roda nosi bebu

Mama, a kako nastaju djeca?

Kada su suočeni s ovim pitanjem, roditelji često pribjegavaju odgovorima poput onog da djecu donosi roda. Ako nam je cilj još više zbuniti dijete, taj je odgovor idealan, no u svakom drugom slučaju roditelji ga trebaju odbaciti jednostavno zato što je netočan.

Priču o nastajanju djece roditelji mogu započeti pričama o mladunčadi slona, majmuna, mačke. Mogu ispričati da se roditelji koji se vole (neovisno o tome je li riječ o ljudima ili životinjama) maze i tako nastaje mala beba u maminu trbuhu. Detalje i način nastajanja bebe roditelji mogu objašnjavati postupno, ovisno o kompleksnosti djetetova pitanja.

Rastući, djeca postavljaju sve složenija pitanja, pa sukladno tome i roditelji daju sve složenije odgovore. Kada dijete postavi pitanje kako beba dođe u mamin trbuh, možemo mu odgovoriti da se spoje jedan mamin dio i jedan tatin dio. Taj novi dio malen je poput graha, a onda raste i raste u maminu trbuhu dok ne nastane beba velika kao lutka.

Dijete će neko vrijeme biti zadovoljno takvim odgovorom, no doći će trenutak kada će tražiti još konkretniji odgovor. Najčešće je to u školskom periodu. Tada je vrijeme za objašnjenje što je to spolni odnos ili seks. Odgovor može biti: "Seks znači voditi ljubav s nekom osobom, brinuti se za nju, biti nježan prema njoj, milovati je i dirati. Seks ima veze i s bebama. Kada muškarac i žena požele imati bebu, oni se prvo grle, ljube, šuškaju jedno pokraj drugoga i jako se približe jedno drugome. Toliko su blizu da muškarčev penis (pišo) može ući u žensku rodnicu (pipicu). Kada se to dogodi, to se zove spolni odnos. U spolni odnos ulaze samo zreli i odrasli ljudi." Zašto je važno priču završiti do kraja, premda je roditeljima to neki put jako neugodno? Zato što bi dijete bez kraja moglo zaključiti da beba može nastati ako se ljudi samo grle i jako su si blizu. Ako nije razriješilo nedoumicu, dijete poslije može početi strahovati da će nastati beba kad se grli s prijateljem ili prijateljicom. Stoga roditeljima savjetujemo da budu iskreni i otvoreni. Kod ovog pitanja roditelje često koči vlastita neugoda, uvjerenja koja su nam možda usadili naši roditelji, a koja nas priječe da otvoreno pričamo o seksu.

Za sve roditelje školaraca kojima treba mala pomoć u otvorenom i iskrenom razgovoru o toj temi preporučujemo knjigu "Idemo razgovarati kako bebe dolaze na svijet" Robbie H. Hariss.

Tekst: Centar Proventus, www.centarproventus.hr
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Seks nakon porođaja

Za vas je seks prošlo svršeno vrijeme? Ne…

5 tajni parova u dugoročnim vezama koji imaju bogat seksualni život

Vaš je seks postao dosadan? Rutinski? Rijedak poput…

Što učiniti ako vas djeca uhvate na djelu?

Pametne strategije psihologa - i onih koji su…

Vjerojatnost za trudnoću

Ja i dečko smo imali odnos za vrijeme…

Pročitajte i:

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad…

kad djeca žele sve igračke u dućanu

Od bagera do barbike - želi sve! Uz ovaj trik izađite iz trgovine igračaka nasmiješeni... i vi i dijete!

„Želim mama!“, viče moja djevojčica pred policom mliječnih proizvoda jer tamo je u njenom dosegu…

idealan roditelj

Idealan roditelj? Tome težimo, ali na kraju smo frustrirani!

Roditelji su često prestrogi sami prema sebi. Loše ponašanje djeteta, prepirke, ćudljivost, bezobrazluk, laž... sva…

Dobar poklon za dijete - što kupiti, koliko komada, didaktičke namjene, praktičan ili zabavan?

Dobar poklon može nekoga iznenaditi i usrećiti i uvijek uspije kada razmislimo o tome što…