collage

Kako s djecom razgovarati o internetu?

Djetetu treba postaviti granice u virtualnom svijetu te mu objasniti što smije pretraživati na internetu, upozoriti ga da ne dijeli osobne podatke koje inače ne bi otkrivao ili objavljuje fotografije koje inače ne bi nikome pokazao, kao i da pazi s kime razgovara. Kako su o temi interneta razgovarale neke naše poznate mame sa svojom djecom, otkrile su za časopis Storykids

Zahvaljujući internetu sve nam je nadohvat ruke. I dok moderna tehnologija nudi brojne prednosti, sa sobom nosi i opasnosti od kojih roditelji žele zaštititi svoju djecu. Upravo se na internetu mogu pronaći brojni savjeti kako pomoći djeci da uspješno i sigurno navigiraju njegovim beskrajnim prostranstvom, a onaj najvažniji jest otvorena i dobra komunikacija.

Najvažnije je otvoreno razgovarati

Razgovarajte sa svojom djecom o tome što sve rade kada se koriste kompjuterom, koje internetske stranice vole posjećivati, kakve ih igrice najviše zanimaju i zašto… Djeca moraju znati da vam se uvijek mogu obratiti ako imaju bilo kakav problem, a vi se morate upoznati s onime što vole kako biste s njima o svemu mogli razgovarati.

Kakva iskustva sa svojom kćeri Cvitom ima glumica Ecija Ojdanić, otkrila je za lifestyle časopis Storykids.

"Cvita će sada navršiti devet godina i već na YouTubeu pretražuje omiljene pjesme i animirane filmove, tako da sam počela razmišljati o ovoj temi. Počela sam blago s edukacijom i rekla joj da ako otvori nešto zbog čega joj je neugodno, da to odmah zatvori i pozove nekoga tko je doma da zajedno vidimo o čemu se radi. To je jedan nepregledan prostor svakakvih problema i, pogotovo dok su još mali, upotreba interneta treba biti pod nadzorom starije osobe, da jednim oko gleda što rade. Kako postaju stariji, to im treba sve više objašnjavati koje su moguće opasnosti", rekla je Ecija.

Daniela Trbović ima nešto starije dijete, 15-godišnjeg sina Lovru, te kaže:" Lovro ima pametni telefon, kao i većina njegovih vršnjaka i bez obzira na to što nitko nije punoljetan, imaju profile na Facebooku. Ja nemam Facebook, ne mogu mu biti prijateljica na toj društvenoj mreži i ne nadzirem ga, ali vjerujemo jedno drugom, odnosno on uživa moje povjerenje. Razgovarali smo o tome da ne može stavljati neprimjerene sadržaje, jer ono što se jednom objavi nije tako lako maknuti, a nikakvo vrijeđanje drugih, pogrdno nazivanje i organiziranje u grupe ili šikaniranje ne dolazi u obzir. On i nije takav tip, ali smo i o tome razgovarali. Isto tako zna da se može obratiti meni ili nekoj odrasloj osobi ako se tako nešto njemu dogodi. Osim što sam ja razgovarala s njim, i u školi su imali radionice, tako da je informiran.”

Kakva su iskustva ostalih poznatih mama s njihovom djecom pročitajte u prvom broju novog časopisa "Storykids".

Tekst: Story.hr
Foto: Arhiv Story

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Evo kako možete u svakom trenutku znati što vaše dijete radi na internetu

Djeci je tehnologija u “malom prstu”, a roditelji…

Ljetno izdanje Storykidsa u prodaji

Potražite novo ljetno izdanje Storykids na kioscima. Uz…

Novi Storykids stigao na kioske

Od 3.3.16. na kioscima potražite svoj primjerak novog…

Luda dječja zabava na Storykids pikniku

Promocija ljetnog izdanja lifestyle magazina za mame i…

Pročitajte i:

Igre za poticanje vještina pripovijedanja

Pripovijedanje nam otkriva djetetovu sposobnost da organizira rečenice u jednu, sadržajno povezanu cjelinu. Pripremila sam…

Psovke privlače djecu - kako reagirati na njih?

Što napraviti kada vaš petogodišnjak stalno ponavlja ružne reči? Kako da mu "zabranite“ psovanje?

Kako djeci objasniti smrt

U trenutku smrti bliske osobe roditelji se pitaju kako najmlađima objasniti da se njima draga…

Rani znakovi disleksije

Disleksija je poteškoća s kojom se mnoge obitelji prvi put susreću početkom formalnog školovanja djeteta.…