dječja soba

Dječja soba po mjeri djeteta

Za dijete je iznimno važno da ima svoju sobu. Ona je njegov teritorij i pruža mu određenu slobodu te potiče samostalnost i samouvjerenost. Važno je kako ćete je urediti jer će, ako se potrudite, dijete u njoj rado boraviti.

Nije svejedno koju ćete prostoriju odabrati za dječju sobu. Poželjno je da ta soba bude prostrana i svijetla. Ako to nije moguće, pobrinite se za dodatnu kvalitetnu rasvjetu i za uštedu prostora koliko je god to moguće (krevetići na kat, ispod kojih je stol ili spremište).

Kutak za igru, odmor i spavanje

Svaka bi dječja soba u pravilu trebala biti višefunkcionalna i imati kutak za odmor (tj. spavanje), kutak za igru i radni kutak. Radni kutak mora biti osmišljen tako da ništa ne odvlači djetetovu pozornost dok obavlja svoje zadatke, kutak za igru treba biti osmišljen tako da dijete ima dovoljno mjesta za igru, ali da i brzo može spremiti igračke u odgovarajuće ladice ili kutije. U kutku za spavanje djetetu treba osigurati potreban mir i siguran san.

Boje i uzorci

Što se boja tiče, poštujte djetetov odabir, ali konačan izbor boja ovisit će o djetetovu karakteru. Ako vam je kćerkica izrazito nemirno i osjetljivo dijete, izbjegavajte intenzivne boje i radije koristite hladnije i pastelne nijanse (svijetloplavu, tirkiznozelenu, ljubičastu boje lavande). Imate li mirnije dijete, možda nije loše njegovu sobu obojiti u življe i poticajne boje.

Obično se smatra da je plava boja za dječake, a ružičasta za djevojčice. Međutim sve su kombinacije dozvoljene i najvažnije je voditi računa o djetetovim željama i potrebama. Pripazite na uzorke koje odabirete. Izbjegavajte velike geometrijske oblike i agresivne uzorke (optičke iluzije) jer bi takav prostor mogao uznemiriti svakoga pa tako i dijete.

Funkcionalan, lagan i maštovit namještaj

Odaberite funkcionalan, kvalitetan i maštovit namještaj koji će zadovoljiti djetetove potrebe za pospremanjem njegovih stvari i potrebu za igrom. Tamni, glomazni i stari namještaj nije dobro rješenje za dječju sobu jer zagušuje prostor i stvara sumornu atmosferu. Stolovi, stolci, kutije, ormarići i ladice najbolje da su od laganih materijala kako bi ih dijete moglo samostalno pomicati. Ako niste pri novcu, prilagodite stari namještaj djetetovim potrebama. Obojite ga u vedriju boju i ukrasite detaljima.

Renoviranje svakih par godina

Pripremite se na to da je djetetovu sobu potrebno preurediti svakih nekoliko godina. Pripremite se na to jer dijete raste i mijenjaju se njegove sklonosti. Dok je maleno možda će na zidu nacrtati veliku kuću, a kad dođe u pubertet, počet će lijepiti postere na zid. Svašta je moguće! Prigrlite te promjene i prilagodite dječju sobu svojem djetetu koje raste.

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Super ideja kako natjerati djecu da pospremaju svoje stvari

Nakon iscrpljujućih svađa sa svojim kćerima zbog neurednosti,…

Skriveni prostori u dječjoj sobi

Kao što svi roditelji znaju, gotovo je nevjerojatno…

Kako olakšati učenje uz pomoć feng shuija

Ako je vašem djetetu teško učiti, ako ima…

Kako organizirati i oživjeti dječju sobu

Najkreativna bića na svijetu – djeca – najčešće…

Pročitajte i:

treba li nam kapa

Ima li rješenja kad dijete ne želi kapu staviti na glavu?

Hladno je. Vjetrovito je. Definitivno je vrijeme za kapu! Dijete ove majke to vidi drugačije…

djecji tantrumi

Smirite djetetov ispad bijesa uz ovaj savjet za samo jednu minutu!

Prema poznatom američkom pedijatru dr. Harveyu Karpu razlozi zašto ne možemo i ne znamo smiriti…

previse igracaka

Riješite se suvišnih djetetovih igračaka na ovaj jednostavan način

Svi imamo ovaj problem – djeca imaju previše igračaka. Kuće su nam prepune plastike preko…

odgoj djece u Svedskoj

7 koraka do opuštenijeg odgoja po uzoru na švedske roditelje

Šveđani su u mnogim stvarima drugačiji od nas. Možda je to i tajna njihovog uspjeha.…