nemirna djeca

Kako preživjeti večer kad djeca upale turbo?

Oko 18 sati poslije podne naša djeca odjednom ubace u 6. brzinu, upale turbo koji para uši i vozi na našu energiju i živce. Jeste li i vi u sličnoj situaciji?

Nema nam druge nego pokušati se izvući. Pokoji savjet od stručnjaka, iskustva prijatelja i drugih frustriranih roditelja neće biti na odmet. Skupili smo ih.

 • Pripremite se

Poznajete svoju djecu i znate u koje doba dana se turbo otprilike pali. U našoj kući počinje čim izađemo iz vrtića. Mudro je prije tog trenutka u danu odvojiti nekoliko minuta za vlastito smirenje i pripremu. Što možete učiniti brzo?

Kratko samocentriranje

 • Sjedite sami i u tišini u automobilu nekoliko minuta prije nego se pridružite obitelji u vrtiću.
 • Pokušajte duboko disati ili meditirati.
 • Hodajte brzo.
 • Osmislite plan za turbo večer i obavezno uključite nešto što vas veseli.

nemirna djeca

 • Izmjenjujte se s partnerom

Podijelite stres. To može značiti podjelu dužnosti ili mogućnost napuštanja situacije. Dođe svima taj trenutak kad nam je potreban time out. Upotrijebite neku jednostavnu rečenicu, tajni znak, tipa: “Moram otići na nekoliko minuta.” Ako vidite da vaš partner puca po šavovima, recite: “Hej, pođi na kratku pauzu.” Bit će vam drago kad vam uzvrati uslugu.

 • Razdvojite se

Ako imate dvoje djece, nije loše razdvojiti se tako da svaki roditelj uzme jedno dijete i krene na drugu stranu, bilo da ste vani ili ste u kući pa se razdvojite po prostorijama. Na taj način ćete se moći potpuno posvetiti jednom djetetu i razina stresa, kad su u dvoje, sigurno će se smanjiti.

 • Postavite očekivanja

Glavni razlog zbog kojeg djeca imaju izljeve bijesa je taj što ih sprečavamo u njihovim očekivanjima, a to je igrati se s roditeljima dok ne padnu s nogu. Zato im treba točno i na vrijeme reći koja su naša očekivanja primjerice kad se uvečer bliži vrijeme za odlazak u krevet. Dogovor neka glasi:"Sada se još kratko igramo, a onda idemo u kadu, nakon pranja zubića oblačimo pidžame i čitamo jednu priču za laku noć." Ne napravite li to, velika je vjerojatnost da ćete pročitati deset priča, popiti pet čaša vode i složiti grad od kockica prije no što oni konačno zatvore oči.

 • Prilagodite raspored

Razmislite o tome da večera bude nešto ranije. Ako imate izbirljivce, pokušajte prvo s onim što ste im naumili dati, a ako ni ovaj put ne prođe špinat s jajima, ponudite ono što vole, jer sigurno želite da bar nešto pojedu. Nemojte poginuti u ovoj bitci.

Djeca vole strukturiranu igru, ali vole i slobodnu igru. I zato poslušajte svoj instinkt i nemojte se osjećati krivim ako odbijate večeras glumiti vrtuljak za svoje klince.

Ne zaboravite na blagodati kupanja, čak i ako se ono dogodi u 17 sati. Voda može biti pravi spasitelj kad vidite da stvari izmiču kontroli. Posebice ako je ljeto i imate dvorište, bazenčiće, prskalice za vrt…

nemirna djeca

Udahnite svježi zrak. Smirite vaše klince šetnjom po mraku ili ih pustite u dvorište ili na livadu i neka priroda upije malo njihove energije.

 • Zaštitite se

Recite djeci:"Želim vam pomoći, ali ne mogu ništa ni reći niti vam pomoći, ako se tako ponašate i potrebno mi je malo odmora. Kad budete spremni, dođite po mene." ili “Znam da si stvarno umorna i to te čini dodatno ljutom, to se i meni nekad događa”. Važno je da kažete djeci da određena ponašanja nećete tolerirati i da znaju da su njihovi osjećaji također normalni.

 • Pokušajte s glazbom

Slušanje glazbe i pjesmica dio je naše svakodnevice. Ponekad moja kćer traži "Kad si sretan…!", a ponekad pronađemo nešto na Internetu i plešemo ili se mazimo.

 • Kad vam je teško

Kad su svi na rubu suza, prihvatite da nije vrijeme za treniranje strogoće. Prisjetite se dana kad je sve išlo kao podmazano i kad su vas slušali, sami išli u krevet na spavanje, legli i zaspali. Pohvalite se za te dane. Danas nije takav dan.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

ljetna organizacija rada u vrtiću

Ljetna organizacija rada vrtića - nove tete, prostor, prijatelji i svojevrsna ponovna adaptacija - jeste li spremni?

Ljeto je početak svega lijepoga, odmora i bezbrižnosti. Školarcima je škola gotova, godišnji odmori su isplanirani,…

rijec "ne" je pocetak razgovora

Kako učiniti da dijete bude otporno na odbijanje odnosno riječ „NE“?

Imate li i vi malog ljutka koji na vaše „NE“ doživi napad bijesa, lupa, viče…

10 načina kako ne izgubiti kontrolu i ne vikati na djecu

Teško vam je u svakodnevnom životu sačuvati mir i živce jer vas djeca stalno iskušavaju.…

prica za laku noc

Ušuškajte ih i ispričajte im savršenu priču za laku noć

Ako ne pričate priče i ne čitate nikakve slikovnice i bajke barem prije spavanja, onda…