Poremećaj izgovora glasa R ili rotacizam susrećemo u svim dobnim skupinama. Ako glas R do 4. godine nije pravilno formiran, potrebno je obratiti se logopedu

Rotacizam ili nemogućnost izgovora glasa R po učestalosti poremećenosti glasova slijedi iza skupine glasova frikativa (s, z, š, ž) i afrikata (c, č, ć, dž, đ), odnosno sigmatizma, a susrećemo ga kod djece i odraslih. Rotacizam se očituje izostavljanjem, zamjenom i iskrivljenim izgovorom glasa R, a oblici poremećaja variraju ovisno o dobi i ostalim okolnim čimbenicima.





Zamjene glasa R drugim glasovima


Rotacizam se lako prepoznaje, a svjesni su ga i sami govornici zbog njegove zvučne komponente. Kod djece mlađe dobi do tri godine česte su omisije ili ispuštanja glasa R. Obično su na mjestu izgovora glasa R prisutna vremenska produženja ili stanke, što znači da ga je dijete zvučno svjesno i da mu čuva mjesto. Može ga zamijeniti nekim drugim glasom i u takvim slučajevima obično se razvije glas R.



U mlađoj dobi također su česte zamjene glasa R glasovima J, L i V. U razvojnoj liniji zamjena glasom J smatra se nižom razvojnom linijom, pa će dijete koje zamjenjuje sa L ili V brže napredovati u ispravljanju nego ono dijete koje zamjenjuje glasom J. Glas R može se zamjenjivati i vokalima I ili U koji su po vokalnim karakteristikama najsrodniji glasu R i znači da su uočili vokalne i konsonantske karakteristike glasa R. Navedene supstitucije i omisije glasa R preko distorzije (poremećaj zvučnosti) trebale bi nestati do četvrte godine života.




Uzroci nepravilnog izgovora


Uzroke rotacizma možemo podijeliti na organske i funkcionalne.



  • Uzrok organskog rotacizma obično je u anatomiji artikulatora, npr.: kratak jezik, slabo pokretljiv jezik, sraštena jezična resica, visoko gotsko nepce, rascjepi nepca, čeljusti i sl.



  • Funkcionalni rotacizam uzrokovan je poremećenom funkcijom slušanja i usporenim razvojem govora kao jedan od mnogobrojnoh simptoma.




Distorzije - razne varijacije i kvalitete izgovora glasa R


Ako distorzije ne nestanu, nego ostaju i dalje, možemo ih razlikovati po mjestu tvorbe: prednje i stražnje. Prednje obično nalazimo kod djece, a stražnje, iako potječu iz djetinjstva, nalazimo kod starijih osoba, što znači da su se čvrsto ukorijenile, pa je i logično da prednje distorzije lakše nestaju od stražnjih.



Prednje su distorzije:



  • dvousneni rotacizam - umjesto vrška jezika vibriraju usne, rijedak je, vizualno i auditivno uočljiv te brzo nestaje



  • nevibrantni R - ostvaruje se kao poluvokal W, supsitucija je paralelna s glasom J, potrebno ga je logopedski tretirati



  • nedovoljno vibrantan R - koji može biti posljedica tromosti jezika, zadebljanosti jezika i prekratkog frenuluma



  • lateralni rotacizam - poremećena je simetrija jezika, jedna polovica jezika vibrira, a jedna je prislonjena uz alveole, nije osobito uočljiv osim u nekim fonetskim kontekstima kad se ističe glas R. Stražnji rotacizam ostvaruje se u stražnjem dijelu usne šupljine od hrpta jezika prema grlu.



  • hrpteni rotacizam - je obezvučen, taman sliči glasu H



  • resični rotacizam - vibrira stražnji dio mekog nepca i uvula. Veoma je zvučan, smeta okolini, vibracije su jake, može se probiti kroz nosnu šupljinu što izaziva nazalnost



  • grleni rotacizam - vibracije su spore, podsjeća na tamni stražnji H, sličan je njemačkom R. Ako je ustaljen, ne može se brzo otkloniti.




Ispravljanje izgovora


Poremećaj izgovora glasa R uglavnom se ispravlja na individualnim logopedskim seansama, a logoped će odrediti koje će rehabilitacijske metode primijeniti. Katkad je dovoljno pokazati mjesto izgovora. Nikad se R ne ispravlja kada je na početku riječi, počinje se od sredine. Postoje pomoćne špatule i vibrofoni koji mogu ubrzati proces pravilnog izgovora. Katkad su potrebne vježbe za mobilizaciju nepca, jezika, usana ili je čak potrebno kirurškim putem prerezati jezičnu resicu ako je sraštena, a jezik čini nepokretljivim i onemogućava pravilan izgovor.


U svakom slučaju ako glas R do 4 i pol godine nije pravilno formiran, potrebno se obratiti logopedu jer kad se ustali na pogrešnom mjestu, teže ga je ispraviti pa korekcija bude duga i naporna.


Glas R je zvučan i svaka je osoba svjesna svog neispravnog izgovora, te teško sama nalazi put do artikulacije. Ako dobije vibracije na pogrešnom mjestu, treba umrtviti stare pokrete i učiti nove ispravne.



Tekst: Ivana Šabić, prof. logopedije


Foto: Thinkstock