Hajdemo u krevet! Ovo je najbolje vrijeme da djeca krenu na spavanje

Možda ste baš vi ti sretnici koji nemaju s tim problema, ali mnogo roditelja ih ima - djeca su dugo budna i ne žele do kasno uvečer u krevet. Vjerojatno se barem povremeno također pitate kada bi vaše dijete trebalo navečer ići u krevet i kakve su preporuke? Odgovor je jednostavniji no što mislite...

Australski znanstvenici s Murdoch Melbourne Instituta za istraživanje djece imaju odgovor. Tijekom godina ova studija je proučavala tisuće djece i njihove obrasce spavanja.

20:30 savršeno je vrijeme za spavanje

Pokazalo se da su djeca koja redovito odlaze u krevet u 20:30 zdravija od djece koja to čine kasnije. Djeca, koja odlaze spavati u 20:30, imala su jači imunološki sustav i rjeđe probleme s težinom. A ne treba pritom zanemariti ni roditelje. Rano vrijeme odlaska djece u krevet pogodovalo je i njima jer su tako bili mentalno stabilniji i navečer imali više vremena za sebe i partnera.

Posljedice nedovoljnog sna

Probleme s težinom proučavala je i jedna druga studija na Sveučilištu Ohio gdje su znanstvenici zaključili da djeca koja dulje ostaju budna, uvečer pojedu još jedan obrok nakon večere te zbog nedovoljnog sna, tijekom kojeg se moraju odviti određeni procesi metabolizma i tijelo odmoriti, drugi se dan bude gladnija. Dolazi do poremećaja hormona koji tijelo tjeraju da drugi dan nedostatak sna nadoknadi hranom. Jedino na što nitko od znanstvenika još nije odgovorio jest kako pridobiti djecu da svaki dan u to vrijeme već budu u krevetu.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

tvrdoglavo dijete

5 dječjih mana koje bismo trebali poticati

Neka ponašanja kod djece dovode vas do ruba? No, baš neka od tih bolje je…

Toaletni trening djece na bihevioristički način

Toaletni trening je razvojni zadatak (tzv. miljokaz; eng milestone) koji većina zdrave djece uspije savladati…

punomasno mlijeko u prehrani djeteta

Deblja li punomasno ili obrano mlijeko?

U mnogim obiteljima ujutro za doručak djeca sa žitaricama dobivaju manje masno mlijeko, a zatim…

poticanje inteligentnog djeteta

Probudite potencijal pametnog djeteta i učinite ga genijalcem

Inteligenciju djeci poklanjamo putem gena. Prema stavu znanstvenika taj dio pameti gotovo je nemoguće 'povisiti'…