Dijete zadržava stolicu! Zašto?

Sve se češće susrećem s pitanjima roditelja o vršenju nužde kod djece, zašto dijete ne želi kakati na tutu, zašto vrši nuždu samo u pelenu i slično. Za to postoji nekoliko razloga.

1. Nemam ja za to vremena!

Jedan od njih je da djeca moraju sjediti dulje vrijeme na tuti kako bi se pokakala. Naravno, uz to još ide brisanje guze i pranje ruku. Iako se nama odraslima 3, 4, 5 minuta koliko nam za to treba ne čini dugo, djeci je to cijela vječnost. U početku to možda i nije toliki problem jer im je to neka nova zanimacija. Međutim, to im ubrzo postane dosadna aktivnost koju onda nastoje na sve moguće načine izbjeći. Prema dječjoj logici, to je samo oduzimanje dragocjenog vremena za igru.

Kako je ovo dosadno…

2. Uz pelenu mi je lakše

Mnoga djeca uvide da mogu donekle kontrolirati stolicu, pa ju počnu zadržavati kako bi manipulirala roditeljima i dobila ono što žele – kakanje u pelenu bez prekidanja u igri. A uz zadržavanje stolice dolazi i do zatvora, te neugode i boli pri kakanju. Za razliku od nas odraslih koji znamo da i takva stolica mora izaći i da će nam onda biti lakše, djeca razmišljaju potpuno drukčije. Ona čim osjete neku neugodu ili bol, počnu zadržavati stolicu jer smatraju da ako više neće kakati, da više nikada neće to osjetiti.

3. Ovo je opasno, preskačem!

Oko treće godine djeca postaju svjesna da dječaci imaju penis, a curice nemaju. U toj dobi djeca nisu u stanju razumjeti kako im se tijelo razvija niti su im jasne fizičke razlike između spolova. Ona jednostavno smatraju da su djevojčice naprosto izgubile penis. Možete zamisliti kako se dječaci osjećaju kada vide kakanac kako odlazi niz školjku, a oblikom ih jaaako podsjeća na njihov spolni organ. Oni se naprosto boje da će ostati bez tog dijela tijela. U to vrijeme, pa i ranije, javlja se i strah od wc školjke, odvoda i slično. Djeca razmišljaju, ako voda može povući papir, kakač ili što su već vidjela, da može i njih odvući. Ne smijemo zaboraviti da djeca ne znaju procijeniti veličinu recimo školjke ili da su prevelika i ne bi mogla proći kroz cijev – takva logika kod njih ne radi.

4. Bljak, kako smrdi!

Jedan od razloga je i neugodan miris stolice. Odrasli često pred djecom znaju govoriti da stolica smrdi i raditi razne grimase ili ih ne žele u svojoj blizini. A djeca sve to slušaju i promatraju, pa kasnije ni ona ne žele imati posla s tim i ne žele čuti išta ružno od roditelja (ili koga drugoga u vrtiću na primjer), ne žele da itko bježi od njih, pa zadržavaju stolicu.

 

Riješimo se strahova

I dok mi odrasli uzimamo mokrenje i kakanje kao nešto normalno i o čemu se nema potrebe razgovarati, kod djece je situacija puno drukčija. S njima treba o tome pričati, pokazati im kako se to radi. Kada roditelj obavi nuždu, neka pozove dijete da vidi kakač, da shvati da je to normalno, da svi to rade i da se nema čega bojati. Postoje i brojne edukativne slikovnice i crtići koji će im pomoći da nauče o čemu se radi. Također, roditelji mogu potražiti i savjet stručnjaka kako bi izbjegli probleme oko zadržavanja stolice ili ga što lakše riješili.

Tekst: Iva Brčić, certificirana edukatorica, udruga Najsretnija beba Hrvatska

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Kupuju li roditelji mobitelima vrijeme za sebe i malo mira od nestrpljive djece

Često se polazi od pretpostavke da današnja djeca…

Kina su puna djece na filmovima na kojima ne bi trebala biti!

Zanimljivo je da živimo u vremenu kada za…

Odličan način da uštedite puno novaca još ovog ljeta

Želite brzo i jednostavno odviknuti dijete od pelene?…

Hoće li ova beba napokon zaspati?!

Beba se naučila uspavljivati na rukama, samo ju…

Pročitajte i:

djecji tantrumi

Smirite djetetov ispad bijesa uz ovaj savjet za samo jednu minutu!

Prema poznatom američkom pedijatru dr. Harveyu Karpu razlozi zašto ne možemo i ne znamo smiriti…

previse igracaka

Riješite se suvišnih djetetovih igračaka na ovaj jednostavan način

Svi imamo ovaj problem – djeca imaju previše igračaka. Kuće su nam prepune plastike preko…

odgoj djece u Svedskoj

7 koraka do opuštenijeg odgoja po uzoru na švedske roditelje

Šveđani su u mnogim stvarima drugačiji od nas. Možda je to i tajna njihovog uspjeha.…

Hajdemo u krevet! Ovo je najbolje vrijeme da djeca krenu na spavanje

Možda ste baš vi ti sretnici koji nemaju s tim problema, ali mnogo roditelja ih…