dječja prehrana

Male tajne zdrave prehrane djece

Vrlo je važno uspostaviti dobre prehrambene navike kod djeteta ne samo u početku kad krećemo s kašicama, već i nadalje kako prehrana djeteta postaje sve raznolikija i bogatija.

Obično pažljivo biramo i pripremamo namirnice na početku prihranjivanja, ali tako moramo nastaviti i dalje kako dijete ne bi imalo problema sa zdravljem, tekom i tjelesnom težinom.

  • Izbjegavajte proizvode od bijelog brašna. Proizvodi od integralnog brašna puno su zdraviji jer sadrže vlakna i minerale.
  • Odgađajte uvođenje slatke hrane u djetetovu prehranu. Ne nutkajte ga slatkišima i ne zaslađujte mu kašice. Ako to ipak činite, upotrebljavajte smeđi šećer u skromnim količinama. Ipak se najbolje suzdržavati od šećera u prehrani jer će vam i poslije biti lakše ograničiti unos šećera. Pokušajte mu ne nuditi šećer tijekom prve godine djetetova života.
  • Ne stavljajte voće u mliječne proizvode. Dijete će se naviknuti na prirodan okus mliječnih proizvoda i neće imati potrebu da svu hranu zaslađuje.
  • Djetetove prehrambene sklonosti oblikuju se u najranijoj dobi. Naučite ga uživati u zdravoj hrani i cijelog će života biti sklono takvoj prehrani.
  • Čim djetetu počnu izbijati zubi, izbacite kašice iz prehrane i orijentirajte se samo na odabir čvrste hrane. Žvakanje čvrste hrane masira desni i pospješuje njihovu prokrvljenost. Osim toga, uporaba čeljusti jača i žvačne mišiće te potiče pravilan rast zubi.
  • Pripazite na unos soli. Ne pretjerujte s ovim začinom. Budite jednako pažljivi kao i sa šećerom i nikako djetetu ne nudite slane grickalice. Povećan unos natrija može štetiti.
  • Kuhajte raznolike obroke. Mnoga djeca se groze novih namirnica. Naviknite ih na to da se njihov meni mijenja iz dana u dan, a ne da su im obroci jednolični.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i…

prehrana djece

Koliko puno djeca trebaju jesti?

Uvijek treba imati na umu da na dan…

obiteljski stol

Moje dijete neće jesti!

Odbija obroke, jede samo ono što želi i…

Pročitajte i:

tvrdoglavo dijete

5 dječjih mana koje bismo trebali poticati

Neka ponašanja kod djece dovode vas do ruba? No, baš neka od tih bolje je…

Toaletni trening djece na bihevioristički način

Toaletni trening je razvojni zadatak (tzv. miljokaz; eng milestone) koji većina zdrave djece uspije savladati…

punomasno mlijeko u prehrani djeteta

Deblja li punomasno ili obrano mlijeko?

U mnogim obiteljima ujutro za doručak djeca sa žitaricama dobivaju manje masno mlijeko, a zatim…

poticanje inteligentnog djeteta

Probudite potencijal pametnog djeteta i učinite ga genijalcem

Inteligenciju djeci poklanjamo putem gena. Prema stavu znanstvenika taj dio pameti gotovo je nemoguće 'povisiti'…