kako nauciti dijete da pije vodu

Kako dijete ‘skinuti’ sa soka i naučiti ga da pije vodu?

Kad klinci jednom okuse slatki sok, više nema povratka. Voda u tom trenutku postaje prošlost, a dijete ovisno o slatkom napitku punom okusa. Kako ga vratiti na vodu?

Pitate se u čemu je problem, ako dijete pije voćne sokove – sadrže vitamine, a pored toga su ukusniji od obične vode. Svi ih volimo i radije pijemo. Istina, ali sokovi imaju previše šećera. Obično industrijski sokovi, koje najčešće i pijemo, pored prirodnog sadrže i mnogo nadodanog šećera što je prevelika količina ako dijete pije samo sok.

Stručnjaci Američke Akademije za pedijatriju, Akademije za nutricionizam i dijetetiku, Američkog društva za zdravlje srca i Američke akademije za dječju stomatologiju nedavno su istakli nove smjernice povezane s konzumacijom sokova za djecu - za dijete od 1 do 3 godine to je pola čaše soka dnevno, a za djecu od 4 do 6 godina do 2/3 čaše soka dnevno.

kako nauciti dijete da pije vodu

Jeste li vi bar blizu ovih preporuka? Ako niste, postoje načini kako djecu ponovno naučiti da piju vodu. Evo nekoliko pravila:

  • Razrjeđujte sokove vodom

Industrijski sokovi su posebice slatki i intenzivnog okusa. Promatrajte ih kao koncentrat kojeg je potrebno razrijediti vodom. Dobra mjera je pola čaše soka i pola čaše vode. Ako ste u prilici odmah krenite tom taktikom, a ako morate dijete ponovno naučiti na blaži okus, polako i postupno povećavajte omjer vode u soku dok ne dođete na omjer 1:1. ako ide još i blaže, to je naravno još i bolje.

  • Jedna čaša soka (s vodom) i nema repeta

Dogovorite s djetetom pravilo - "Možeš popiti jednu čašu soka, ali ako si nakon toga još žedan onda pij vodu". Dijete će se na to priviknuti, posebice ako ste dosljedni.

  • Na rođendanima nema više od jedne ili dvije čaše

Možete uvijek dogovoriti situacije i događanja kad dijete može malo odstupiti od vašeg pravila. Možda su to subota uz crtiće i pizzu ili rođendani ili posebna slavlja.

  • Nemojte kupovati sokove

Ovo pravilo je možda i najvažnije. Ako nemate sok u hladnjaku, djeca neće biti u iskušenju da ga vide i požele piti niti će imati izbora. Možda će biti protesta, ali ako ga jednostavno nema, onda ga nema i tu je kraj rasprave. Uvijek ponudite dijete prvo vodom, a sokove promatrajte kao posebnu slasticu. I naravno, uvijek prednost dajte svježe cijeđenim voćnim i povrtnim sokovima također razrijeđenim s vodom.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

djeca i mobiteli

Psiholog upozorava: mnogi roditelji propuste naučiti djecu ovu važnu vještinu

Naš moderni svijet prepun je odvraćanja pozornosti. Na svakom koraku vreba mobitel, tablet ili televizor…

kako lakse pospremati igracke

Ovaj trik za skupljanje razbacanih igračaka vrijedi znati!

Problem s razbacanim igračkama roditeljima je i predobro poznat. Na kraju svakog dana stan je…

Pomozite djetetu da stekne osnovne higijenske navike

Koje bi higijenske navike dijete predškolskog uzrasta trebalo usvojiti i kako mu pomoći u tome,…

Poučna priča iz života: Boks u bratskom ringu

Katkad ne znamo što se krije iza dječjih provokacija i bratskih svađa jer djeca ne…