ukidanje dnevnog spavanja

Kada je vrijeme da ukinemo dnevno spavanje?

Otprilike polovica četverogodišnjaka i dvije trećine petogodišnjaka više ne spava popodne. Vi, naravno, ne morate poticati dnevno nespavanje, ali ako ste roditelj djeteta starije vrtićke dobi i želite znati kad je trenutak da prestanete insistirati da se danju spava, dobar pokazatelj vam je da dijete treba 45 minuta ili više da zaspi tijekom dana ili spava 11 ili 12 sati tijekom noći...

Već znate da će taj dan jednom doći kad će vaš zvrk prestati spavati popodne, a vi izgubiti ta dragocjena i važna dva sata slobode. Istina, ali to se neće dogoditi tako naprasno preko noći. Vjerojatno ćete prvo prolaziti kroz razdoblje nagovaranja, uvjeravanja, čak i svađa s djetetom dok konačno ne popustite jer ne možete ga natjerati da spava ako nije pospano. Nemojte se ni truditi dobiti ovu bitku. Samo ćete se svi iscrpiti i posvađati.

Popodnevno spavanje može biti i kontraproduktivno. Kad djeca dostignu određenu dob, nemaju više tolike potrebe za snom pa dnevni san može negativno utjecati na noćni. Ako je dijete kasno uvečer još budno, jer nije pospano, vjerojatno je vrijeme da dnevnom snu kažete zbogom. Izbacite noćno spavanje čak i ako dijete samo ne odbija spavati danju, ali vi vidite da ni uvečer ne može do u kasno zaspati.

ukidanje dnevnog spavanja

Kako nastaviti život nakon što ukinete popodnevno spavanje?

Ako već vidite znakove da dijete polako ne želi popodne spavati, u redu je ići postupno. To znači da će dva ili tri dana u početku radnog tjedna možda odbijati spavanje u vrtiću, ali će onda četvrti dan tražiti tete da odspava ili će akumulirani umor nadoknaditi popodnevnim spavanjem za vikend. Pustite dijete neka samo odredi kad će se odmoriti.

Izbacivanjem popodnevnog spavanja roditelji riskiraju gubitak svog vremena za odmor i mira samo za sebe. Ali to ne mora nužno biti tako. Vaše dijete može umjesto popodnevnog sna poštovati vrijeme odmora, koje ćete uvesti, te provesti taj sat ili dva u mirnoj igri, crtanju, čitanju knjiga i slikovnica, slušanju priča… dok vi zasluženo odmarate ili radite neke svoje aktivnosti.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad…

kad djeca žele sve igračke u dućanu

Od bagera do barbike - želi sve! Uz ovaj trik izađite iz trgovine igračaka nasmiješeni... i vi i dijete!

„Želim mama!“, viče moja djevojčica pred policom mliječnih proizvoda jer tamo je u njenom dosegu…

idealan roditelj

Idealan roditelj? Tome težimo, ali na kraju smo frustrirani!

Roditelji su često prestrogi sami prema sebi. Loše ponašanje djeteta, prepirke, ćudljivost, bezobrazluk, laž... sva…

Dobar poklon za dijete - što kupiti, koliko komada, didaktičke namjene, praktičan ili zabavan?

Dobar poklon može nekoga iznenaditi i usrećiti i uvijek uspije kada razmislimo o tome što…