Jeste li previše zaštitnički raspoloženi prema svojoj djeci?

Svi znamo da nije dobro djecu staviti pod stakleno zvono s ciljem da im osiguramo uredan razvoj i odrastanje. Malo rizika i slobode im moramo dati jer upravo su to važne komponente zdravog odrastanja. A i dokazano je da se češće ozljeđuju kad visimo na njima

Za mališane nije dobro da im roditelji vise nad glavom. Ni u kojoj situaciji, pa ni na dječjem igralištu. Zabrinuti roditelji koji previše revno čuvaju djecu od nezgoda na igralištu, paradoksalno, nanose djeci veću štetu od ležernijih roditelja. Istraživanje provedeno 2009. godine u Sveučilišnoj bolnici Winthrop u državi New York obradilo je razne vrste ozljeda koje djeca trpe na igralištima.

Primjerice, otkriveno je da se 14 posto prijeloma potkoljenice događa prilikom spuštanja niz tobogan. Međutim, tko bi rekao da su se sve takve ozljede dogodile onda kad se dijete spuštalo na krilu roditelja, a nijedna kad se spuštalo samo? "Roditelji su uzrujani kad doznaju da su nehotice pridonijeli ozljedi svoje djece, iako su vjerovali da ih štite", primijetio je dr. John Gaffney, voditelj istraživanja.

Psiholozi smatraju da je sudjelovanje u umjereno rizičnoj igri proces pri kojemu se djeca polako suočavaju s opasnostima i napreduju u svladavanju prepreka. Svako svladavanje nove prepreke u djetetu stvara uzbudljiv i pozitivan osjećaj koji nadomješta prijašnji strah. S druge strane, ako je iz igre uklonjen i najmanji element opasnosti, dijete je lišeno iskustva brojnih malih pobjeda i ostaje u strahu od rizika i neizvjesnosti. Taj će strah biti prisutan i u odrasloj dobi pri susretu sa stresnim okolnostima.

"Dječje je igralište djetetov svijet u malom", napominje Mark Reinecke, ravnatelj Katedre za psihologiju pri Sjeverozapadnom sveučilištu u Illinoisu. "Lekcije koje tamo nauče odzvanjaju tijekom cijeloga života. Ovisno o tome kakva iskustva doživi na igralištu, dijete može steći uvjerenje da je vješto, učinkovito i sposobno ovladati svojim svijetom ili, pak, da to nije sposobno."

Izvor: Sensa.hr
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

sigurnost djece u susretu s nepoznatima

Sigurnost djece u ophođenju s ljudima

Kad krenu u vrtić i školu, djeca više nisu stalno pod našim nadzorom i te…

ima li dijete gliste

TEST: Ima li moje dijete gliste?

Ovi paraziti nisu tako rijetka pojava kod djece. Ako vam se čini da vaše dijete…

tvrdoglavo dijete

5 dječjih mana koje bismo trebali poticati

Neka ponašanja kod djece dovode vas do ruba? No, baš neka od tih bolje je…

Toaletni trening djece na bihevioristički način

Toaletni trening je razvojni zadatak (tzv. miljokaz; eng milestone) koji većina zdrave djece uspije savladati…