Dobar poklon za dijete – što kupiti, koliko komada, didaktičke namjene, praktičan ili zabavan?

Dobar poklon može nekoga iznenaditi i usrećiti i uvijek uspije kada razmislimo o tome što se onome kojeg darujemo sviđa i što on voli. Tako je i s djecom...

To je ključno pitanje. Što moje dijete silno voli, želi, što ga zabavlja? Nemojte razmišljati o sebi i poklanjati lutku koja se vama jako dopada ili sami nikada niste imali takvu. Možda se vaša kćer puno više voli igrati s autićima, slagati puzzle ili voli dinosaure.

Nikada ne zaboravite na pakiranje.
Sve će izgledati ljepše i puno ćete doprinijeti većem iznenađenju ako malen poklon stavite u veliku kutiju, zamotate ju lijepim papirom i na sve stavite veliku mašnu. Djeca stvarno uživaju u otvaranju poklona i vole kad napetost raste, a veliki poklon upravo to omogućuje.

Ako djetetu poklanjate velik paket, primjerice biciklić ili kuću za lutke, najbolje je dodati još neku sitnicu (knjigu, gumice za kosu ili lijepu olovku). Jer za djecu predškolske dobi dva su poklona bolja od jednog, čak i ako je ogroman.

Mora li se kupiti sve s popisa?

Ni u kojem slučaju! Osim ako u kući imate mjesta za novu hrpu igračaka s kojima se nitko ne igra. Važno je omogućiti djetetu iskustvo iščekivanja, dopustiti mu da osjeti što znači željeti i zatim to dočekati i imati. Ako vam to dijete direktno samo ne kaže, neka napiše pismo Djedu Božićnjaku ili pak razmislite o čemu vam sa strašću priča, primjerice o haljinici koja se prekrasno vrti, o autićima koji se transformiraju u robote…

Zašto su didaktički pokloni često loši?

Jer su s takvim igračkama obično povezana nekakva očekivanja. Dijete primjećuje kad se ne radi samo o tome da ono bude sretno, nego da je smisao igračke u treniranju nečega, recimo fine motorike. Dijete bi moglo zaključiti:"Nisam dovoljno dobar ovakav kakav jesam." I naravno, vidjet ćete upitnike iznad njegove glave dok otvara abakus, a on je želio gusarski brod. Razočarenje u toj situaciji kad mu se ne ispuni velika želja sasvim je normalna i očekivana djetetova reakcija. Razmislite i odlučite, želite li ju.

Može li se djetetu pokloniti praktične stvari, kao što je pidžama?

Da. Ali bolje je ako glavni dar ne ispunjava nikakvu drugu funkciju osim djetetove zabave. Može biti drugi dar, kao nešto praktično. Na taj se način dijete uči cijeniti i svakodnevne stvari.

Konkurencija i kod darova između braće i sestara

Vrlo je važno da svako dijete dobije jednaku količinu darova. Nema gore od toga da jedno dijete ima više darova za otvoriti od drugog. Djeca, naime, češće uspoređuju broj poklona jer ne mogu procijeniti vrijednost pojedinih paketa. Vjerojatno ćete doživjeti i to da jedno dijete smatra da je dar drugog djeteta uzbudljiviji. Tada možete predložiti privremenu razmjenu. Preduvjet je, naravno, da se obje strane slažu.

Je li važno da si roditelji također daju poklone?

Da, zato što su darovi materijalizirani osjećaji. Gledajući roditelje djeca najbolje uče kako je lijepo poklanjati radost. I osjećaju kako se roditelji vole, brinu jedan za drugog, razmišljaju o poklonu i međusobno se ugodno iznenade.

Tekst: I. Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Od prve do šesnaeste – jedini vodič koji trebate za odabir dječjih poklona!

Ako ste se ikada namučili pronaći najbolji poklon…

Za one najmanje i one malo veće: Što pokloniti djeci za Božić?

Božiću se svakako najviše vesele djeca i uz…

Petar Pan i Pinocchio – najbolji pokloni za maštovite pustolove

Strašni gusari i nestašne vile, živopisne pustolovine i…

Pročitajte i:

predrasude o majcinstvu

Neka se javi ona koja nije imala ove predrasude prije majčinstva i neka prva baci kamen!

Da dijete može vaš svijet okrenuti naopačke, promijeniti sve, to nikad nisam mislila. Dapače, ta…

Teror savršenog izgleda

Sramite li se ako niste izdepilirane? I trebate se sramiti!

Mudra priča: Sve što kažeš o drugome neka prvo prođe kroz Sokratova tri sita

Promislite li prije nego krenete nekome pričati o nekoj drugoj osobi? Testirajte sebe tako što…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…