dječja radoznalost

Mama, a zašto…?

Kako raste radoznalost djece i zapitkivanje u vezi sa svim što ih okružuje, tako sve češća postaju i pitanja vezana uz seksualnost.

"Zašto moja sestra nema pišu, a ja imam?" Ili (ono najčešće): "Odakle dolaze male bebe?" Na takva pitanja nastojte odgovoriti što iskrenije i što izravnije, izbjegavajući odgovore poput: "Roda donosi male bebe."
To, naime, može značajno potkopati vašu vjerodostojnost kao roditelja jednog dana kad dijete dozna "pravi" odgovor na svoje pitanje.

Saznajte što vaše dijete zaista želi doznati i tada odgovorite na konkretno pitanje jer nema potrebe ulaziti u detalje ako to nije nužno za postavljeno pitanje.

Primjerice, djetetu u dobi od 3 do 6 godina, pokazujući na mamin trbuh, možete reći da mala beba naraste iz jajašca u maminoj maternici te da izlazi kroz jedan poseban otvor koji se zove vagina (nema potrebe za objašnjavanjem samog čina vođenja ljubavi jer vrlo mala djeca to još neće razumjeti).
Slobodno možete reći i to da žena i muškarac koji se vole žele biti blizu jedno drugome te da, kad se tatin spermij spoji s maminim jajašcem, počinje rasti beba.

Ako dijete nastavi zapitkivati (što je sasvim normalna i očekivana pojava vezana uz dječju radoznalost), pružite mu i dodatne informacije, primjerice osnove same trudnoće i sl.

Tekst: Ana Plazonić Fabian, prof. psihologije
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

roda nosi bebu

Mama, a kako nastaju djeca?

Kada su suočeni s ovim pitanjem, roditelji često…

Pročitajte i:

sigurnost djece u susretu s nepoznatima

Sigurnost djece u ophođenju s ljudima

Kad krenu u vrtić i školu, djeca više nisu stalno pod našim nadzorom i te…

ima li dijete gliste

TEST: Ima li moje dijete gliste?

Ovi paraziti nisu tako rijetka pojava kod djece. Ako vam se čini da vaše dijete…

tvrdoglavo dijete

5 dječjih mana koje bismo trebali poticati

Neka ponašanja kod djece dovode vas do ruba? No, baš neka od tih bolje je…

Toaletni trening djece na bihevioristički način

Toaletni trening je razvojni zadatak (tzv. miljokaz; eng milestone) koji većina zdrave djece uspije savladati…