kako potaknuti dijete na više kretanja

Kako potaknuti djecu na više kretanja?

Danas živimo drugačije, gradska djeca više nisu sama vani, nemaju dvorišta ili mirnu ulicu za jurcanje... Živimo u stanovima u kojima vrebaju neodoljivi šareni ekrani i nema razloga da se izlazi van, posebice kad je vani ružno vrijeme. Djecu roditelji sve češće svjesno moraju tjerati na kretanje i aktivnost s time da prije toga moraju i sami sebe pokrenuti. Ali, znamo da je to važno, zar ne?

Ovo su sasvim realne situacije. Vaša djevojčica od 8 godina ne usudi se prijeći cestu jer se boji auta ili vaš osmogodišnjak trči na cestu za loptom, a da pritom uopće ne pogleda lijevo-desno i nije svjestan opasnosti niti prometa. Sve su to ustvari posljedice nedovoljnih izlazaka na zrak i nedovoljnog kretanja s djecom pješice koje treba biti svakodnevno. I ne samo te.

Poznato je svima da je, pored prehrane, nedostatak kretanja veliki uzročnik pretilosti u djece koja sa sobom donosi probleme sa zdravljem, ali mogućim problemima s vršnjacima u vrtiću i školi. Voze li se djeca svuda automobilom i ne izlaze li redovito van ne mogu se ni razvijati u svim potrebnim područjima, ne samo motorički, nego i kognitivno. Nakupljena energija koja nije potrošena tako može izlaziti iz njih nekontrolirano, kroz agresiju ili pak nespretnost, a oni se osjećati rastreseno te neizživljeno. Sjedeći kod kuće ili vozeći se automobilom od kuće do vrtića, od vrtića do trgovine, od trgovine do kuće automatski sakupljaju manje iskustava u kretanju i ponašanju na cesti kao sudionici u prometu.

Vrijeme aktivnosti i vrijeme opuštanja

Roditelji bi prije svega trebali naći ravnotežu između kretanja i odmora. Djeca bi sama trebala testirati tu ravnotežu, sami osjetiti potrebe svog tijela i njima se prepustiti. Pratiti ih u tome znači omogućiti im takvo traženje ravnoteže u različitim fazama razvoja. Dakle, nakon dugačke vožnje automobilom, djeci će trebati malo trčkaranja, puzanja, skakanja, a nakon ludovanja u lunaparku punog dojmova, malo odmora i mirnog sjedenja. Roditelji bi u svemu tome trebali prepoznati kad je trenutak da dijete napravi pauzu, a kad je trenutak da ga se potakne na aktivnost.

kako potaknuti više kretanja kod djecePrimjer:

"Marko, kako si se zarvenio i oznojio, dođi na pet minuta na klupu i malo odmori" ili “Maja, lakše ćeš napraviti zadaću nakon što se malo prošećemo i pojedemo, vidim da se ne možeš više koncentrirati"

Djeca će u tom trenutku možda i protestirati zbog vaših komentara, ali nakon toga su čak često i sretni jer ste ih ustvari izvukli iz situacije iz koje se sami nisu znali izvući. S vremenom ćete (kao i dijete samo) sve bolje čitati signale tijela i pomagati djetetu u pronalaženju ravnoteže.

Zato:

  • Idite pješice u trgovinu ili knjižnicu čak i ako to znači da će sve skupa duže trajati, igrajte nogomet na livadi umjesto na konzoli, pođite na izlet u prirodu, šumu, slavite rođendane na izletištima umjesto u kinu, pođite na klizanje, sanjkanje, skijanje. Ako vam je kretanje po kvartu presporo, uzmite bicikliće, koturaljke, romobile… jer su i to načini kretanja kroz koja naša tijela uče i razvijaju se.
  • Budite primjer djeci: ostavite auto kod kuće i krenite biciklom na posao, u grad gradskim prijevozom, a vikendom uređujte vrt (ako ga imate). Posadite s djecom biljčice, njegujte ih, okopavajte i pratite njihov rast.
  • Razgovarajte s djecom o važnosti kretanja, objasnite im zašto se treba kretati i što vam je prošli tjedan od aktivnosti bilo posebno zabavno, što je bilo naporno te kako je lijep osjećaj kad je netko od vas u nekoj aktivnosti napredovao ili je čak svladao (primjerice naučio klizati, skijati, voziti bicikl bez pomoćnih kotača…).

Tekst: I.Š.
Foto Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

vrste inteligencije

Koliko je inteligentno moje dijete?

Zanima vas koliko je vaše dijete inteligentno jer ne pokazuje baš interes za slova i…

noćno mokrenje u krevet

Po danu suho, po noći mokro? Koji su sve mogući razlozi za noćno mokrenje u krevet?

Svako dijete ima svoj tempo razvoja. Neka djeca brzo skinu pelene, a drugoj treba malo…

kako nagovoriti dijete da krene kuci

Umjesto „Još pet minuta“ radije recite...

Koliko puta ste svojim klincima pokušali olakšati odlazak iz parka rečenicom „Još pet minuta pa…

ljetna organizacija rada u vrtiću

Ljetna organizacija rada vrtića - nove tete, prostor, prijatelji i svojevrsna ponovna adaptacija - jeste li spremni?

Ljeto je početak svega lijepoga, odmora i bezbrižnosti. Školarcima je škola gotova, godišnji odmori su isplanirani,…