5 savjeta kako sa što manje stresa pokupiti djecu iz vrtića

Da, taj trenutak kad dojurimo s posla po klince u vrtić rijetko kad je baš potpuno bezbrižan. Djeca su umorna, gladna, još zaigrana... i vi ste umorni, gladni, s mislima u poslu... Kako reagirati i proći kroz tu proceduru sa što manje izgubljenih živaca?

Mnogi od nas pribjegavaju raznim smicalicama, ucjenama i "kupovanjem" djeteta samo da ga nekako što prije pridobijemo da izađe van iz vrtića. Ipak nakon takvih uspjeha ostaje neki mali gorak okus u ustima. Makar smo konačno vani, ipak nismo do kraja gotovi s tim stresom i vrtimo filmove u glavi: "Zašto me ne sluša?, Zašto samo ne obuće tenisice i ne krene jednostavno bez stalnog cviljenja?, Što ja to radim krivo?, Nemam živaca!, Kako da to bolje napravim?”

Ni ovi savjeti neće pomoći uvijek, ali vrlo često…

1.Nemojte dijete otrgnuti od igre ili nekog zadatka - djeca, kao ni mi odrasli, ne vole kad odjednom dođemo i zahtijevamo da prekinu s igrom ili da sve ostave i krenu. Dajte mu vremena…

… da završi s igranjem u dvorištu

… složi kulu od kockica do kraja

… pospremi igračke na mjesto

…do kraja pročita slikovnicu….

To recite i djetetu pa jednostavno kratko pričekajte. Čekanje najčešće ne traje dulje od par minuta, ali tada se s djetetom puno lakše dogovoriti. Djeca u tih par minuta imaju priliku završiti ono što trebaju.

2. Potaknite dijete u završavanju svoje aktivnosti

Kad primijetite da dijete ni nakon nekoliko minuta ne želi završiti svoju igru, tada ga potaknite. Dođite među djecu i kažite:

… lutkice su isto već umorne i idu na spavanje

… tete isto idu kući s posla, tete spremačice moraju počistiti vrtić i vrtić se zatvara

… kamioni i bageri se moraju parkirati u garažu

Važno je da sve skupa ne traje predugo. Ako treba, recite djetetu da je sad gotovo i da igra mora završiti. Rečenicu:"Molim te da sada krenemo!", djeca neće ni doživjeti pa bi vas sve to moglo samo iznervirati i dovesti do sukoba. Neka vam i teta pomogne. Uzmite u obzir da su djeca ustvari često gladna ili žedna i zato nervozna.

3.Ponudite im neki zalogajčić ili bočicu s vodom

Nije loše uvijek imati nešto što će dijete moći pojesti, komad peciva, jabuku, bananu, orašasto voće, tekući jogurt jer čim se tako malo smire i utaže glad i žeđ, stvari idu lakše.

4.Omiljena igračka, biciklić, lutka

Ponesite sa sobom nešto što će djetetu odmah odvratiti pažnju od negodovanja i razvlačenja jer će biti motivirani da se nastave igrati s tim što ste donijeli i da krenete na vaš put gdje ga čekaju vaši rituali.

5.Vaši rituali kad idete kući

Branje tratinčica, posjet i pozdrav maci koja živi negdje usput gdje vi prolazite, pjevanje iste pjesmice… sve su to rituali koje će dijete voljeti i rado ponavljati na vašem putu do kuće. Katkad ih iz nekog razloga nećete uspjeti napraviti, ali oni vrlo često ispune vaš povratak kući veseljem i boljom suradnjom.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Svjetski dan vida - probleme s vidom rješavati u ranoj dječjoj dobi!

Svako dijete bi trebalo oftalmološki pregledati do treće godine djetetova života. Pri svakoj sumnji u…

Razvoj grafomotoričkih vještina - prvi crteži

Grafomotorika je motorička aktivnost koja se odnosi na držanje olovke i pisanje. Definicija je jednostavna,…

Igrom do pravilnog izgovora glasa

Ispravljanje krivog izgovor glasa ili glasova odvija se kroz nekoliko koraka i o tome koliko…

Crtež puno govori o djetetu - naučite ga dešifrirati

Boje na crtežima vaše djece puno govore o njihovu unutarnjem svijetu, osjećajima, mislima i senzacijama…