Razmislite što vam više odgovara, vrtić u blizini doma ili u blizini posla i s time krenite u potragu

Kada se odlučite za lokaciju, obiđite vrtiće u blizini (privatne i državne). Pitajte sve što vas zanima jer je to vaše pravo. Saznajte ima li vrtić dvorište, je li u zelenilu, ima li ogradu, kakve su prostorije, jesu li čiste, kakve igračke imaju, kako izgleda kupaonica, kakav je vrtićki program, kakva je teta koja bi čuvala vaše dijete, kako su raspoređeni obroci, koliko se djece nalazi u jednoj grupi... Sve su to stavke koje bi vam trebale pomoći da odaberete najbolji vrtić za svog mališana.


Prednosti privatnog vrtića najčešće su novije prostorije bolje prilagođene boravku djece, modernije igračke, manje grupe u kojima dijete dobiva više prostora za sebe, fleksibilnije radno vrijeme, bolje osigurana igrališta, najčešće nema lista čekanja, a nudi se širok izbor programa koji se ne nude u gradskim vrtićima (npr. montesorski program ili valdorfska metoda). Najveći je nedostatak znatno viša cijena.



Pripremite dijete za vrtić


Dijete počnite pripremati za vrtić nekoliko mjeseci prije. U tom razdoblju češće ga odvodite bakama i drugim članovima obitelji na čuvanje po sat ili dva, kako bi se naučilo biti bez vas. Učite ga samostalnosti (npr. kod hranjenja), potičite njegove kontakte s drugom djecom, pokušavajte njegovu dotadašnju rutinu prilagoditi onoj koja ga očekuje u vrtiću. Prije nego što dijete prvi put odvedete u vrtić, objasnite mu što ga ondje čeka.



Nemojte početi s upozorenjima i pravilima – radije se usredotočite na pozitivne stvari vrtićkog iskustva (nova djeca, nove igračke, zabava, igranje). Objasnite djetetu da vi morate na posao, da će u vrtiću biti teta odgojiteljica koja će paziti na njega i na drugu djecu te da se njoj može požaliti ako bude problema. Prvih se dana nemojte predugo opraštati s djetetom. Pozdravite se kratko i lijepo, a zatim otiđite jer spori oproštaji u djetetu bude osjećaje ostavljenosti i straha. Ne zaboravite djetetu reći da ćete doći po njega i da ga volite. Uvijek govorite istinu te ne obećavajte djetetu da ćete doći ranije ako to nije točno.



Polazak u vrtić možete djetetu olakšati omiljenom igračkom koja će ga utješiti dok vas nema. Dijete mlađe od tri godine svijet doživljava kroz druge osobe, zato budite odlučni, čvrsti, pozitivni i ne plačite jer će se i ono osjećati sigurnije ako vas takve gleda. Naravno, na vašem odlasku dijete će plakati i to je normalno. Neka djeca trebaju samo nekoliko dana da se priviknu, druga nekoliko tjedana ili mjeseci.



Najvažnije je da zbog sažaljenja ne prekidate proces prilagođavanja jer ćete tako samo produžiti agoniju i sebi i djetetu. Vjerujte da će ga tete brzo utješiti nakon vašeg odlaska, da će se zaigrati sa svojim novim društvom i da ćete najvjerojatnije više plakati vi.




Tekst: Lejla Dervoz Rajić


Foto: Thinkstock