Ljetne viroze praćene povraćanjem i proljevom

Povišena temperatura i probavne smetnje, popraćene proljevom i povraćanjem, najčešće su tegobe koje nas, posebice djecu, ljeti dovedu u liječničku ordinaciju

Enterovirozama, koje se najčešće pojavljuju ljeti i ujesen, a uzrokuje ih više od 70 enterovirusa, najviše su sklona djeca u dobi od 4 do 12 godina. Enterovirozu ćete prepoznati po tome što dijete ima upaljenu sluznicu ždrijela i kompletnih dišnih puteva, nerijetko praćenu i osjetljivošću limfnih čvorova te bolovima u trbuhu. Uz ove tegobe redovito ide i povišena tjelesna temperatura. Jedini su lijek sredstva za sniženje temperature, kao i puno tekućine, kako ne bi došlo do dehidracije.

Enteroviroze se ne liječe antibioticima, a liječniku je potrebno otići ako se, uz navedene simptome, javlja i povraćanje te ako viroza traje dulje od pet dana.

Mnoge ljetne viroze mogu se izbjeći pridržavanjem jednostavnih pravila

  • Najvažnije je održavati higijenu ruku. Ako vam voda i sapun nisu dostupni, postoje dezinfekcijska sredstva koja se nanesu na ruke i nije ih potrebno ispirati.
  • Obavezno je pranje voća i povrća prije konzumacije, a izbjegavajte i kontakt s prljavom vodom u bazenima te višestruko korištenje istih ručnika.
  • Kako su enteroviroze nerijetko praćene proljevom i povraćanjem, vrlo je važno nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Djeci je najbolje dati oralnu rehidracijsku otopinu (ORS), koja se može kupiti u ljekarnama. Ona nadoknađuje i izgubljene elektrolite. Kako bi ih djeca radije pila potražite pripravke s okusom maline i banane. Vrećica ORS-a dodaje se u 500 ml prokuhane i ohlađene vode, a može se pripremiti i s nezaslađenim čajem od šipka.

Tekst: Story.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Blizanke iznad sudopera

Pravilnom higijenom protiv enteroviroza

Kako prepoznati enterovirozu kod djeteta i je li…

Pročitajte i:

rijec "ne" je pocetak razgovora

Kako učiniti da dijete bude otporno na odbijanje odnosno riječ „NE“?

Imate li i vi malog ljutka koji na vaše „NE“ doživi napad bijesa, lupa, viče…

10 načina kako ne izgubiti kontrolu i ne vikati na djecu

Teško vam je u svakodnevnom životu sačuvati mir i živce jer vas djeca stalno iskušavaju.…

prica za laku noc

Ušuškajte ih i ispričajte im savršenu priču za laku noć

Ako ne pričate priče i ne čitate nikakve slikovnice i bajke barem prije spavanja, onda…

pazite kakve viceve pricate djeci

Tate, mislite li da ste smiješni kad djeci pričate ovakve viceve?

Tate su jako ponosni kad su njihove šale jako smiješne. No, velika je razlika između…