Kada je dijete spremno odreći se popodnevnog spavanja

Saznajte je li vrijeme da vaš mališan kaže zbogom popodnevnom spavanju...

Kako se bude približavao djetetov drugi rođendan, možda bi bilo dobro da počnete smišljati oproštajno pismo za popodnevno spavanje – rijetku priliku kad ste mogli uživati u omiljenoj seriji, čipsu (bez dijeljenja), čavrljanju s prijateljicom bez prekidanja…

Nažalost, kao i svim dobrim stvarima, i ovim popodnevnim radostima jednom mora doći kraj. I mada je svako dijete drugačije, "većina djece prestaje spavati u popodnevnim satima između treće i pete godine", objašnjava Elizabeth Pentley, autorica knjige "Rješenje za spavanje bez suza".

Svakako, bez obzira kad vaše dijete odluči da više ne želi spavati preko dana, ovo razdoblje može biti teško i za njega, ali i za vas.

Znakovi da je vaše dijete spremno

Pre nego eliminirate popodnevno spavanje, provjerite je li vaše dijete zaista spremno. Razumljivo je da dijete neće doći samo i reći: "Hej, mama, gotov sam s popodnevnim spavanjem, više mi nije potrebno". Dakle, morat ćete se uvjeriti, a evo i nekoliko znakova koji će vam pomoći:

Poteškoće pred spavanje

"Kada djetetu više nije potreban popodnevni odmor, obično ima poteškoća da zaspi u uobičajeno vrijeme", ističe Elizabeth Super, pedijatrica specijalizirana za poremećaje sna. Popodnevno spavanje prestaje onda kada djetetu više ne treba dodatni san. Kao rezultat tome, djetetu će vjerojatno biti teško zaspati u večernjim satima.

Odbijanje

Kada djetetu više ne treba popodnevni san, najlakše ćete primijetiti po njegovom ponašanju. Ako se vrpolji po krevetu, ustaje, pa čak i nakon nekog vremena se ne uspava vjerojatno je došao kraj popodnevnom spavanju.

Dobro raspoloženje

Djeca koja su spremna odreći se dnevne doze spavanja bit će raspoložena tijekom cijelog dana. Naravno, vaše dijete će imati promjene u ponašanju i raspoloženju, ali uglavnom će biti dobre volje i imat će dovoljno energije da izdrži do večernjih sati.

Lako buđenje

Čak i bez popodnevnog spavanja, dijete će spavati dobro tijekom noći i najvjerojatnije će se samo buditi u dobrom raspoloženju, koje može biti pokazatelj da više nema potrebe za dodatnim spavanjem.

Znakovi da dijete nije spremno

Dijete lako zaspi popodne

Ako dijete ne pruža otpor spavanju tijekom dana, lako zaspi i spava više od sat vremena, vjerojatno nije spremno oprostiti se od popodnevnog odmaranja.

Neraspoloženost

Ako je dijete nervozno i razdražljivo u večernjim satima nakon neprospavanog popodneva, izgleda da mu je i dalje potreban dodatni odmor.

Drijemanje u automobilu

Sjećate se kako je vašeg mališana dok je bio beba uspavljivala vožnja? Ako se to događa i sada kada je stariji, vrlo vjerojatno da još uvijek nije spreman reći zbogom popodnevnom spavanju.

Zijevanje

Prvi znak da je netko pospan, svakako je zijevanje. Ako vaše dijete trlja okice, zijeva, zašuti i umiri se, znat ćete 'koliko je sati'.

Hiperaktivnost

Ponekad kada su pospana, umjesto da budu iscrpljena, djeca mogu postati nervozna i hiperaktivna. Obratite pažnju na to.

Olakšajte odvikavanje od popodnevnog spavanja

Ako još uvijek niste sigurni je li vaše dijete spremno ostati bez popodnevnog sna, najbolje je da vodite dnevnik u kojem ćete zapisivati vrijeme buđenja, broj sati spavanja, vrijeme regularnog spavanja, kao i ponašanje preko dana, predlaže doktorica Super. Nakon dva-tri tjedna, moći ćete lakše donijeti odluku je li djetetu još uvijek potrebno spavanje tijekom dana.

Dozvolite djetetu da spava popodne

Vaše dijete neće odjednom prestati spavati preko dana. "Ovaj prijelazni period može trajati nekoliko mjeseci, pa čak i pola godine. Dijete će možda nekad odspavati preko dana, ali bit će i onih dana kada će biti sasvim u redu i ako ne odspava. Zato nemojte ukidati odjednom popodnevno spavanje, ali obratite pažnju ako je dijete starije od šest godina i spava poslije podne svakog dana. To može biti znak da ima neki problem sa spavanjem, pa je potrebno posjetiti pedijatra.

Pomaknite večernji termin spavanja

Ako je dijete pospano u popodnevnim satima, pomaknite večernji odlazak u krevet za sat vremena ranije.

Umjesto spavanja – odmaranje

Ako je vaše dijete u periodu odvikavanja od popodnevnog spavanja probajte ga pustiti da odmara na tihom i mirnom mjestu nekih pola sata, uz povremenu provjeru. To će mu omogućiti da odmori neko vrijeme i povrati energiju.

Tekst: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo…

Pročitajte i:

treba li nam kapa

Ima li rješenja kad dijete ne želi kapu staviti na glavu?

Hladno je. Vjetrovito je. Definitivno je vrijeme za kapu! Dijete ove majke to vidi drugačije…

djecji tantrumi

Smirite djetetov ispad bijesa uz ovaj savjet za samo jednu minutu!

Prema poznatom američkom pedijatru dr. Harveyu Karpu razlozi zašto ne možemo i ne znamo smiriti…

previse igracaka

Riješite se suvišnih djetetovih igračaka na ovaj jednostavan način

Svi imamo ovaj problem – djeca imaju previše igračaka. Kuće su nam prepune plastike preko…

odgoj djece u Svedskoj

7 koraka do opuštenijeg odgoja po uzoru na švedske roditelje

Šveđani su u mnogim stvarima drugačiji od nas. Možda je to i tajna njihovog uspjeha.…