Ako trebate stalnu skrb za dijete u uobičajenom radnom vremenu, jaslice ili vrtić su dobra opcija za vas






U vrtiću je dijete u društvu svojih vršnjaka, dobiva potrebne socijalne i razvojne poticaje, ali je i češće bolesno u usporedbi s djecom koju čuvaju bake. Koje su još prednosti i mane jaslica ili vrtića?



Prednosti +



U vrtiću se ne može dogoditi da npr. zbog bolesti nema tko čuvati vaše dijete. U vrtiću dijete provodi vrijeme sa svojim vršnjacima, oponaša njihovo ponašanje i napreduje u razvoju, razvija socijalne vještine, uči se samostalnosti i empatiji. Okruženo je mnogo većim brojem edukativnih materijala i poticaja nego što ih ima kod kuće, a o njemu se brinu educirane osobe čiji je posao da aktivnosti i obrazovanje prilagode djetetovoj dobi kako bi što bolje utjecali na njegov psihički, fizički i kreativni razvoj. Vrtić mora biti siguran za boravak vašeg djeteta, mora imati medicinsko osoblje koje je na raspolaganju vašem mališanu ako se nešto dogodi, zadovoljavati standarde zdrave dječje prehrane, kao i standarde opremljenosti. Ako dobijete mjesto u gradskom vrtiću, to je i najekonomičniji način čuvanja djece, osim ako kojim slučajem ne računate da baka i djed pokrivaju sve troškove hranjenja vašeg djeteta iz svog kućnog budžeta.



Nedostaci -


Mjesto u gradskim vrtićima i jaslicama teško je dobiti, pa su roditelji često primorani biti na listama čekanja, a u međuvremenu se za čuvanje djeteta snalaziti na razne načine. U vrtiću je vaše dijete dio grupe, nameće mu se uhodan raspored hranjenja, igranja, spavanja... kojem se mora prilagoditi jer je tetama teško pratiti ritam svakoga pojedinog djeteta. Grupe su često prevelike, a teta malo, pa se vašem djetetu ne posvećuje toliko vremena koliko mu mogu posvetiti dadilja ili baka. Radno vrijeme jaslica strogo je određeno i odgovara vam ako i vi imate klasično uredsko radno vrijeme. No najveći nedostatak ovog načina čuvanja jest taj što je vaše dijete u tim velikim grupama stalno izloženo virusima i bakterijama druge djece, sve dok ne stekne imunitet na “vrtićke” bolesti. Do tada su roditelji primorani često uzimati bolovanja.



Više savjeta kako pronaći vrtić ili jaslice...




Tekst: Lejla Dervoz Rajić


Foto: Thinkstock