Izluđuje vas jutarnje spremanje s djetetom za vrtić ili školu? Stiže pomoć!

Provjerite koje to jednostavne stari možete činiti svakodnevno da biste izbjegli jutarnje neugodnosti koje vas iscrpljuju

Često vam jutra s djetetom počinju nesuradnjom i raspravama, a vi ste u žurbi i čeka vas gomila obaveza kroz dan. Želite da se vaš superjunak probudi dobe volje, spreman na suradnju i sa svojim supermoćima na vrijeme bude spreman na izlazak iz stana. No i ovog jutra to nije tako. Ipak ste vodili raspravu o gledanju crtića za vrijeme oblačenja, o izboru doručka, o gumenim čizmama na kišni dan, o izlasku s igračkom koju baš tada ne možete naći… Na kraju ste izgubili strpljenje i rastali se s djetetom u tmurnom raspoloženju zbog čega se opet loše osjećate. Dan tek počinje, a vi ste već na izmaku snaga. Očajni ste jer ste se našli u začaranom krugu i čini vam se kako vas samo čarolija iz njega može izbaviti. Ali vi ste roditelj jednog superjunaka! To znači da i vi posjedujete supermoći na koje ste zaboravili.

Radi se o jednostavnim stvarima koje možete činiti svakodnevno da biste izbjegli jutarnje neugodnosti koje vas iscrpljuju.

Supermoći za dobar početak dana:

  1. Dogovorite pravila za jutarnju rutinu kojih ćete se uvijek pridržavati te ih svako jutro s djetetom ponovite.

Primjer: S djetetom napišite ili nacrtajte plakat s redoslijedom obavljanja jutarnjih radnji i stavite ga na djetetu vidljivo mjesto. Tako ćete djetetu dati do znanja da vam je važno njegovo mišljenje.

  1. Budite dosljedni dogovorenim pravilima i sami ih se pridržavajte kako biste izbjegli da svakog jutra dijete iznova testira vaše granice.

Primjer: Ako želite da dijete stekne naviku svakodnevnog pranja zuba, onda na tome uvijek i inzistirajte, bez obzira na količinu vremena kojom raspolažete. Tako ne zbunjujemo djecu, nego im jasno dajemo do znanja što od njih očekujemo.

  1. Ne upuštajte se u pregovore i rasprave nego se pozivajte na dogovorena pravila.

Primjer: Dogovorili ste pravilo da na kišne dane dijete nosi gumene čizme, ali to jutro ono baš želi obuti platnene tenisice. Umjesto da pregovarate i opetovano objašnjavate kako to nije prikladna obuća za kišu pozovite se na prethodno dogovoreno pravilo i time izbjegnite raspravu.

  1. Bez obzira na dogovorena pravila, dijete će testirati vaše granice i nekad će se dogoditi da izgubite strpljenje. Unatoč tome ne prijetite se nečim što ne možete ispuniti.

Primjer: Umjesto da obuje cipele, nakon što ste ga već nekoliko puta zamolili, dijete nastavlja igru. Iscrpljeni gubite strpljenje i govorite djetetu da ćete iz stana izaći bez njega. Dijete ne reagira na vašu prijetnju jer zapravo zna da to nije istina i da se to ne može ostvariti.

  1. Uvijek pohvalite suradnju i poželjna ponašanja.

Primjer: Kad se dijete npr. na vrijeme spremi svakako ga pohvalite jer time ga ohrabrujete za buduću suradnju. Osim toga tako jačate djetetovo samopouzdanje i stvarate mu pozitivnu sliku o njemu.

U prvo vrijeme primjene ovih supermoći možete očekivati otpor, ali nemojte se obeshrabriti. S vremenom će vaša jutra biti bez stresa!

 

Tekst: Kristina Vučinić, integrativni dječji terapeut, odgojitelj predškolske djece i Irena Peroš Grgos, integrativni dječji psihoterapeut, prof. pedagogije i sociologije;
TIGROM CENTAR ZA TERAPIJU IGROM

Foto: Profimedia

 

Preporučujemo

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Jutro bez stresa - je li moguće?

Zamislite sliku svojeg idealnog jutra. Budite se vedri…

Poštovanje prema drugima: Lekcija koja se uči od malih nogu

Što dijete treba znati o poštovanju i kako…

Egocentrizam u šestoj godini

Od djeteta koje stalno želi biti uz roditelje,…

Pročitajte i:

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad…

kad djeca žele sve igračke u dućanu

Od bagera do barbike - želi sve! Uz ovaj trik izađite iz trgovine igračaka nasmiješeni... i vi i dijete!

„Želim mama!“, viče moja djevojčica pred policom mliječnih proizvoda jer tamo je u njenom dosegu…

idealan roditelj

Idealan roditelj? Tome težimo, ali na kraju smo frustrirani!

Roditelji su često prestrogi sami prema sebi. Loše ponašanje djeteta, prepirke, ćudljivost, bezobrazluk, laž... sva…

Dobar poklon za dijete - što kupiti, koliko komada, didaktičke namjene, praktičan ili zabavan?

Dobar poklon može nekoga iznenaditi i usrećiti i uvijek uspije kada razmislimo o tome što…