rijec "ne" je pocetak razgovora

Kako učiniti da dijete bude otporno na odbijanje odnosno riječ „NE“?

Imate li i vi malog ljutka koji na vaše „NE“ doživi napad bijesa, lupa, viče i skače? Nije lako naučiti primati odbijanje. Mnogi to ne znaju ni kao odrasli i iz straha od odbijanja često ne pitaju i propuste prilike koje im život pruža

Možda ste se sad zapitali koliko ste i sami otporni na odbijanja, jeste li dovoljno uporni u svom odraslom životu ako vas odbijaju i kako ćete to prenijeti djetetu? Pa naučite zajedno sa svojim djetetom. Za početak uporni znaju da je u redu biti odbijen. Zatim shvaćaju da ljudima trebate dati slobodu da nas odbace ako za to imaju potrebu. Kad sve to napravite, osjetit ćete olakšanje i usredotočiti se na pregovaranje. I s djecom će se isto dogoditi (možda malo sporije), a primijetit ćete to tako da će prestati “NE” doživljavati kao povod za viku, lutnju i dizanje šake.

"Ne" može biti tek početak razgovora

Kada svom djetetu kažete “NE" to se često doživi kao kraj razgovora. Nekada to doista i jest kad se radi o pitanjima na kojima povlačite granicu, ali kod svakodnevnih malenih molbi vaš "NE" može biti povod za pregovaranje. Neka vam kažu alternativni prijedlog pa možete vidjeti gdje će vas to dovesti. Možda do nekog dogovora tipa:”Ako danas želim čokoladu, onda sutra mogu pojesti više voća. Slažeš li se s tim prijedlogom, mama?".

rijec "ne" je pocetak razgovora

Potaknite ih na hrabrost i pohvalite ga za nju

Potaknite ih da pitaju. Ako su sami u parku i nepoznata se djeca igraju, recite im da pitaju, mogu li se upoznati i zajedno igrati. Pohvalite ih za njihov hrabri pristup: “Svidjelo mi se kako si dječake pitao da se upoznate. Baš si to dobro napravio. Za to treba hrabrosti.”

Naučite ih nuditi pomoć

Učite ih neka pitaju druge, treba li im pomoć. To je također važna lekcija jer i tu možete biti odbijeni. Ovim iskustvom također učite dijete da postoji tanka linija između toga da nekome pružite pomoć kad on to želi i da ne silite drugoga da mu pomognete ako on to ne želi.

Treba znati što želimo i znati to tražiti

Samo tako dajemo sebi priliku da živimo onako kako želimo i ne propuštamo prilike koje nam život pruža. Zato odmalena vježbajte dijete da bude otpornije na odbijanje, a možete isto isprobati na sebi jer vjerojatno i vi imate bar jedan mali dio tog problema.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Nešto potpuno jedinstveno u svijetu: hrvatska aplikacija Pričalica

Ako ste dosad vi bili jedina "audio-aplikacija" svojoj djeci prije spavanja, stiže pomoć, i to…

10 najvećih dječjih strahova

Strahovi su neizbježan dio života. Često su povezani s fazama u razvoju svakog djeteta. Što…

Stariji brat utječe negativno na razvoj govora mlađeg djeteta?

Logično je ako mislite da će dijete koje ima starijeg brata ili sestru odrasti u…

Dijete zadržava stolicu! Zašto?

Sve se češće susrećem s pitanjima roditelja o vršenju nužde kod djece, zašto dijete ne…