Igrom do pravilnog izgovora glasa

Ispravljanje krivog izgovor glasa ili glasova odvija se kroz nekoliko koraka i o tome koliko ćete brzo doći do željenih rezultata ovisi o puno faktora. Jedan od njih je i vježba, stoga isprobajte ove igre kojima možete pomoći djetetu da automatizira pravilni izgovor ciljanog glasa.

Kada dijete krene kod logopeda uspješnost i trajanja terapije ovisi o mnogim čimbenicima. Koliko brzo ćete doći do željenih rezultata ovisi o vrsti i stupnju poteškoća zbog kojih ste krenuli logopedu, kronološkoj i mentalnoj dob djeteta, motivaciji djeteta, redovitosti pohađanja logopedskih vježbi… No vrlo je važna i suradnja roditelja i logopeda.

Koraci za ispravljanje krivog izgovora glasova

Ispravljanje krivog izgovora glasova odvije se kroz nekoliko koraka. Prvi korak ovoga procesa je logopedska dijagnostika. Preduvjet uspješne rehabilitacije je dobra i pravovremeno postavljena dijagnoza. Na samom početku procesa rehabilitacije potrebno je stare slušne navike zamijeniti novima kako bi dijete uočilo razliku između ispravnog i neispravnog izgovora određenog glasa.
Drugi rehabilitacijski korak je usvajanje pravilnog izgovor ciljanog glasa. Kada je dijete usvojilo pravilan izgovor, rehabilitacija ulazi u zadnju fazu koju nazivamo automatizacija.
Automatizacija pravilnog izgovora ponekada je dugotrajan proces, ali u ovoj završnoj fazi, roditelji mogu pružiti veliku pomoć. Naime, roditelji kroz svakodnevne aktivnosti i različite igre (koje su usmjerene na proces automatizacije glasa kojeg dijete usvaja), uvelike pomažu u završetku procesa rehabilitacije.
Ispravljanje krivog izgovor glasa ili glasova odvija se kroz nekoliko koraka i o tome koliko ćete brzo doći do željenih rezultata ovisi o puno faktora. Jedan od njih je i vježba, stoga isprobajte ove igre kojima možete pomoći djetetu da automatizira pravilni izgovor ciljanog glasa.

 

Igre za vježbu automatizacije pravilnog izgovora glasa

Donosim nekoliko prijedloga kako se možete igrati sa svojom djecom, u toplini svoga doma, a sve u cilju automatizacije pravilnog izgovora glasova.

 

  1. Na papiriće, s jedne strane, nacrtajte ili isprintajte slike s pojmovima koji sadrže ciljani glas (na primjer, ako je dijete u fazi automatizacije glasa R pojmovi na slikama mogu biti riba, ruka, robot, radijator, tigar, krastavac….). S druge strane papirića napišite bodove. Papiriće sakrijete u prostoru, a zadatak je da dijete pronađe skrivene papiriće i pravilno izgovori pojam koji je nacrtan. Bodovi se skupljaju na osnovi pronalaska slike i na osnovi pravilnog izgovora riječi (ako je dijete pronašlo papir s brojem 10 dobilo je 10 bodova, a ako je pravilno izgovorilo riječ koja je nacrtana dobilo je još 10 bodova). Ova igra može se igrati i u grupi ako sva djeca usvajaju isti glas.

 

  1. Slike s pojmovima koji sadrže ciljani glas isprintajte dvaput te slike podijelite u dva seta (svaki set sadrži po jednu sliku para). Slike iz prvog seta zalijepite na vrata, a drugi set karata promiješajte. Zadatak je da dijete iz promiješanog seta karata izvuče sliku te pojam na slici izgovori. Pravilnim izgovorom dijete osvaja loptu s kojom izgovoreni pojam na vratima mora pogoditi, ali ima samo pet pokušaja. Ako dijete uspije ciljanu sliku na vratima pogoditi, slika se skida s vrata, no ako ne uspije, kartica se vraća u set za izvlačenje i počinje drugi krug. U slučaju da dijete pojam na kartici ne izgovori pravilno, ne dobiva lopticu i kartica se odmah vraća u set za izvlačenje. Cilj igre je sve kartice skinuti s vrata.

 

  1. Isprintajte slike s pojmovima koji sadrže ciljani glas. Dijete treba izvući dvije kartice te od dobivenih pojmova složiti rečenicu (na primjer ako izvuče slike ribe i robota rečenica može biti "Robot ne voli jesti ribu"). Ovisno o kronološkoj dobi i mogućnostima djeteta možete napraviti i težu verziju u kojoj dijete treba izvući veći broj kartica i od njih složiti rečenicu ili možete odrediti koliko riječi rečenica mora sadržavati.

 

  1. Za ovu igru potreban je običan papir (preporučam format A4) i jedna kocka s brojevima do šest. Na papir nacrtajte 50 krugova. Dijete baci kocku, pročita broj koji je na kocki te za roditeljima treba ponoviti riječi s ciljanim glasom onoliko puta koliko je kocka pokazala. Svaka točno ponovljena riječ osvaja kvačicu u jednom kružiću. Cilj igre je sve kružiće na predlošku ispuniti s kvačicama. Nakon što to završite, ponudite djetetu neku malu nagradu, slatkiš ili naljepnicu, ovisno o interesima djeteta.

 

  1. Ispred djeteta postavite tri slike s pojmovima koji u sebi sadrži ciljani glas. Recite djetetu da pogleda slike i pokuša ih zapamtiti. Nakon kraćeg vremena slike podignite, a dijete mora ponoviti koje slike su bile ispred njega, naravno pazeći na izgovor. Povećavajte broj slika koje ste stavili ispred djeteta.


Tekst: Martina Starčević Perica, prof. logoped
Izvor: martininblog.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Obiteljske rutine - prilike za učenje

Obiteljske rutine možemo definirati kao specifične, ponavljajuće okolnosti…

Prvi znakovi poremećaja iz spektra autizma

Rani znakovi koji upućuju na poremećaj iz spektra…

Igre za poticanje vještina pripovijedanja

Pripovijedanje nam otkriva djetetovu sposobnost da organizira rečenice…

Pročitajte i:

kad djeca žele sve igračke u dućanu

Od bagera do barbike - želi sve! Uz ovaj trik izađite iz trgovine igračaka nasmiješeni... i vi i dijete!

„Želim mama!“, viče moja djevojčica pred policom mliječnih proizvoda jer tamo je u njenom dosegu…

idealan roditelj

Idealan roditelj? Tome težimo, ali na kraju smo frustrirani!

Roditelji su često prestrogi sami prema sebi. Loše ponašanje djeteta, prepirke, ćudljivost, bezobrazluk, laž... sva…

Dobar poklon za dijete - što kupiti, koliko komada, didaktičke namjene, praktičan ili zabavan?

Dobar poklon može nekoga iznenaditi i usrećiti i uvijek uspije kada razmislimo o tome što…

ukidanje dnevnog spavanja

Kada je vrijeme da ukinemo dnevno spavanje?

Otprilike polovica četverogodišnjaka i dvije trećine petogodišnjaka više ne spava popodne. Vi, naravno, ne morate…