kako nauciti dijete da pije vodu

Kako dijete ‘skinuti’ sa soka i naučiti ga da pije vodu?

Kad klinci jednom okuse slatki sok, više nema povratka. Voda u tom trenutku postaje prošlost, a dijete ovisno o slatkom napitku punom okusa. Kako ga vratiti na vodu?

Pitate se u čemu je problem, ako dijete pije voćne sokove – sadrže vitamine, a pored toga su ukusniji od obične vode. Svi ih volimo i radije pijemo. Istina, ali sokovi imaju previše šećera. Obično industrijski sokovi, koje najčešće i pijemo, pored prirodnog sadrže i mnogo nadodanog šećera što je prevelika količina ako dijete pije samo sok.

Stručnjaci Američke Akademije za pedijatriju, Akademije za nutricionizam i dijetetiku, Američkog društva za zdravlje srca i Američke akademije za dječju stomatologiju nedavno su istakli nove smjernice povezane s konzumacijom sokova za djecu - za dijete od 1 do 3 godine to je pola čaše soka dnevno, a za djecu od 4 do 6 godina do 2/3 čaše soka dnevno.

kako nauciti dijete da pije vodu

Jeste li vi bar blizu ovih preporuka? Ako niste, postoje načini kako djecu ponovno naučiti da piju vodu. Evo nekoliko pravila:

  • Razrjeđujte sokove vodom

Industrijski sokovi su posebice slatki i intenzivnog okusa. Promatrajte ih kao koncentrat kojeg je potrebno razrijediti vodom. Dobra mjera je pola čaše soka i pola čaše vode. Ako ste u prilici odmah krenite tom taktikom, a ako morate dijete ponovno naučiti na blaži okus, polako i postupno povećavajte omjer vode u soku dok ne dođete na omjer 1:1. ako ide još i blaže, to je naravno još i bolje.

  • Jedna čaša soka (s vodom) i nema repeta

Dogovorite s djetetom pravilo - "Možeš popiti jednu čašu soka, ali ako si nakon toga još žedan onda pij vodu". Dijete će se na to priviknuti, posebice ako ste dosljedni.

  • Na rođendanima nema više od jedne ili dvije čaše

Možete uvijek dogovoriti situacije i događanja kad dijete može malo odstupiti od vašeg pravila. Možda su to subota uz crtiće i pizzu ili rođendani ili posebna slavlja.

  • Nemojte kupovati sokove

Ovo pravilo je možda i najvažnije. Ako nemate sok u hladnjaku, djeca neće biti u iskušenju da ga vide i požele piti niti će imati izbora. Možda će biti protesta, ali ako ga jednostavno nema, onda ga nema i tu je kraj rasprave. Uvijek ponudite dijete prvo vodom, a sokove promatrajte kao posebnu slasticu. I naravno, uvijek prednost dajte svježe cijeđenim voćnim i povrtnim sokovima također razrijeđenim s vodom.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

poticanje inteligentnog djeteta

Probudite potencijal pametnog djeteta i učinite ga genijalcem

Inteligenciju djeci poklanjamo putem gena. Prema stavu znanstvenika taj dio pameti gotovo je nemoguće 'povisiti'…

Najčešće zablude i predrasude o govoru dječaka i djevojčica

Progovaraju li dječaci uistinu kasnije od djevojčica, kada dijete uključiti u terapiju, je li poželjno…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

izrada djecje sminke

Izradite domaću šminku za igru ili za maškare

Bilo da se radi o maškarama ili dječjem rođendanu, djeca vole glumiti i igrati se…