boje

Koje je boje djetetova sreća?

Prije par dana ste imali priliku isprobati test koji je uz pomoć kvadrata, trokuta, kruga... procjenjivao djetetove talente. Sličan test možete napraviti i uz pomoć boja.

Ovaj test ćete vrlo jednostavno izvesti. Izrežite iz kolaž-papira kartice crvene, plave, žute, zelene, sive i ljubičaste boje. Zamolite dijete da vam pokaže koja mu se boja (kartica) najviše sviđa.

CRVENA

Dijete koje je izabralo ovu boju kao najdražu ima doista puno energije i u odličnoj je fizičkoj formi. Kod njega se rano zapaža nadarenost za sport. Važno je da se odluči za onaj sport koji će mu se najviše sviđati i u kojem će najviše doći do izražaja njegov talent. Upravo zbog toga je važno da dijete bude fizički aktivno jer će se u suprotnom brže umarati ili biti bezvoljno. Crvena ne govori samo o djetetovoj energiji već i velikom zanimanju za život i učenje. Odabir ove boje govori o izraženom samopouzdanju, koje će djetetu pomoći da izdrži sav napor i u težim školama (osobito u onima gdje se uče strani jezici).

PLAVA

Odabere li dijete plavu, to znači da se voli baviti konstruiranjem, dobro se snalazi u tehničkim zadacima, a ima i dobru podlogu za razvoj matematičkih sposobnosti. Škola u kojoj će moći obavljati kemijske eksperimente, izrađivati razne predmete od drva i sl., oduševit će vašeg mališana. Možete ga upisati u dječje radionice ili zajedno s njim vježbati i razvijati njegove tehničke sposobnosti (modeliranje i sl.). Mogli biste jednog dana imati vrlo vrijednog pomagača u kući.

ZELENA

Dijete ima veliku volju te će svojom upornošću doći i do najtežih ciljeva. Ono može snagom volje razviti i one sposobnosti za koje nije prirodno nadareno. Takvo dijete ima visok intelekt, erudiciju i najčešće razmišlja matematički, iako, zbog svoje snažne volje može razviti i dobre lingvističke sposobnosti.

ŽUTA

Dijete koje odabere ovu boju voli učiti, otvoreno je prema svemu novom, raduje se životu, vrlo je društveno i komunikativno. Ima izražene lingvističke sposobnosti, voli zabavljati ukućane svojim interpretacijama, nastupati na pozornici, glumiti u predstavama. Brojke su mu beskrajno dosadne. Više ga zanimaju razgovor i jezici. Dakle, strani jezici, literarne grupe i gluma bit će predmeti u kojima će se dijete istaknuti i pomoću njih još više razvijati i produbljivati talente.

LJUBIČASTA

Dijete koje odabire ljubičastu, upoznaje svijet preko vlastite kreativnosti. Kod njega su osobito izražene umjetničke, artističke ili glazbene sposobnosti. Dijete je vrlo maštovito i voli stvarati nešto novo, igrati se apstraktnim stvarima. Takva su djeca nadarena za pisanje, imaju razvijenu maštu i baš im zbog toga leži pisanje znanstveno-fantastičnih ili maštovitih priča. Dijete se lako uklapa u sve aktivnosti vezane za učenje ili pisanje pjesama, sastavljanje priča, sviranje instrumenta, pjevanje ili glumu.

SIVA

Ova je boja omiljena mališanima kod kojih još nije došla do izražaja određena sposobnost ili su pak preopterećena raznim aktivnostima. Siva karakterizira dijete koje se od svega želi ograditi, ni u što se ne želi miješati i želi se zaštititi od bilokakvih obaveza. Moguće je da ono jednostavno ne zna što mu se najviše sviđa. Upoznajte ga s različitim sadržajima, vodite ga u dječje kreativne igraonice, upoznajte sa sportskim aktivnostima. Bavite se njime i zajedno ćete kroz igru najbolje shvatiti što mu je draže i u kojim je aktivnostima spretnije te što ga veseli. Svako je dijete za nešto nadareno. Roditelji moraju biti strpljivi i ne nametati mu ono što se njima čini najboljim za dijete. Pronađite svom djetetu da pronađe samog sebe kako bi se lakše snalazilo kad jednog dana krene u školu, počne razvijati svoje interese i na kraju odabere onaj put koji će mu omogućiti da njegove sposobnosti najbolje dođu do izražaja.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Mindvalley: Holistički odgoj

Donosimo vam prvi dio intervjua s osnivačem i…

Kako se nositi s kritikama na račun odgoja djece?

Danas se često susrećemo sa situacijama da osobe…

10 zaboravljenih duhovnih istina o odgoju djece

Većina nas je u svom životu doživjela jedno…

Pročitajte i:

djecji tantrumi

Smirite djetetov ispad bijesa uz ovaj savjet za samo jednu minutu!

Prema poznatom američkom pedijatru dr. Harveyu Karpu razlozi zašto ne možemo i ne znamo smiriti…

previse igracaka

Riješite se suvišnih djetetovih igračaka na ovaj jednostavan način

Svi imamo ovaj problem – djeca imaju previše igračaka. Kuće su nam prepune plastike preko…

odgoj djece u Svedskoj

7 koraka do opuštenijeg odgoja po uzoru na švedske roditelje

Šveđani su u mnogim stvarima drugačiji od nas. Možda je to i tajna njihovog uspjeha.…

Hajdemo u krevet! Ovo je najbolje vrijeme da djeca krenu na spavanje

Možda ste baš vi ti sretnici koji nemaju s tim problema, ali mnogo roditelja ih…