Hajdemo u krevet! Ovo je najbolje vrijeme da djeca krenu na spavanje

Možda ste baš vi ti sretnici koji nemaju s tim problema, ali mnogo roditelja ih ima - djeca su dugo budna i ne žele do kasno uvečer u krevet. Vjerojatno se barem povremeno također pitate kada bi vaše dijete trebalo navečer ići u krevet i kakve su preporuke? Odgovor je jednostavniji no što mislite...

Australski znanstvenici s Murdoch Melbourne Instituta za istraživanje djece imaju odgovor. Tijekom godina ova studija je proučavala tisuće djece i njihove obrasce spavanja.

20:30 savršeno je vrijeme za spavanje

Pokazalo se da su djeca koja redovito odlaze u krevet u 20:30 zdravija od djece koja to čine kasnije. Djeca, koja odlaze spavati u 20:30, imala su jači imunološki sustav i rjeđe probleme s težinom. A ne treba pritom zanemariti ni roditelje. Rano vrijeme odlaska djece u krevet pogodovalo je i njima jer su tako bili mentalno stabilniji i navečer imali više vremena za sebe i partnera.

Posljedice nedovoljnog sna

Probleme s težinom proučavala je i jedna druga studija na Sveučilištu Ohio gdje su znanstvenici zaključili da djeca koja dulje ostaju budna, uvečer pojedu još jedan obrok nakon večere te zbog nedovoljnog sna, tijekom kojeg se moraju odviti određeni procesi metabolizma i tijelo odmoriti, drugi se dan bude gladnija. Dolazi do poremećaja hormona koji tijelo tjeraju da drugi dan nedostatak sna nadoknadi hranom. Jedino na što nitko od znanstvenika još nije odgovorio jest kako pridobiti djecu da svaki dan u to vrijeme već budu u krevetu.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

treba li nam kapa

Ima li rješenja kad dijete ne želi kapu staviti na glavu?

Hladno je. Vjetrovito je. Definitivno je vrijeme za kapu! Dijete ove majke to vidi drugačije…

djecji tantrumi

Smirite djetetov ispad bijesa uz ovaj savjet za samo jednu minutu!

Prema poznatom američkom pedijatru dr. Harveyu Karpu razlozi zašto ne možemo i ne znamo smiriti…

previse igracaka

Riješite se suvišnih djetetovih igračaka na ovaj jednostavan način

Svi imamo ovaj problem – djeca imaju previše igračaka. Kuće su nam prepune plastike preko…

odgoj djece u Svedskoj

7 koraka do opuštenijeg odgoja po uzoru na švedske roditelje

Šveđani su u mnogim stvarima drugačiji od nas. Možda je to i tajna njihovog uspjeha.…