Djeca na društvenim mrežama: 7 vrsta fotografija koje roditelji ne bi trebali objavljivati

Djeca su neodoljiva, pa zato i ne čudi što roditelji žele cijelom svijetu pokazati svog mališana. Međutim, neke se fotografije nikako ne bi smjele naći na internetu, a evo i koje...

Živimo u vremenu kada je fotografiranje djece i objavljivanje njihovih fotografija na društvenim mrežama sasvim uobičajena stvar.

I dok su fotografije s proslava rođendana, isprobavanja novih modnih kombinacija ili odlaska u zoološki vrt još i slatke, postoje fotografije koje bi trebale ostati u privatnoj athivi, jer, u suprotnom, možete svoje mališane dovesti u opasnost.

Evo koje fotografije djece nikako ne biste smeli objavljivati na društvenim mrežama:

Fotografije kupanja i brčkanja

Svaka fotografija na kojoj je vaše dijete čak i djelomično obnaženo nikako nije za javnost. Na žalost, iako su djeca na takvim fotografijama neodoljiva toliko da biste ih "pojeli" i cijele izljubili, ovakve fotografije vrlo lako mogu dospjeti u pogrešne ruke, kao što su "lovci" na dječju pornografiju.

Fotografije na kojima su mališani prehlađeni ili povrijeđeni

Posao roditelja je da zaštite svoju djecu, ne da ih iskorištavaju. Iako vam je vaše dijete u svakom trenutku najljepše, zapitajte se da li biste voljeli da netko objavljuje vaše fotografije kada niste baš u najboljem izdanju, a da ne govorimo o onim trenucima kada se ne osjećate najbolje. Vjerojatno ne. Imajte to u vidu prije nego što stavite fotografiju vašeg djeteta koje je bolesno, prehlađeno ili povrijeđeno.

Fotografije na kahlici

Fotografije vaših klinaca dok obavljaju nuždu na kahlici svakako treba čuvati u posebnom folderu na računalu, ali ne i na internetu, jer, vjerovali ili ne, one mogu izazvati potencijalne posljedice u budućnosti. Zapamtite da sve što objavite na internetu, tu ostaje zauvijek. Da li stvarno želite da sutradan vaši tinejdžeri vide fotografiju na kojoj po prvi put vrše nuždu br. 2?

Privatne informacije

Nisu sve fotografije koje se stave na internet opasne po djecu, ali budite oprezni i s komentarima pored fotografija. Nikad ne pišite puna imena svojih mališana, adresu, ime škole koju pohađaju, jesu li sami s tetom čuvalicom i slično. Nikada ne možete biti sigurni tko može zloupotrijebiti ove informacije.

Grupne fotografije

Ako ste odlučili da objaviti slike vaše djece, to je vaša odluka iza koje sami stojite, međutim, ne bi bilo u redu ako se pored vaših mališana nađu i druga djeca, čiji se roditelji možda ne slažu s tim da njihove fotografije budu na društvenim mrežama. Najprije se uvjerite da roditelji djece s kojima se vaše dijete druži i igra nemaju ništa protiv objavljivanja fotografija.

Fotografije kojih bi se vaša djeca stidjela

Možda su vama smiješne fotografije na kojima vaše dijete nije baš u najreprezentativnijem izdanju, ali vjerujemo da oni, kada bi malo porasli, u tome ne bi vidjeli ništa smiješno. Povedite računa što bi kod vaše djece moglo u budućnosti izazvati stid i zbog čega bi ih čak, možda, i prijatelji iz škole zadirkivali.

Opasne i nesigurne aktivnosti

Dali ste vašem djetetu bocu piva kako biste napravili "urnebesnu" fotografiju ili sjedite u automobilu i fotografirate "selfie" s vašim mališanom koji sjedi na zadnjem sjedalu… Ovakve fotografije su napravljene iz čiste zabave, ali mogu vam donijeti puno problema ako ih objavite na nekoj društvenoj mreži.

Tekst preuzet s: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Sigurno korištenje instagrama - praktični savjeti

Ususret Danu sigurnijeg interneta koji se obilježava 5.…

Pročitajte i:

treba li nam kapa

Ima li rješenja kad dijete ne želi kapu staviti na glavu?

Hladno je. Vjetrovito je. Definitivno je vrijeme za kapu! Dijete ove majke to vidi drugačije…

djecji tantrumi

Smirite djetetov ispad bijesa uz ovaj savjet za samo jednu minutu!

Prema poznatom američkom pedijatru dr. Harveyu Karpu razlozi zašto ne možemo i ne znamo smiriti…

previse igracaka

Riješite se suvišnih djetetovih igračaka na ovaj jednostavan način

Svi imamo ovaj problem – djeca imaju previše igračaka. Kuće su nam prepune plastike preko…

odgoj djece u Svedskoj

7 koraka do opuštenijeg odgoja po uzoru na švedske roditelje

Šveđani su u mnogim stvarima drugačiji od nas. Možda je to i tajna njihovog uspjeha.…