavanje kontaktnih leća, pri čemu se nameće ključna uloga roditelja koji moraju procijeniti je li njihovo dijete dovoljno zrelo da prihvati novu odgovornost. “Moram naglasiti da su naša iskustva uglavnom vrlo pozitivna, te da djeca vrlo brzo uz minimalnu stručnu pomoć i naravno maksimalno zalaganje roditelja brzo prihvaćaju novu obavezu motivirana slobodom koju nošenje leća nudi. Stručna pomoć u početku je nezamjenjiva, potrebno je obratiti se liječnicima- kontaktolozima koji imaju edukaciju i iskustvo u fitanju leća kod djece”, poručuje dr. Šarić.
Pridodaju li se svim prednostima i rezultati znanstvenih istraživanja koji ukazuju na značajan utjecaj nošenja kontaktnih leća na usporavanje povećanja kratkovidnosti, dvojbe oko zamjene dioptrijskih naočala kontaktnim lećama ne bi trebalo biti.

Tekst: časopis Moje dijete
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

mama i beba

Novorođenče plače bez suza

Mnoge majke u rodilištu zapažaju da njihovo dijete…

razvoj osjetila

Kako poticati razvoj bebinih osjetila?

Na koji način pomoći bebi da se bolje…

vid bebe

Razvoj osjetila vida kod beba i mogući problemi

Iako beba već vidi promjene svijetla u majčinu…

Pročitajte i:

sto napraviti kad se dijete izgubi

Izgubili ste dijete iz vida? Ovako se trebate vi i dijete ponašati!

Često je dovoljno samo okrenuti pogled u drugu stranu i vaše dijete je nestalo u…

maleno dijete

Je li moje dijete premaleno? Saznajte činjenice o rastu djece koje vrijedi znati!

Provjerite prati li vaše dijete svoju krivulju rasta ili koliko njegov rast odstupa od očekivanoga.…

Što ako je dijete ipak vidjelo horor scenu i uplašeno je?

U kinima se upravo prikazuje nasilan film "Joker" o kojem je naša suradnica Iva Brčić…

djeca i mobiteli

Psiholog upozorava: mnogi roditelji propuste naučiti djecu ovu važnu vještinu

Naš moderni svijet prepun je odvraćanja pozornosti. Na svakom koraku vreba mobitel, tablet ili televizor…