ljetna organizacija rada u vrtiću

Ljetna organizacija rada vrtića – nove tete, prostor, prijatelji i svojevrsna ponovna adaptacija – jeste li spremni?

Ljeto je početak svega lijepoga, odmora i bezbrižnosti. Školarcima je škola gotova, godišnji odmori su isplanirani, ali što je s najmlađima koji polaze dječje vrtiće? Dječji vrtići Grada Zagreba svoja vrata nikad ne zatvaraju svojim korisnicima, ali dolazi do ljetne organizacije rada zbog smanjenog broja polaznika

U ljetnim mjesecima rad u vrtiću se organizira sukladno anketi o potrebama roditelja za boravkom djeteta u vrtiću. Na osnovu potreba roditelja organizira se rad i korištenje godišnjih odmora svih djelatnika (stručne službe, odgajatelja, pomoćnog osoblja). Osim toga, ljeto je i vrijeme kada se u vrtiću obavljaju razni radovi - ličenje zidova, mijenjanje dotrajalog namještaja, podova, brušenje, lakiranje, sanacije, rekonstrukcije itd.

Tijekom ljeta dječji vrtići prelaze na ljetnu organizaciju rada pa veliki vrtići obično zatvaraju područne objekte, pa se odgojno obrazovni rad organizira u manjem broju skupina u centralnom objektu. Odgojne skupine se formiraju prema dobi i broju prijavljene djece i to su najčešće dobno mješovite skupine sastavljene od nekoliko skupina. Posebno se vodi briga o sastavu skupina, sličnosti među djecom, navikama u dnevnim rutinama, prijašnjim zajedničkim iskustvima, međusobnim poznavanjem i poznavanjem odgajatelja i slično.

ljetna organizacija rada u vrtiću

Organizacija rada prema kriteriju – što je najbolje za djecu

Iako nije uvijek lako udovoljiti i pomiriti sve navedene kriterije, stručni djelatnici vrtića čine ono što je u interesu djece i što je najbolje za njih. Rad s djecom u spojenim grupama je drugačiji i ima svoje specifičnosti i razlikuje se od onoga na što su roditelji naviknuti kroz cijelu pedagošku godinu te često dolazi do frustracije i nerazumijevanja. Roditeljima je teško shvatiti izmjenu odgojitelja, promjenu prostora i nekim drugačijim pravilima, ali još jednom bi voljeli naglasiti da je to ljetna organizacija rada sa svojim specifičnostima.

Odgojno obrazovni rad tijekom ljeta specifičan je zbog uvjeta i načina organizacije. Aktivnosti i igre prilagođavaju se vremenskim uvjetima pa se u najvećoj mjeri odvijaju tijekom jutarnjeg boravka na zraku u skladu s protokolom postupanja i preporukama za zaštitu od vrućine. Djeci je tijekom boravka u dvorištu ili na terasama vrtića omogućeno koristiti sredstva primjerena za ovo doba godine (voda, pijesak i sl.)

Ljeto u vrtiću – svojevrsna ponovna adaptacija

Za mnogu djecu ljeto može biti stresno zbog uvjeta u kojima se odvija. Naime, ovaj period se može usporediti s procesom adaptacije jer djeca obično borave u novom prostoru, okružena novim i nepoznatim prijateljima i odgojiteljima. Zato je važna kvalitetna priprema djece na novu situaciju a to je zajednička obveza roditelja i odgajatelja.

Što možete napraviti?

  • Razgovarajte s djetetom o novoj situaciji, objasnite mu promjene koje ga očekuju i ohrabrite ga da za sva pitanja i nedoumice se može obratiti novim odgojiteljima.
  • Prilikom dolaska prve dane ostavite si dovoljno vremena kako bi zajedno upoznali novi prostor, pronašli grupu gdje će dijete boraviti i odgajatelja s kojim ćete ga ostaviti.
  • Dobro proučite raspored boravka djece, ako vam je objekt nepoznat informirajte se kod odgojitelja gdje trebate ostaviti djetetove stvari i svakako upoznajte dijete s tim.
  • Sve stvari (roba, ruksak, obuća) trebaju biti označene djetetovim imenom i prezimenom, a na ruksak je potrebno napisati i ime skupine iz koje dijete dolazi. Važno je znati ime skupine iz koje dijete dolazi, možda vam se to čini smiješno da navodimo, ali dešava se da roditelji ujutro u žurbi ne znaju ime skupine što dodatno otežava svima.
  • S djetetom pripremite stvari koje nosite u vrtić tako da i dijete lakše prepozna svoje stvari. Kožu djeteta zaštitite kremom za sunčanje i pokrivalom za glavu kako bi na suncu uživala sigurno i bezbrižno.
  • Tijekom tjedna zbog mogućih preraspodjela u radu svakodnevno pratite obavijesti vezano uz organizaciju boravka djece.
  • Svaki vrtić ima svoj protokol vezan za ljetnu organizaciju rada i prenošenje informacija o djeci i nekim specifičnim potrebama svakog djeteta, ali nije loše prilikom dolaska te potrebe napomenuti odgojitelju i usmeno, posebno ako su to zdravstvene poteškoće (febrilne konvulzije - klizma, EPI, astma, afektivne krize, metaboličke bolesti - prehrana bez glutena, nutritivne alergije i sl.). Nama odgojiteljima puno znače informacije o vašem djetetu i njegovim potrebama i nemojte se sramiti podijeliti s nama neku informaciju, to nam uvelike olakšava rad i upoznavanje vašeg djeteta.

I odgojiteljima je teško

Ljetna organizacija rada je nova i stresna situacija i za odgojitelje jer su i oni u novom prostoru okruženi nepoznatom djecom za koju su odgovorni i o kojoj se trebaju brinuti. Zbog svega već navedenog rad s djecom u spojenim grupama je drugačiji od onoga na što smo naviknuti kroz cijelu pedagošku godinu i realno je očekivati da će djeca negodovati i da im je potrebno vrijeme da se naviknu na novu grupu djece i odgojitelja. Isto tako je nerealno očekivati od nepoznatih odgojitelja jednaki pristup i informacije o svom djetetu kao od svog matičnog odgojitelja s kojim se družite cijelu godinu i bilo je potrebno vrijeme da se upoznate.

Svaki vrtić ima neku svoju organizaciju i pravila tijekom ljetne organizacije rada, a mi smo se vam ukratko opisali ono što je zajedničko svima i što bi vam moglo koristiti. Budite pozitivni i imajte povjerenje u odgojitelje kao stručne i kompetentne profesionalce te u stručni tim vrtića koji prvenstveno vodi brigu o potrebama sve djece i u skladu s tim organiziraju rad.

ljetna organizacija rada u vrtiću

Ljeto u vrtiću kod djeteta može potaknuti razvoj samostalnosti

Sve ove promjene u rutini mogu kod vašeg djeteta potaknuti razvoj samostalnosti i brige za sebe i svoje stvari, snalaženje u novim i nepoznatim situacijama, razvoj društvenosti i socijalizacije, a i pozitivna strana ove promjene je da kratko traje i da će te i vi uskoro na zasluženi godišnji odmor sa svojim djetetom u kojem vam želimo prije svega dobar provod i odmor.

Tekst: Helena Miloš i Martina Sokač, odgojitelji u akciji
Foto: Profimedia

 

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

poticanje inteligentnog djeteta

Probudite potencijal pametnog djeteta i učinite ga genijalcem

Inteligenciju djeci poklanjamo putem gena. Prema stavu znanstvenika taj dio pameti gotovo je nemoguće 'povisiti'…

Najčešće zablude i predrasude o govoru dječaka i djevojčica

Progovaraju li dječaci uistinu kasnije od djevojčica, kada dijete uključiti u terapiju, je li poželjno…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

izrada djecje sminke

Izradite domaću šminku za igru ili za maškare

Bilo da se radi o maškarama ili dječjem rođendanu, djeca vole glumiti i igrati se…